Impact Maria op Bovenwindse Eilanden lijkt mee te vallen

De orkaan Maria is op een afstand van ongeveer 75 kilometer ten zuiden van Sint Eustatius en Saba naar het westen getrokken. Momenteel wordt de schade opgenomen. De impact die Maria op de kritieke infrastructuur van de Bovenwindse Eilanden heeft gehad, lijkt mee te vallen. Dit beeld kan door regenval, golfslag en deining nog veranderen. De eerste inwoners zijn reeds op straat gesignaleerd. Zij zijn voor hun veiligheid geadviseerd om voorlopig binnen te blijven. 

Zr.Ms. Zeeland en Zr.Ms. Pelikaan zijn vanaf Curaçao onderweg naar de Bovenwindse Eilanden. Beide eenheden zijn beladen. De verwachting is dat ze aan het einde van de dag (lokale tijd) aankomen. Joint support ship Zr.Ms. Karel Doorman is vandaag volledig beladen vanuit Den Helder naar het Caribisch gebied vertrokken.  

Op Sint-Maarten hebben ongeveer 215 burgers gebruik gemaakt van de shelters om te schuilen voor de orkaan. 
Militairen blijven de overheid ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde en het voorkomen van plunderingen. Ook blijven de aanwezige militairen ondersteunen bij de distributie van water en voeding. 

De haven blijft vooralsnog gesloten tot en met 22 september vanwege hoge golven en deining. 

Door orkaan Irma is het dak van de luchthaven voor 80% beschadigd. De luchthaven is naar verwachting maanden niet bruikbaar. Toch wordt geprobeerd om binnen enkele weken open te zijn voor civiel vliegverkeer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *