Fiscale belemmeringen goederendoorvoer Curaçao – Caribisch Nederland weggenomen

Fiscale belemmeringen bij de doorvoer van goederen tussen Curaçao en Caribisch Nederland zullen binnenkort verleden tijd zijn. Vanaf uiterlijk 1 november 2012 zijn geen invoerrechten of andere indirecte belastingen verschuldigd voor goederen die in het ene land binnen worden gebracht en voor het andere land bestemd zijn.

Staatssecretaris Weekers van Financiën en minister van Financiën Jamaloodin van Curaçao hebben vandaag een convenant getekend in Den Haag om te voorkomen dat er in bepaalde situaties dubbele belasting wordt geheven bij grensoverschrijdend goederenverkeer. Daartoe zijn in het convenant werkafspraken gemaakt over onder andere het kunnen toepassen van (administratieve) douane of handels- en dienstenentrepots waarin goederen in afwachting van hun definitieve bestemming belastingvrij kunnen worden opgeslagen. Ook zijn afspraken gemaakt over belastingvrije doorvoer van Curaçao naar Caribisch Nederland en vice versa, en over belastingvrije export van het ene naar het andere land.
De doorvoer of export naar het andere land dient door belanghebbenden wel te worden aangetoond. Door goede informatie-uitwisseling tussen beide belastingadministraties en douanediensten kan misbruik zo veel mogelijk worden voorkomen.

Weekers is verheugd over het gesloten convenant: “Ik reken er op dat het wegvallen van Curaçaose heffingen op Bonaire, Saba en Sint Eustatius tot prijsverlagingen zal leiden, en dat zowel burgers als bedrijven daar voordeel van zullen hebben.”