RCN lanceert twee nieuwe campagnes bij de viering van de Dag van de Pers

Op maandag 2 september 2013 heeft RCN op een speciale manier aandacht besteed aan de Dag van de Pers, die jaarlijks op 1 september plaatsvindt. Na een interactieve workshop interculturele communicatie voor de leden van de pers, volgde de lancering van 2 nieuwe RCN campagnes.

Interculturele communicatie
Ieder jaar organiseert RCN/communicatie in het kader van de Dag van de Pers een interactieve activiteit. Dit jaar heeft RCN voor de leden van de pers een workshop interculturele communicatie laten verzorgen door Mike Euphrosina van People Culture & Organization (PC&O). Centraal hierbij stond de impact van de berichtgeving in de media op de verschillende doelgroepen op de eilanden. Een soortgelijke, uitgebreidere workshop, van 3 dagdelen, wordt de komende dagen ook aangeboden aan diensthoofden en leidinggevenden van RCN en de communicatie adviseurs en bestuurders van de drie eilanden. Met deze workshops wil RCN bijdragen aan meer wederzijds begrip over de verschillende culturen.

“Het mooiste stukje van Nederland”
Na de workshop van de pers werd een speciale “Dag van de Pers borrel” georganiseerd voor genodigden. Tijdens deze borrel heeft RCN/communicatie twee nieuwe campagnes gelanceerd. Een nieuwe promotiefilm over Caribisch Nederland “Het mooiste stukje van Nederland” werd voor het eerst vertoond. Met deze korte film wil RCN iedereen op een leuke manier informeren over facts & figures over Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De film zal via verschillende media worden ontsloten en ook beschikbaar gesteld worden aan de scholen. Het is tevens de bedoeling om inwoners van Europees Nederland op een andere manier kennis te laten maken met de eilanden. De film is gemaakt door Lamédia Bonaire en is beschikbaar in drie talen.

“Dit is DE plek”; Dare to Share
De tweede lancering betrof een fotowedstrijd met het thema “Dit is DE plek”, een grensoverschrijdende fotowedstrijd voor alle burgers van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Op 16 november 2013 wordt op Bonaire een unieke en grensoverschrijdende fototentoonstelling geopend, die tegelijkertijd ook op Sint Eustatius en Saba te zien zal zijn. Op deze ‘CN Expo’ worden 29 unieke foto’s van Bonaire, Sint Eustatius en Saba tentoongesteld. De foto’s zijn afkomstig van de winnaars van een fotowedstrijd, waaraan alle bewoners van Caribisch Nederland (CN) vanaf 2 september 2013 mee kunnen doen. Met deze foto-expositie en bijbehorende Facebook pagina, waar alle ingezonden foto’s te bezichtigen zijn, gunnen de burgers van Caribisch Nederland elkaar en Nederland een persoonlijke blik op hun eigen eiland en wat hen daarvan het meest dierbaar is.

Gewone burgers met een buitengewone blik
Het thema van de fotowedstrijd is ‘Dit is dé plek’, anders gezegd ‘This is the place’ of ‘Esaki ta é luga’. De fotowedstrijd voor gewone burgers met een buitengewone blik, roept jonge en oude ingezetenen van de drie eilanden op om die plekken van hun eiland vast te leggen die bijzonder voor hen zijn. Dit kunnen foto’s zijn van het eiland, maar ook van familie, school, werk of huis. Waar het om gaat is het delen van de plek die je koestert; de plek waar je je fijn voelt en die een unieke betekenis voor jou heeft.
De fotowedstrijd biedt ingezetenen van Caribisch Nederland de mogelijkheid om hun eigen leefwereld als het ware op een creatieve manier te (her)ontdekken en te delen met de bewoners van de andere eilanden. Hierdoor worden de banden binnen Caribisch Nederland verder versterkt. Mogelijkerwijs reist de tentoonstelling op een later tijdstip ook naar Nederland, waar de beelden in publieke ruimten worden geëxposeerd. Hierdoor kunnen burgers in Nederland ook kennis maken met het leven op de drie eilanden en een reëel en positief beeld vormen van wat hun medeburgers in Caribisch Nederland bezighoudt en bindt.

De fotowedstrijd onderscheidt drie categorieën deelnemers: de jeugd tot en met 12 jaar, jongvolwassenen van 13 tot 21 jaar en volwassenen vanaf 21 jaar. Foto’s mogen gemaakt worden met mobiele telefoons, tablets en eenvoudige tot semiprofessionele camera’s. Per eiland, worden per leeftijdscategorie drie winnaars geselecteerd, wat in totaal 27 winnende foto’s oplevert. Daarnaast worden ook ‘The most popular’ en ‘The best of the best’ foto’s geselecteerd. Om ‘The most popular’ foto te selecteren, wordt via Facebook gestemd. De winnaars van ‘The most popular’ en ‘The best of the best’ worden bovendien met een eigentijdse fotocamera beloond.

Voor de fotowedstrijd wordt een onafhankelijke jury benoemd, die uit twee professionele fotografen en een vertegenwoordiger van elk afzonderlijk eiland bestaat. De foto’s, die ook op Facebook te bewonderen zijn, worden beoordeeld op inhoud, artistieke uitstraling en technische kwaliteit, waarbij de jury vanzelfsprekend rekening houdt met het apparaat waarmee de foto’s zijn gemaakt. De fotowedstrijd start op 2 september en sluit op 13 oktober 2013. Belangstellenden kunnen hun mooiste foto eenvoudig uploaden via de Facebook pagina facebook.com/the.CN.expo, waar ook heldere instructies te vinden zijn.

De fotowedstrijd en bijbehorende CN Expo ‘ Dit is dè plek’, is een initiatief van Rijksdienst Caribisch Nederland, die hierbij nauw samenwerkt met de toeristenbureaus en jongerenorganisaties van Bonaire, Sint Eustatius en Saba en het Comité 200 jaar Koninkrijk.

De CN Expo documenteert de huidige leefomgeving van de eilanden, gezien door de ogen van de bewoners zelf en zou, volgens de organisatoren, in de toekomst kunnen worden herhaald. Hierdoor ontstaat een uniek en visueel tijdsdocument. Burgers, die graag hulp willen bij het aanleveren (uploaden) van hun foto naar de desbetreffende Facebook pagina kunnen terecht bij hun eigen toeristenbureau. De betrokkenheid van deze bureaus zorgt er mogelijkerwijs ook voor dat de geselecteerde foto’s meerdere levenscycli en zelfs wereldwijde exposure kunnen krijgen, waardoor de winnaars nog meer in het zonnetje worden gezet.