Schoonmaakactie gaat van start in Antriol Pariba

Zaterdag 13 april aanstaande start Tene Boneiru Limpi (TBL) in samenwerking met Selibon en buurtvereniging Avanti met een gezamenlijke schoonmaakactie onder de noemer: “Tene bo bario limpi!”. Het terrein naast buurtcentrum Buraku Jonchi wordt aanstaande zaterdag tijdelijk ingericht als milieuplein, zodat buurtbewoners klein afval zoals: oude elektronica, autobanden, oud ijzer, glas, plastic, blik en karton en papier kunnen inleveren.

Veel van dit ingezamelde afval, zoals papier, karton, blik, glas wordt door Bonrecycling verwerkt of van het eiland afgevoerd. Selibon heeft hiertoe een samenwerkingsconvenant met Bonrecycling. Rudsel Leito, directeur Selibon zegt hierover: “Bonrecycling zorgt ervoor dat afval wordt doorverkocht als ruwe grondstof voor nieuwe materialen, die elders worden geproduceerd. Door de verkoop van afvalstoffen, kunnen de kosten van afvalverwerking op Bonaire laag blijven. Gescheiden inzameling is tevens een belangrijke manier om te voorkomen dat onze afvalberg op Bonaire groeit.”

Onnie Emerenciana is voorzitter van Tene Boneiru Limpi en legt uit dat het doel van de actie tweeledig is: “Enerzijds willen de samenwerkende partijen bewoners van Antriol informeren over gescheiden vuilinzameling, zodat zij gebruik zullen gaan maken van het “Plasa Medio Ambiente” aan de Kaya Industria. Anderzijds willen TBL, Selibon en Avanti de wijk samen met bewoners schoonmaken, zodat Antriol een prettige en gezonde leefomgeving blijft.”

Om die reden is Selibon al een aantal weken druk bezig met het opruimen van autowrakken en illegale dumpsites in Antriol Pariba. Er worden tevens kapploegen ingezet om overwoekerde terreinen aan te pakken. Coördinator, Suyen Sussenbach (Selibon) overziet de dagelijkse schoonmaakactiviteiten in Antriol, en is positief over de gemaakte vorderingen. Suyen zegt: “Deze week zijn de bewoners van Antriol aan de beurt om de handen uit de mouwen te steken!

Vanaf maandag 8 april tot vrijdag 12 april worden oude koelkasten, wasmachines en oud meubilair gratis opgehaald door Selibon. Bewoners moeten dit grofvuil buiten hun terrein plaatsen, zodat het vuil eenvoudig en snel kan worden opgehaald door de medewerkers van Selibon.”
Suyen geeft aan dat er vorig jaar een succesvolle schoonmaak actie is gehouden in de wijk Tera Kòrá, waarbij er ruim 40 ton aan vuil werd opgehaald. Zij hoopt dat de bewoners van Antriol minstens zo enthousiast zullen meewerken.

Tene Boneiru Limpi en Selibon hebben op zaterdag een speciale loterij voor de buurtbewoners. waarmee men een WEBtegoed van $100 kan winnen. Deze waardebon is zowel geldig voor Pagabon als voor reguliere afnemers!! Alle buurtbewoners die as. zaterdag tussen 10.00 en 14.00 uur hun huisvuil: blik, batterijen, papier, plastic, elektronica etc. gescheiden inleveren ontvangen hiervoor een lot . De trekking is om 14.15 uur .
De loterij geldt alleen voor personen van 16 jaar en ouder en iedere deelnemer ontvangt 1 lot ongeacht de ingeleverde hoeveelheid vuil! Kinderen onder de 16 jaar ontvangen een bon voor een ijsje.
Antriol is niet de enige wijk waar Tene Boneiru Limpi en Selibon actief aan de slag wil gaan met de “Tene bo bario Limpi!”actie. Onnie Emerenciana geeft aan dat Antriol Pabou, Rincon, Nort di Saliña, Amboina en Nikiboko (Noord en Zuid) ook aan de beurt zullen komen. Rudsel Leito voegt hieraan toe: “We hopen alle bewoners in deze wijken te motiveren om hun wijken en samen met ons schoon te maken en nog belangrijker… samen met buurtbewoners schoon te houden!”

Alle wijkacties worden gesponsord door Coca Cola & Best Brands. Zij zorgen ervoor dat alle vrijwilligers goed gehydrateerd blijven!