Officieel einde orkaanseizoen 2012

Het Atlantische Orkaanseizoen 2012 zou minder actief dan de twee eerdere seizoenen worden. De voornaamste reden, waarom het seizoen minder druk zou worden, was het verdwijnen van La Niña in de Stille Oceaan. La Niña condities, waarbij de zeewatertemperatuur nabij de evenaar, tussen de kust van Ecuador en de Internationale Datumlijn, lager dan normaal is, zijn gunstig voor de vorming van tropische cyclonen boven de tropische Atlantische Oceaan en ook het Caraïbisch Gebied. Er werd zelfs rekening gehouden met het tot stand komen van El Niño condities, waarbij de zeewatertemperatuur in hetzelfde gebied, hoger dan gemiddeld is. In zo’n geval zijn de condities ongunstig voor de vorming van tropische cyclonen in het Caraïbisch Gebied en de tropische Atlantische Oceaan.

Gedurende het grootste gedeelte van 2012, kon men van een neutrale situatie spreken in het equatoriale deel van de Stille Oceaan. Omdat er van een El Niño situatie nauwelijks gesproken kon worden, werd het aantal tropische cyclonen dat in het Atlantische Orkaangebied (Noord-Atlantische Oceaan, Caraïbische Zee en de Golf van Mexico) ontstond, groter dan eerder was verwacht. Zowel de experts van de Colorado State University als de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) moesten hun eerdere verwachtingen naar boven bijstellen, nadat bleek dat er geen noemenswaardige El Niño zich meer zou gaan voordoen.

Tropische Depressie Vijf ontstond op 1 augustus uit een tropical wave en werd een dag later tot Tropische Storm Ernesto opgewaardeerd. Voor de Bovenwindse Eilanden werd door de Meteorologische Dienst Curaçao (MDC) op dezelfde dag een Information Message uitgegeven. Op geen enkel moment echter zouden er waarschuwingen noodzakelijk zijn. De storm trok daarna tussen de Bovenwindse en de Benedenwindse Eilanden in westelijke richting. Een tropical wave werd op 21 augustus tot Tropische Depressie Negen gekwalificeerd. Meteen werden er door de MDC een Tropical Storm Warning voor de Bovenwindse Eilanden uitgegeven. Later op dag werd dit systeem tot Tropische Storm Isaac opgewaardeerd terwijl het dichter bij het oostelijk Caraïbisch Gebied kwam te liggen. Isaac richtte beperkte schade aan op de Bovenwinden in de vorm van o.a. omgewaaide bomen en lantaarnpalen. Persoonlijke ongelukken deden zich verder niet voor. Isaac trok verder in westelijke richting weg en gedurende de ochtend van 23 augustus werd de Tropical Storm Warning voor de Bovenwindse Eilanden weer ingetrokken.

Een lagedrukgebied boven het oosten van de Caraïbische Zee diepte uit en werd op de vroege avond van 12 oktober gekwalificeerd tot Tropische Storm Rafael. In de vroege avond zelf werd door de MDC voor de Bovenwindse Eilanden een Tropical Storm Warning uitgegeven. Het centrum van dit systeem trok vervolgens vlak ten westen van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius in noordelijke richting. Het zorgde desondanks voor weinig significant weer op deze eilanden en grote schade bleef dan ook uit. Op de ochtend van 14 oktober werden de waarschuwingen weer ingetrokken.

Behalve enkele gevallen van veranderende windrichting en het ontstaan van enkele onweersbuien bij het langstrekken van Ernesto en Isaac, viel er op Bonaire en Curaçao weinig te melden gedurende het orkaanseizoen 2012. Een storing zorgde gedurende de vroege ochtend van 21 oktober voor zware onweersbuien boven de Benedenwindse Eilanden. Dit systeem werd later Orkaan Sandy; de op een na duurste orkaan in de geschiedenis van de Verenigde Staten.