Minister Plasterk bezoekt Caribisch deel van het Koninkrijk

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bezoekt van zaterdag 19 januari tot en met zaterdag 26 januari 2013 het Caribisch deel van het Koninkrijk. Op zijn kennismakingsreis doet de minister de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten aan. Ook bezoekt hij Bonaire, Saba en Sint Eustatius, de eilanden die onderdeel zijn van Nederland.

Plasterk start zijn bezoek op Aruba. Daar zal hij gesprekken voeren met de Gouverneur Refunjol, minister-president Eman, de raad van ministers en de fractieleiders van de Staten van Aruba. Ook brengt de minister een bezoek aan de Kustwacht en is hij aanwezig bij de aankomst in de haven van Oranjestad van Wubbo Ockels met zijn ‘Zero-emission’ zeilschip.

Op maandag 21 januari en dinsdagochtend 22 januari is de minister op Curaçao. Hij spreekt dan met de waarnemend Gouverneur Van der Pluijm-Vrede en maakt kennis met minister-president Hodge en het nieuwe kabinet van Curaçao. Verder spreekt hij politici en andere vertegenwoordigers uit het maatschappelijk veld.

De rest van de dinsdag en woensdagochtend 23 januari is Plasterk op Sint Maarten. Ook daar ontmoet hij de Gouverneur, de heer Holiday, minister-president Wescott-Williams en de leden van het kabinet. Het bezoek aan Sint Maarten eindigt bij de Kustwacht.

’s Middags op Saba maakt de minister kennis met gezaghebber Johnson, het bestuurscollege en de eilandsraad. Op donderdag 24 januari maakt Plasterk kennis met een uniek stuk natuur, het regenwoud van Saba. Hij beklimt tussen 08.00 en 11.00 uur de Mount Scenery, het hoogste punt van Nederland.

Donderdagmiddag is de minister op Sint Eustatius voor gesprekken met gezaghebber Berkel, het bestuurcollege en de eilandsraad. Vrijdag 25 januari maakt de minister nader kennis met het eiland en haar geschiedenis. ’s Middags vertrekt Plasterk naar Bonaire om ook daar te spreken met de gezaghebber mevrouw Emerencia, het bestuurscollege en de leden van de eilandsraad.

Zaterdag 26 januari sluit minister Plasterk zijn kennismakingsreis op Bonaire af met een bezoek aan verschillend projecten op het eiland en krijgt hij uitleg over de sociale en economische problematiek van Bonaire. Hij begint zijn rondrit om 09.00 uur vanuit Playa richting Rincon en bezoekt o.a. ouderendagverfblijf Cocari, de FKPD (Stichting voor de zorg van personen met een lichamelijke of geestelijke beperking) en Magasina di Rei. Eind van de dag vliegt Plasterk terug naar Nederland.