Rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat proefdraaien

Het projectteam van het rioleringsproject begint binnenkort met het proefdraaien van de zuiveringsinstallatie op de plantage Aruba. Hiervoor wordt schoon water gebruikt dat afkomstig is van de kleinere afvalwaterzuiveringsinstallatie die al vanaf medio 2011 in bedrijf is. In de afgelopen weken zijn verschillende onderdelen van de rioolwaterzuiveringsinstallatie en de pompstations van het rioleringsproject al met succes getest. Als het proefdraaien met schoon water succesvol verloopt, kan nog deze maand worden begonnen met het proefdraaien met afvalwater.

Begin dit jaar is het projectteam in opdracht van het openbaar lichaam Bonaire begonnen met het aansluitingsproject. Het team sluit alle huishoudens en bedrijven in de kuststrook aan op het openbare riool dat vorig jaar is aangelegd. Het gaat om het gebied langs de kuststrook vanaf Hato langs Playa Pabou en Playa Pariba tot de omgeving van de luchthaven en van Belnem tot Punt Vierkant. In dit gebied moet het projectteam meer dan 1.000 aansluitingen aanleggen: ongeveer 990 huishoudens en 75 bedrijven.

Inmiddels zijn al zoveel aansluitingen gemaakt, dat het mogelijk is om nog dit jaar te gaan proefdraaien met afvalwater. Via de aangesloten bedrijven en woningen wordt het afvalwater door het rioleringsstelsel naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij de plantage Aruba geleid. Op dat moment kan het projectteam beginnen met het inregelen van de zuiveringsinstallatie. Dat is een proces dat enkele weken duurt. Daarna moet de installatie in staat zijn om het afvalwater goed te zuiveren.

Het projectteam, bestaande uit medewerkers van het openbaar lichaam, het WEB en de aannemer, werkt de komende maanden gewoon verder aan het maken van aansluitingen. Op dit moment is ongeveer eenderde deel van de aansluitingen gereed. Ook in 2014 gaat het team verder met het maken van aansluitingen.