PHU over duurzaam Bonaire

Duurzaamheid is ontwikkeling die de huidige mensheid van het nodige voorziet zonder toekomstige generaties te benadelen.

Volgens de PHU (Partido Pro Hustisia i Union)zou deze stelling de essentie moeten zijn van de discussie over alle kwesties die kleine eilanden zoals Bonaire treffen in de huidige hebzuchtige economie met meedogenloze zakenlieden en corrupte politici. Natuurlijk moeten wij investeringen hebben om in staat te zijn hongerige magen te vullen en in onze noodzakelijke behoeften te voorzien. Het is natuurlijk ook fijn om een lekkere steak te kunnen eten met een heerlijk wijntje om deze weg te spoelen. Niemand wil in een afgetrapte auto rijden, dus elke paar jaar een nieuwe is ook wenselijk. Daarom staat de PHU het “Eco-Balance beginsel” voor. Dit behelst geleidelijk herstel van het milieu, zonder economische ontwikkeling in de weg te staan.

Nu het cruciale punt. Bonaire is een samenleving van immigranten aan het worden. Wij verwelkomen Europeanen, Latijns Amerikanen, Noord Amerikanen en ook mensen van andere Caribische eilanden en zelfs uit het Midden-Oosten, India en China. Elk ingezetene die hier minstens 5 jaar legaal heeft verbleven (18 jaar of ouder) heeft stemrecht in de lokale verkiezingen. De stembus geeft gewone burgers de macht om de toekomst van het eiland te helpen richting geven.

Het is onze burgerplicht om op de hoogte te blijven en intelligente keuzes te maken, zodat wij onze kinderen en kleinkinderen een gelijke of betere levensstandaard kunnen bieden dan die wij proberen te bereiken. Politiek kan een vuil spel zijn, maar er zijn ook velen die de politiek ingaan en toch niet in de valkuilen vallen. Ik noem deze personen ‘burgerdienaars’ in plaats van ‘politici’. Het verschil: Politici geven alleen om de volgende verkiezingen; ‘burgerdienaars’ geven om toekomstige generaties.

Voor de PHU, Michael Gaynor