Pilotproject stimuleert zuinig omgaan met water en energie.

De kosten van water- en energieverbruik drukken steeds zwaarder op ons huishoudbudget. Om die reden gaat in juni 2013 de NRG & H20 challenge van start. Dit project is gericht op bewustwording met betrekking tot ons dagelijks gebruik van water en energie. Initiatiefnemer Boneiru Duradero is in verband met dit project een partnership aangegaan met WEB. De gezamenlijke doelstelling is om het gedrag van afnemers zodanig te beïnvloeden dat dit resulteert in een lagere rekening.

Eind maart en begin april waren er vier inschrijfrondes ten kantore van WEB. Ruim zestig gezinnen hebben zich aangemeld om de uitdaging aan te gaan om minder water en energie te gaan verbruiken. De uiteindelijke dertig deelnemers zijn op woensdag 17 april jl. bekend gemaakt in het programma “Bon dia Boneiru”, alwaar Bon FM presentator Bubui Cicilia de eer had de loting te verzorgen.

De NRG & H20 challenge start per 1 juni 2013 en duurt in totaal vier maanden. Voor de startdatum worden er bij alle gezinnen watersavers en een aantal LED lampen geïnstalleerd. De eerste 2 maanden zal er worden gemeten of deze bespaarders effect hebben op het verbruik en de WEB rekening. Na 2 maanden krijgen alle gezinnen een workshop aangeboden. Medewerkers van WEB bezoeken dan alle deelnemers thuis en leggen uit waar men op moet letten bij het besparen van water en energie. Tijdens de laatste 2 maanden wordt er gemeten of deze kennis leidt tot een extra verlaging in het verbruik.
De besparingen worden gemeten ten opzichte van het gemiddelde verbruik van elk huishouden en het verbruik in dezelfde periode van 2012. Het gezin dat de hoogste procentuele besparing heeft gerealiseerd over een periode van 4 maanden zal worden uitgroepen tot winnaar van de NRG & H20 challenge.

Vanzelfsprekend letten de organisatoren op fairplay en zullen gezinnen met onrealistische besparingen worden gediskwalificeerd.
De besparingsresultaten van deelnemers zullen te volgen zijn via www. boneiruduradero.org. Daarnaast kunnen geïnteresseerden (vanaf augustus 2013) alle tips van de workshops nalezen op deze site.

Boneiru Duradero is bijzonder content met partner WEB. Sharon Bol geeft aan dat WEB net als Nederlandse water- en energiebedrijven hun verantwoordelijkheid neemt om de bevolking te informeren over manieren om te besparen. Desiree Boeije-Marchena (Manager Customer Service WEB) zegt hierover: “Het WEB is er niet alleen om geld te verdienen, maar wil haar cliënten dienen en waar mogelijk helpen de rekening te verlagen”. Boneiru Duradero werkt in deze pilot tevens samen met Stichting Cycle (watermanagement) en Bon Ecosolutions leverancier van water- en energiebesparende materialen. Het “NRG & H20 besparingspakket” is ook te koop bij Leen Bakker voor een special actieprijs van $95. Het pakket bestaat uit drie kwalitatieve LEDlampen en twee watersavers.