Hr.Ms. Tromp legt valreep klaar voor publiek

Sinds begin juni vaart Hr.Ms. Tromp als stationsschip in het Caribisch gebied voor de marine en de kustwacht. Dit geavanceerde marineschip, een luchtverdedigings- en commandofregat, wil zich graag aan de bevolking van Bonaire laten zien. Op donderdag 23 augustus 2012 is de Tromp toegankelijk voor iedereen. Van 14.00 tot 17.00 is mogelijk om het bijzondere schip te bezichtigen.

Het is een unieke gelegenheid om Hr.Ms. Tromp te bezoeken, temeer omdat zij het eerste fregat in haar klasse is dat als stationsschip in het Caribisch gebied vaart. Naast maritieme presentie, bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Hiertoe wordt het schip ingezet voor zowel de Koninklijke Marine als de Kustwacht Caribisch gebied. De Tromp vaart ook een gedeelte van de Westterm voor de Kustwacht. Tijdens die periode voert het schip taken uit als douane, milieu- en visserijtoezicht en het afhandelen van maritieme noodmeldingen. Tot slot kan het schip en haar bemanning ingezet worden voor hulpverlening in het geval zich humanitaire rampen voordoen.

De in totaal vier luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF’s) zijn zeer geavanceerde schepen van de Koninklijke Marine. De fregatten hebben enerzijds een commandofunctie, dat wil zeggen dat ze de technische mogelijkheden aan boord hebben om sturing te kunnen geven aan omvangrijke maritieme operaties. Anderzijds zijn de fregatten toegerust op luchtverdediging, waarbij ze een heel eskader van schepen kunnen verdedigen. Het opvallendste kenmerk van de LCF’s is het gebruik van Stealth-technieken, waardoor ze een strak en hoekig uiterlijk hebben. Dankzij de verregaande automatisering kan het schip toe met een bemanning van 202, inclusief de staf.

Hr.Ms. Tromp ligt op 23 augustus gemeerd aan de pier van Bonaire. De commandant van de Tromp, kapitein ter zee René Tas en zijn bemanning, heten u van harte welkom aan boord!