Start campagne “Alivio pa bo pòtmòni”

Op 16 november 2012 start op Bonaire de campagne ”Alivio pa bo pòtmòni (verlichting voor uw portemonnee). Deze campagne is bedoeld om mensen bewust te maken van hun uitgavenpatroon en te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid bij het omgaan met hun geld. Om hen hierbij te helpen worden onder de paraplu van de campagne 3 deelprojecten uitgevoerd.

Kortingsactie supermarkten
De Fundashon Tienda pa Konsumidó heeft supermarkten gevraagd om iedere week of maand een aantal producten uit het “basismandje” met korting aan te bieden. Een aantal supermarkten heeft hierop positief gereageerd. Hun aanbiedingen worden in advertenties en radiospots onder de aandacht van de consumenten gebracht.

TV programma Alivio pa bo pòtmòni
Dit is een educatief-maatschappelijk televisie programma waarbij het publiek op ludieke wijze geïnformeerd wordt over het verantwoordelijk omgaan met het eigen budget. Er komen 10 televisieprogramma’s van 45 minuten die worden uitgezonden op verschillende televisiezenders. Op 29 november 2012 vindt er voor genodigden een feestelijke première van dit programma plaats.

Wist je dat…. informatie over ABB
In de kranten en op de radio wordt informatie gegeven over de ABB in de vorm van korte “wist je dat advertenties”. Hiermee willen we de consumenten duidelijkheid geven over de regels rond de ABB, zodat ze zelf kunnen controleren of ze niet teveel betalen.

Waarom
De overheid maakt zich zorgen over de koopkracht en prijsontwikkeling op de eilanden. Met de campagne ”Alivio pa bo pòtmòni” (verlichting voor uw portemonnee) wil de overheid een positieve bijdrage leveren aan de samenleving en hierin haar rol nemen. Onder meer door consumenten goed te informeren en ze bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid. Maar ook door de ondernemers te wijzen op de verantwoordelijkheid die zij hebben naar de consumenten. Deze campagne is een “pilot project” van drie maanden op Bonaire. Het is de bedoeling om een soortgelijke campagne in 2013 op Saba en Sint Eustatius te houden, in samenwerking met lokale organisaties. Het ABB informatie onderdeel wordt als enige onderdeel ook gelijktijdig op Saba en Sint Eustatius gestart.