Totaal aantal bezoekers blijft gelijk in het derde kwartaal

Na het analyseren van de statistische informatie verkregen via het datasysteem van Flamingo Airport kan TCB nu de resultaten presenteren van het 3e kwartaal 2013.

De cijfers zijn gebaseerd op internationale en regionale bezoekers tussen 1 juli en 30 september 2013.

Vluchten vanuit en via Aruba of Curaçao worden beschouwd als regionale vluchten. Internationale vluchten zijn die afkomstig uit Miami met Insel Air, van Houston en Newark met United Airlines, uit Atlanta met Delta Airlines en vanaf Amsterdam met KLM en Arkefly.

Meer passagiers uit VS
In totaal telde Flamingo Airport tussen 1 juli en 31 september 5.443 aankomsten.
In 2012 landden er nog 4.800 passagiers uit de Verenigde Staten op Bonaire. Dat betekent een toename van maar liefst 13,4%.

United Airlines laat een toename zien van het totaal aantal passagiers naar Bonaire van 35.17%. Dit komt hoofdzakelijk door de “September Sellabration” promotie campagne. In tegenstelling tot 2012 bleef United Airlines dit jaar ook in de maand september naar Bonaire vliegen. De campagne heeft gezorgd voor een sterke bezettingsgraad van de september vluchten en we kunnen concluderen, dat de resultaten erg positief zijn. Het totaal aantal aankomsten met United Airlines was 2,863 in 2013 in vergelijking met 2,118 in 2012.

Delta Airlines vanuit Atlanta toont een kleine daling van 6,45%, terwijl Insel Air vanaf Miami een toename van 9,91% laat zien. Deze stijging kan gerelateerd worden aan de vakantieperiode en het feit dat DAE haar dienstregeling heeft geannuleerd.

Aankomsten uit Europa nagenoeg gelijk
Het aantal passagiers afkomstig uit Europa bleef nagenoeg gelijk ten opzichte van vorig jaar. In het derde kwartaal van 2012 brachten vliegtuigen van KLM en ArkeFly 7.315 toeristen naar Bonaire. In 2013 waren dat 7.337 passagiers, een kleine stijging van 0,3%.

Vanuit Amsterdam laat Arkefly een toename zien van 16,2% en KLM een daling van 4,69%. Het totaal aantal Europese aankomsten blijft nagenoeg gelijk. Voor het laatste kwartaal van dit jaar kunnen we voorzichtig uitgaan van een stijging in deze markt. Arkefly voert namelijk een 3e wekelijkse vlucht uit op dinsdag vanaf 1 november 2013. Dit vertaalt zich in 4.000 extra passagiers per jaar naar Bonaire uitgaande van dezelfde ‘loadfactor’ als op de donderdag en zaterdag vluchten.

Minder regionale aankomsten
Het derde kwartaal laat een daling van 2,06% in aankomsten van regionale luchtvaartmaatschappijen. Als gevolg van het stoppen van luchtvaartmaatschappij DAE is er minder stoelcapaciteit en zijn er minder verbindingen met Bonaire. Ook de onderbreking van Tiara Air Aruba wegens jaarlijks onderhoud heeft effect gehad op de verbinding. Op dit moment vliegt de luchtvaartmaatschappij weer gewoon op Bonaire.

Conclusie: overall kleine stijging
In zijn totaliteit is er een kleine stijging van 0,14% te zien in aankomsten ten opzichte van vorig jaar derde kwartaal: van 41.678 passagiers in 2012 tot 41.735 passagiers in 2013. Verwacht wordt dat het laatste kwartaal positief zal worden afgesloten.