Internationale erkenning voor Tennis Bond Bonaire

In navolging van meerdere sporten op Bonaire heeft ook de BLTB, de Bonairiaanse Lawn Tennis Bond, niet stil gezeten in het afgelopen anderhalf jaar. Vooruit lopend op 10-10-10 werd een volledig nieuw bestuur actief. Met de beslissing van het IOC om NAOC geen erkenning meer te geven, is voor vele sporten het doek gevallen.

Het nieuwe bondsbestuur heeft de diverse mogelijkheden onderzocht  en veel overlegd met de Nederlands Antilliaanse Tennis Bond NATF en de International Tennis Federation ITF. ITF bleek bereid te zijn, om na de juiste applicaties, individuele lidmaatschappen aan te bieden aan zowel Curaçao als Bonaire. Regionaal zijn de tennislanden vertegenwoordigd in de COTECC en leden van de COTECC kunnen ook lidmaatschap aanvragen bij de ITF. De eerste stap was dus lidmaatschap bij de COTECC aanvragen.

Op 31 juli werd de aanvraag van de BLTB behandeld in de Algemene Leden Vergadering van de COTECC in Santo Domingo, waarbij Elisabeth Vos als vertegenwoordigster van de BLTB aanwezig was. Bonaire werd unaniem als nieuw lid verwelkomd en hiermee is dus de weg vrij voor alle junioren en senioren wedstrijd tennissers om in het Caribische gebied en Midden Amerika deel te kunnen nemen aan internationale wedstrijden. De volgende stap is lidmaatschap van de ITF en eind september zal de ITF over de aanvraag van de BLTB beslissen. Lidmaatschap van de ITF opent de mogelijkheid tot steun van de ITF bij de ontwikkeling van de tennissport op Bonaire. Te denken valt hierbij aan financiële hulp bij het bouwen en opknappen van tennisfaciliteiten, donaties van materialen zoals ballen, rackets en netten voor het opzetten van bijvoorbeeld schooltennis en buurttennis, trainingsmogelijkheden voor talenten van Bonaire in het buitenland, cursussen voor kader, officials en coaches etcetera. Bonaire mag na goedkeuring per 1 januari 2012 met eigen jeugdteams deelnemen aan internationale jeugdevenementen zoals World Junior Team Competition U14, Jr. Davis Cup U16, Jr. Fed Cup U16. De ITF spelers van Bonaire kunnen in 2012 doorgaan met de ITF toernooien in de COTECC regio.

Voor de BLTB wacht nu de grote taak, om alles wat voorheen op Curaçao door de NATF geregeld werd, op Bonaire zelf goed op te zetten. Een van de belangrijkste taken wordt het budgetteren van de plannen, en het aantrekken van sponsors en de benodigde financiën.