PHU: Waarom geen zorghotel op terrein Sunset Beach?

Een ‘Zorghotel’ is een hotel speciaal voor minder validen. Gedurende de periode dat de PHU deel uitmaakte van het Bonaireaanse bestuur, heeft een groot aantal personen en bedrijven het BC verzocht om het Sunset Beach terrein te mogen krijgen voor de bouw van een hotel. Eén van deze gegadigden stak met kop en schouders boven de rest uit. Dat was een Amerikaanse groep die daar een Zorghotel wil bouwen. Zowel hun meewerkende houding, als hun inhoudelijke uiteenzetting over het Zorgtoerisme, maakte volgens PHU indruk.

Volgens PHU is zorgtoerisme een grote markt. Het Sunset Beach terrein is geschikt voor een Zorghotel, omdat de zee daar kalm is. Minder valide mensen kunnen in ruwe zee niet zwemmen. De Amerikaanse groep heeft er geen probleem mee dat het strand van Sunset Beach openbaar moet blijven. Meer dan dat. Zij zijn bereid op hun kosten het strand te onderhouden, terwijl het gratis toegankelijk blijft voor het publiek. Net als in Aruba dus. Ze hebben voorts niet het hele terrein nodig en zijn bereid te delen met een ander hotel. Ze zijn ook bereid geloofwaardige garanties te geven.

Een Zorghotel genereert veel meer banen dan een gewoon hotel, omdat minder validen veel zorg en hulp nodig hebben. De Amerikaanse groep is bereid lokalen op te leiden om dit specialistisch werk te kunnen doen. Bovendien is te verwachten dat een Zorghotel andere minder validen zal aantrekken, die hier wellicht willen komen wonen en investeren in een huis. Dit niet alleen vanwege ons gunstige klimaat, maar ook omdat ze weten dat er een Zorghotel is waar zij zelf terecht kunnen voor vertier of in geval van nood. Het Zorghotel in kwestie is zelfs bereid om hun apparatuur en hulpmiddelen ter beschikking te stellen aan de lokale bevolking.

Waarom heeft de UPB/FS nog geen groen licht gegeven aan dit Zorghotel? Het is redelijk om alle gegadigden de kans te geven hun plannen te presenteren voordat men kiest en beslist. Dit neemt enige tijd. Maar het is nu wel eens tijd om te beslissen. De economie heeft nieuwe impulsen hard nodig. En als er niet gekozen wordt voor dit Zorghotel, moet het BC daarvoor goede en transparante reden hebben. Het is niet voldoende om zomaar een andere ontwikkelaar te kiezen. “Het BC zal de keus moeten motiveren. En niet met flauwekul argumenten,” vindt PHU.