Winnaars CN Expo bekend

De unieke CN fotowedstrijd ‘Dit is de plek’ is onlangs afgesloten met een schitterend resultaat. Jonge en volwassen burgers van Bonaire, Sint Eustatius en Saba plaatsten via de bijbehorende Facebook pagina prachtige foto’s van hun eigen eiland om mee te dingen naar de 29 prijzen die in verschillende categorieën te winnen zijn. Deze inzendingen werden vervolgens geëvalueerd door een professionele en onafhankelijke jury, die de inzendingen beoordeelde op compositie, belichting, originaliteit en expressiviteit. Uiteraard hielden zij daarbij rekening met de verschillende categorieën die bij de start van de fotowedstrijd op 2 september 2013 zijn vastgesteld.

Uit de Facebook statistieken is gebleken dat er veel belangstelling is geweest voor de CN fotowedstrijd. Zo blijkt dat gedurende de wedstrijd de Facebook pagina een gemiddelde van 25 fans per dag vergaarde! Er waren meer dan 9.800 unieke bezoekers op de campagnepagina’s en er is meer dan 19.500 keer geklikt op de gedeelde foto-links. Van de bijna 1.300 Facebook fans waren er 63% vrouwelijk en 37% mannelijk. Ook van de mensen die verder betrokken waren bij de wedstrijd blijken er 63% vrouwelijk en 37% mannelijk te zijn. Op de ingezonden foto’s is enthousiast gereageerd want er zijn in totaal maar liefst 9.000 stemmen uitgebracht!

De winnaars van de fotowedstrijd maken wij hieronder graag bekend. Hun foto’s zullen schitteren op ‘The CN Expo’ die op 16 november aanstaande op alle drie eilanden geopend wordt. Deze opening krijgt bovendien een bijzonder koninklijk karakter. De expositie wordt namelijk hoogstpersoonlijk door Koning Willem-Alexander, in aanwezigheid van Koningin Máxima, geopend op Bonaire, op een verrassende en unieke wijze waardoor de opening op alle drie eilanden tegelijk te zien zal zijn.

De ingezonden foto’s zijn ingedeeld in drie leeftijdscategorieën te weten; jeugd tot en met 12 jaar, jongvolwassenen van 13 tot 21 jaar en volwassenen vanaf 21 jaar. Hierbij is rekening gehouden met de technische capaciteit van het gebruikte apparaat. De foto’s kunnen gemaakt zijn met een mobiel apparaat (telefoon), een compact camera of een (semi)professionele camera. Niet elke categorie heeft voldoende inzendingen gehad. In de leeftijdscategorieën tot 21 jaar voor de (semi)professionele camera zijn er onvoldoende inzendingen. Om de beste deelnemers te compenseren is er besloten deze personen te compenseren met een canvas en een Lytro camera.

Daarbij zijn er twee extra categorieën bijgekomen, namelijk ‘Originality’ en ‘eXpressivity’. De organisatie vindt het belangrijk dat er ook ruimte in de expositie is voor bijzonder originele foto’s of foto’s met een noemenswaardige uitstraling. Beide categorieën hebben van elk eiland een winnaar, dit zijn respectievelijk Keval Bissessar, Alessandro Guido, Hannah Madden en Hanneke Magee Quist, Angela van der Heijde, Ellen Richardson.

De winnende foto’s worden samen met alle andere foto’s op een canvasdoek afgedrukt en vormen deel van ‘The CN Expo’. Deze zal vanaf 16 november te bezichtigen zijn op Bonaire (Jong Bonaire), Sint Eustatius (G. J. B. Public Library Statia) en Saba (The Eugenius Johnson Centre).

De winnaar van ‘The Most popular photo’, de foto die op Facebook de meeste stemmen ontving, is Justino Bravo en ‘The Best of the best photo’, die volgens de jury het meest opmerkelijk was, is gemaakt door Genevieve Aitatus. Beide winnaars winnen naast een Lytro fotocamera ook een week vakantie naar één van de drie Caribische Nederlandse eilanden Bonaire, Sint Eustatius of Saba.

De overige winnaars van achtereenvolgend Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn: Tyrii Figaroa (12), Annabelle van Dam (8), Aymee Ayubi (15) Xiomantha Janga (15), Christie Dovale (56), Peter de Graaf (43), Genevieve Aitatus (33), Jurgen Leon (6), Makeda Taylor (7), Earduchen Woodley (17), Twiixii Rojas (17), Frini Spanner (55), Maaike Patrick (48), Cheriette van der Lugt (39), Denicio Levenstone (7), Olivia Simone Ann Johnson (10), Frankelly Wilson (16), Esmeralda Johnson (16), Jasper Oei (36), Hemmie van Xanten (52), Martijn Schuuring (34).

De eigentijdse Lytro fotocamera’s zijn gewonnen door: Christie Dovale, Xiomantha Janga, Earduchen Woodley, Makeda Taylor, Cheriette van der Lugt, Jasper Oei, Hemmie van Xanten, Martijn Schuuring.

De organisatie van The CN Expo bedankt alle deelnemers voor het delen van de unieke en bijzondere plekken en personen die hun eiland rijk zijn, met hun medebewoners van Caribisch Nederland. Door te delen wat een ieder na aan het hart ligt is de ‘Dare to Share’ campagne een grenzeloos succes geworden. De tentoonstelling geeft alle bezoekers en bovenal het nieuwe Koninklijke paar een bijzondere blik op de unieke en kleurrijke woon- en leefomgeving van de inwoners van Caribisch Nederland.