Introductie van speciale vuurwerkbrillen op Bonaire

Fundashon Bon Kousa introduceert speciale vuurwerkbrillen op Bonaire: de ‘FIREGOOGS’. Deze vuurwerkbril kan oogletsel voorkomen bij het afsteken van vuurwerk rond de komende jaarwisseling. De Firegoogs zijn verkrijgbaar in 4 kleuren en in 2 maten. Zowel geschikt voor volwassenen, jongeren en kinderen.

De Firegoogs worden voor het eerst gepresenteerd tijdens Boneiru Duradero, de duurzaamheids beurs op 15 december van 10:00-17:00uur bij Jong Bonaire. Vanaf 28 december verkrijgbaar bij verschillende vuurwerk shops.
“Wereldwijd gebeuren er elk jaar rond oud en nieuw weer verdrietige ongelukken met vuurwerk” aldus Bart Landheer van Bon Kousa. “In 2011 hebben we samen met de hulpdiensten een poster en radio campagne gestart die voorzichtig omgaan met vuurwerk onder de aandacht brengt. Die gaan we herhalen maar dit jaar wilden we meer doen op gebied van preventie en Bon Kousa laat dus nu de FireGoogs naar Bonaire komen. We hopen natuurlijk dat er helemaal geen ongelukken gebeuren maar met het enthousiasme voor vuurwerk op Bonaire zit een ongeluk in een klein hoekje. Als het dragen van deze bril ook maar één zo’n ongeluk kan voorkomen, is dat een leven lang geluk.”

Op de verpakking van de Firegoogs staan een aantal nuttige tips om vuurwerkongelukken te voorkomen:
• Wees altijd alert bij het afsteken van en het kijken naar vuurwerk.
• Houd voldoende afstand van het vuurwerk én van andere mensen die vuurwerk afsteken
• Lees voor het afsteken van vuurwerk de instructies
• Draag altijd een vuurwerkbril bij het kijken en afsteken van vuurwerk
• Draag geen brandbare kleding of een capuchon
• Zet siervuurwerk in een verzwaarde fles of een PVC buis die stevig in de grond is gezet
• Let bij het afsteken van vuurwerk op de windrichting
• Koud vuurwerk bestaat niet, ook sterretjes kunnen oogletsel veroorzaken

Bon Kousa sluit met de Firegoogs op Bonaire een druk jaar af. Na het verschijnen van 1001Proverbio spreekwoordenboek realiseerden ze een mobiele TV studio en maakten opnamen voor een Proverbio TV-show met de scholen van Bonaire, hielpen ze bij het maken van een geillustreerd boek over de Karko, maakten de opzet en de start van het nieuwe SGB/MBO MediaCollege mogelijk en introduceerden ze gescheiden afval inzameling op de scholen met een fantastische kliko optocht. Tussendoor verzorgden ze, onder meer, ook de wekelijkse verkeersinformatie over de overlast door aanleg van het riool en produceerden ze nog twee Radio Limpi uitzendingen. Is dat allemaal niet een beetje veel? “Ja, ietsje rustiger mag wel” zegt Jacqueline Bremmers “maar er is zo verrassend veel mogelijk op Bonaire als je de samenwerking zoekt. Wij zijn in veel gevallen echt niet meer dan de hulpmotor; het zijn de mensen van Bonaire die al deze projecten tot een succes maken. We hopen in ieder geval die samenwerking in 2013 voort te zetten zodat we volgend jaar opnieuw met z’n allen trots kunnen zijn op wat Bonaire voor elkaar kan krijgen”.