PHU reageert op verkoop Ecopower aan Contour Global

Partido Pro Hustisia i Union (PHU) geeft een reactie op de verkoop van Ecopower aan Contour Global: “We moesten het weer van de krant vernemen. Geen informatie van het Bestuurscollege en nog minder van het WEB. Ecopower is verkocht aan Contour Global een privé investeringsmaatschappij die elektriciteitscentrales beheert wereldwijd.

Deze ontwikkeling kan twee kanten op. Een betere energievoorziening en lagere tarieven voor Bonaire of maximalisering van de winst voor Contour Global, waarbij kwaliteit ondergeschikt is aan geld. De elektriciteitsvoorziening is namelijk een monopolie op Bonaire en monopolisme leidt vaak tot gebrek aan service en kwaliteit. Laten we hopen dat dit niet het geval is met Contour Global en men van goede voornemens is.

Waarom is Ecopower niet aan het WEB verkocht als men er zo graag vanaf wilde? Is WEB in onderhandeling geweest? Zoals we allemaal herinneren, heeft de belastingbetaler Ecopower gered door een betaling van de Nederlandse staat aan de Rabobank. Was het dan niet logisch geweest om met het WEB een regeling te treffen voor de overname? De enige lachende is nu de Rabobank. De schatkist een aantal miljoenen lichter, de tarieven voor stroom en water op Bonaire omhoog, kortom wij zijn de verliezers. Hier gaat je bloed van koken. De enige Nederlandse bank die een hit kon dragen was de Rabobank. Maar nee, de bank werd geholpen, de belastingbetaler werd uitgeklopt. En ons eilandsbestuur heeft niets anders gedaan dan toekijken.

Laten we niet vergeten dat Ecopower een wel heel lucratief contract had met het WEB, waarbij alle kosten doorberekend mogen worden in de energieprijs en het WEB niets anders rest dan weer de tarieven verhogen. Nu is dat contract in handen van Contour Global en laten we hopen dat men van goede wil is en inderdaad een goede bedrijfsvoering er op na houdt, investeert en het klaar speelt onze zeer hoge tarieven te verlagen. Wij weten dat dit wishful thinking is. De tarieven gaan weer omhoog, maar we willen een nieuwkomer niet meteen beschuldigen. We wachten dus met ingehouden adem af.

PHU denkt dat het toch heel verstandig zou zijn als het WEB en Contour Global hierover een persconferentie zouden houden en informatie verstrekken over deze deal. Al lang genoeg leven we op Bonaire met het idee dat het licht zal uitgaan. Energievoorziening is van levensbelang voor Bonaire en daarom heeft de PHU altijd het standpunt ingenomen dat het Boneriaans moet blijven. WEB moet dus uiteindelijk eigenaar worden van de energiecentrale. PHU is van mening dat WEB middels een ESOP-trust geleidelijk aan Ecopower moet overnemen.

Laten we hopen dat we over een tijdje niet weer moeten lezen dat onze energievoorziening verkocht is en we in een spiraal van speculatie en vulture capitalism verzeild raken met alle gevolgen van dien.”