Rijksdienst adviseert om verstandig te lenen

Wie even iets meer geld nodig heeft, om bijvoorbeeld een auto of een koelkast te kopen, kan daarvoor terecht bij banken of financiële bedrijven die krediet verstrekken. Ook voor het kopen van een huis kan geld geleend worden in de vorm van een hypotheek. Om de belangen van alle bewoners te beschermen zijn er sinds 1 juli nieuwe wetten en regels waar banken en financiële instellingen zich aan moeten houden.

Wie geld leent moet dat meestal in kleine bedragen per week of maand terugbetalen. Daar bovenop moet ook rente betaald worden over het geleende geldbedrag. Het lenen van geld kost dus geld.

De ondernemingen die u geld willen lenen, moeten controleren of u niet in geldproblemen terecht komt als u (nog meer) geld wilt lenen. Hiervoor moet u de bank of kredietinstelling informatie geven over uw financiële situatie, zij moeten dit aan u vragen voordat ze beslissen of u geld kunt lenen. Als u al schulden heeft, kan het gebeuren dat u geen geld meer kunt lenen, omdat u anders in grote problemen kunt raken. Het is voor uw eigen bescherming dat banken, leenbedrijven en andere kredietverstrekkers voorzichtig zijn met geld uitlenen.

Sinds 1 juli controleert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of de geldverstrekkers zich aan de regels houden. Dit doen zij om u te beschermen.

Eerlijk zaken doen
Banken en andere financiële bedrijven moeten ook om voorzichtig met uw geld om te gaan financieel gezond en eerlijk blijven. Het is bij dit soort bedrijven extra belangrijk dat ze niet failliet gaan, omdat ze bijvoorbeeld allerlei leningen en spaargelden van anderen onder hun hoede hebben. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en de Nederlandsche Bank (DNB) controleren of de financiële bedrijven gezond zijn en kunnen blijven.
Dat is voor u als klant erg belangrijk. Als het nodig is dan grijpt DNB in, om uw belangen te beschermen. Dat kan betekenen dat sommige financiële bedrijven die niet financieel gezond zijn, moeten stoppen en netjes alle lopende zaken moeten afhandelen. Soms lijkt er niets aan de hand te zijn met een financieel bedrijf, dan nog kan het nodig zijn om op tijd in te grijpen, om ervoor te zorgen dat er bijvoorbeeld genoeg geld overblijft om alle zaken af te handelen. Financiële bedrijven moeten er voor zorgen dat ze op eerlijke wijze zaken doen en zich niet laten gebruiken voor duistere activiteiten zoals witwassen, fraude of corruptie. Ook moeten banken en andere financiële instellingen een vergunning hebben van de AFM of DNB om in Caribisch Nederland actief te mogen zijn. Zonder die vergunning zijn ze illegaal en mogen ze geen spaargeld aannemen of geld uitlenen.

Meer informatie op:
http://www.afm.nl/nl/professionals/diensten/veelgestelde-vragen/bes-ondernemingen/bes-ondernemingen.aspx?perpage=10
http://www.cn.dnb.nl/nl