Studenten uit Caribisch Nederland veilig in Nederland aangekomen

Maandagochtend om 7 uur Nederlandse tijd zijn 35 van de in totaal 97 studenten uit Caribisch Nederland veilig op Schiphol geland. Deze groep, die ervoor gekozen heeft om zich te laten begeleiden, werd op de luchthaven opgevangen door vertegenwoordigers van St. Maarten Student Support Services (S4). Van de 35 studenten die onder begeleiding reisden, zijn er 24 afkomstig van Bonaire, acht van Sint Eustatius en drie van Saba. De overige 62 reizen op eigen gelegenheid naar Nederland.

De studenten werden per bus vervoerd naar Hotel Schiphol A4, waar ze hun S4 mentor ontmoetten, meer informatie en de polis van hun ziektekostenverzekering ontvingen, een bankrekening konden openen en in sommige gevallen het huurcontract voor de studentenkamer konden ondertekenen. Ook ontving iedere student een SIM-card om via mobiele telefoon contact met het thuisfront te kunnen onderhouden. Aansluitend was er een welkomstceremonie met een maaltijdbuffet, waarna de studenten per bus naar hun nieuwe woonplaats werden gebracht. Op dinsdag 31 juli begint in de verschillende studentensteden de opvangweek, waarin het opvangcomité van S4 diverse activiteiten heeft georganiseerd. De nieuwkomers worden onder meer begeleid voor wat betreft hun inschrijving in de gemeente waar zij gaan wonen en wegwijs gemaakt in de stad, reizen met het openbaar vervoer en het inrichten van hun kamer. Daarnaast worden ze geholpen bij het controleren van hun inschrijving bij de onderwijsinstelling van hun keuze en maken ze ook kennis met de Nederlandse cultuur.

Naast de 97 studenten die kozen voor een vervolgopleiding in Nederland, gaan er vrij veel studenten studeren in de VS en de regio. Op dit moment gaat het om ruim honderd studenten, waarvan er minstens vijftig op Curaçao gaan studeren.