Moeilijke keuze voorzien voor predicaat Oranje Fonds Kroonappel

Het Oranje Fonds organiseert in het kader van de aanstaande troonswisseling een speciale editie van de Appeltjes van Oranje. Met behulp van het publiek wijzen we de nieuwe Koning en Koningin, beschermpaar van het Oranje Fonds, de weg naar de mooiste en meest succesvolle sociale organisaties binnen het Koninkrijk. In totaal hebben 3.914 organisaties zich voorgedragen en brachten 142.827 mensen hun stem uit in het stemweekend, waarvan 9701 binnen het Caribisch deel van het Koninkrijk. De winnende organisaties van de eerste ronde bepaalden hun favoriete organisatie in een andere regio, samen met deskundigen van het Oranje Fonds.

Voor het Caribisch deel van het Koninkrijk strijden straks
in de categorie Jeugd: Fundashon Mami Sa, Curacao

In de categorie Buurt: Foundation Social Workplace, Saba

En in de categorie Helpende Hand: Stichting Ban uni man pa cria nos muchanan, Aruba

tijdens de landelijke verkiezingsdag om het predicaat Oranje Fonds Kroonappel. Deze landelijke verkiezingsdag is in Utrecht op 18 april.

Het Oranje Fonds reikt ieder jaar de Appeltjes van Oranje uit en bekroont daarmee succesvolle sociale organisaties. Ter gelegenheid van de troonswisseling van het beschermpaar van het Fonds wordt een speciale editie georganiseerd. In het gehele Koninkrijk hebben maatschappelijke organisaties hun bestaande initiatieven voorgedragen. Afgelopen weekend kon iedereen zijn of haar stem uitbrengen waarna de winnende organisaties zelf hun voorkeur uitbrachten in een andere regio.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: ‘We zijn verheugd door zoveel reacties uit het hele Koninkrijk op deze zoektocht. Het leeft echt! We zijn er trots op nu al zoveel prachtige sociale organisaties te kunnen voorstellen aan ons beschermpaar. Dit zijn allemaal winnaars die we graag later in een tentoonstelling presenteren binnen het Koninkrijk. Uiteindelijk kunnen er natuurlijk maar drie organisaties het predicaat Oranje Fonds kroonappel krijgen. We kijken uit naar de landelijke verkiezingsdag. Dat zal een lastige strijd en keuze worden!’

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven door geld, kennis en contacten. Per jaar besteedt het Fonds ongeveer € 30 miljoen aan zo’n 8.000 grote en kleine maatschappelijke organisaties. De financiering hiervan komt van de Nationale Postcode Loterij, de Lotto, van vrienden en het bedrijfsleven. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds.