Gezondheidsmarkt op Sint Eustatius en Saba in januari

Belanghebbenden in de gezondheidszorg zullen het nieuwe jaar 2013 beginnen met een tweedaagse Gezondheidsmarkt op St. Eustatius en op Saba op respectievelijk 7-8 januari en 10 -11 januari. De Gezondheidsmarkt op St. Eustatius wordt gehouden in het Mike van Putten Centre, die op Saba in het Child Focus and Sunny Valley Youth Centre. Het thema van beide markten is ‘Breng je gezondheid in evenwicht’. De markten zijn een gezamenlijke inspanning tussen Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN), het Zorgverzekeringskantoor (ZVK), St. Eustatius Foundation for Health Care en de Saba Foundation for Health Care. Gedeputeerden voor de gezondheidszorg, Nicolaas (Koos) Sneek van Statia en Bruce Zagers van Saba, zijn de gastsprekers.

Het doel van beide gezondheidsmarkten is om de bevolking bewuster te maken van hoe ze hun gezondheid in evenwicht kunnen brengen; mensen te informeren over de beschikbare gezondheidszorginstellingen op de eilanden; het gezondheidsbewustzijn te vergroten door het aanbieden van medische screenings, activiteiten, materialen, demonstraties en informatie; de bewustwording van nationale en internationale gezondheidsdiensten en bronnen te vergroten; de deelnemers te motiveren om gezonder te gaan leven; het aanbieden van vaccinaties voor kinderen en volwassenen; het aanleren van zelfzorg praktijken en om te informeren over de gezondheidsmiddelen/diensten die lokaal beschikbaar zijn.

De deelname van een aanzienlijk aantal gezondheidszorgdiensten is bevestigd, met inbegrip van medische centra, Gezondheidsdienst (GGD), ZVK, ambulancediensten, het Rode Kruis, Centrum voor Jeugd & Gezin, Expertise Centre, tandarts, fysiotherapeut, medisch manicure, dermatoloog, Gym, Women’s Desk, Modentes, HIV/AIDS Support Groepen, Best Care Logistics, studentenverenigingen van de Medical Schools, Jeugdzaken, Het Departement van Volksgezondheid, diëtist. Een reeks beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg is gevraagd om op 7 januari een lezing te houden op Statia en op 10 januari op Saba over belangrijke gezondheidsthema’s zoals de algemene gezondheid, borstkanker, baarmoederhalskanker en prostaatkanker, huid -en hartziekten. De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor het publiek. Basisscholen en middelbare scholen zijn uitgenodigd om excursies te organiseren voor de verschillende klassen, zodat leerlingen meer over de gezondheidszorg en de beschikbare diensten te weten komen.

De zorgmarkt vindt plaats in de vorm van een beurs met stands waar bezoekers informatie en instructie kunnen krijgen van professionals over de verschillende diensten voor gezondheidszorg die beschikbaar zijn op hun respectieve eilanden. Ook de brandweer zal aanwezig zijn om instructies te geven over hoe je huis te beveiligen tegen brandgevaar. Lokale radiozenders zullen op locatie gehouden interviews met deelnemers live uitzenden voor mensen die thuis of op het werk zijn. De Zorgmarkt vindt plaats van 09.00 tot 19.00 om zoveel mogelijk mensen te kunnen verwelkomen.