Fysiotherapeuten komen op voor patiënten

“Door de bezuinigingsmaatregelen in de zorg kunnen straks 90% van de huidige patiënten niet meer naar de fysiotherapeut. Het is gewoon te duur voor de meeste inwoners van Bonaire om zelf te betalen.”
Dat schrijft de Caribisch Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten (CNVF) in een brief aan de Commissie van Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer die aanstaande dinsdag weer bijeenkomt om de maatregelen in de zorg te bespreken.
De Minister hoopt in totaal 2.68 mln. dollar te besparen op een budget van 104,4 mln. dollar in 2013. Maar de prijs daarvoor is hoog: “Het effect zal zijn dat de fysiotherapie vrijwel geheel verdwijnt van Caribisch Nederland.”

Harde feiten
“De situatie wordt vanaf 1 juli zo dat iedereen de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen. Ook als je net bent geopereerd. Want de Minister vergeet voor het gemak dat het ziekenhuis in Bonaire nog geen eigen afdeling voor fysiotherapie heeft. Wij worden daarvoor ingehuurd en dat wordt straks ook niet meer vergoed in de basisverzekering. De meeste patiënten die naar de praktijken komen of thuis worden behandeld, leven van een minimuminkomen. En we weten allemaal dat je daar normaal al niet of nauwelijks van kunt rondkomen,” zegt Anita Groenendal, voorzitter van de CNVF.

Koopkracht
De ene (de staatssecretaris van Financiën) besluit de belasting te verlagen voor producten van eerste levensbehoeften om de koopkracht te verbeteren. De ander (Minister van VWS) gaat dan zo fors bezuiniging dat er geen ‘koopkracht’ meer overblijft als je ziek bent.

De recente uitspraak van Minister Schippers “Het effect op het inkomen is geheel afhankelijk van het gebruik van de dienst”, lokt dan ook harde kritiek uit: “Dat is makkelijk praten. Het gaat hier toch niet om een lening,” aldus de fysiotherapeuten. “Ziekte, ongeval, slijtage overkomt je. Daarvoor kies je niet!”