Duurzaamheidsbeurs Boneiru Duradero

Op zaterdag 15 december as. wordt er bij Jeugdhuis Jong Bonaire van 10.00 uur tot 17.00 uur een Duurzaamheidsbeurs georganiseerd onder de titel: Boneiru Duradero. De beurs is gratis toegankelijk.

Het doel van de beurs is om alle inwoners en ondernemers van Bonaire te informeren over duurzame producten en diensten die op ons eiland worden aangeboden en hoe dit kan leiden tot duurzaam consumeren. U kunt producten gratis proeven en/of uitproberen. Daarnaast hebben de meeste standhouders een Speciale Beurs aanbieding, waarmee u extra voordeel geniet! Tijdens Boneiru Duradero kunt informatie en advies krijgen over uiteenlopende onderwerpen zoals:
• Het besparen van water en energie;
• Gezonde levenstijl;
• Gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen;
• Maatschappelijk verantwoord ondernemen;
• Eco speelgoed en kantoorartikelen;
• Groente en fruitteelt en
• Recycling.

Wat is duurzaam?
Duurzaam betekent letterlijk “de eigenschap om lang goed te blijven of lang te blijven bestaan”. Wellicht heeft u wel eens gehoord van de term People, Planet & Profit. Het begrip duurzaam wordt gebruikt om aan te geven dat een product of dienst een behoefte invult zonder schade toe te brengen aan de Mens, het Milieu of de Economie. De termen “Groen” en “Eco” worden vaak gebruikt om duurzame producten en diensten te onderscheiden.

Duurzaam zijn levert geld op!
Duurzaam lijkt een lastig begrip, maar duurzaam handelen is helemaal niet ingewikkeld. Het gaat juist om simpele aanpassingen in ons gedrag die ons bovendien veel geld kunnen besparen.

Wat kunt u doen om geld te besparen?
• Doe het licht uit als u een ruimte verlaat.
• Stel de computer in op de slaapstand in plaats van stand by.
• Schakel de motor van de auto uit als u even moet wachten.
• Laat de kraan niet onnodig open tijdens het douchen; bij het inzepen de kraan dichtdraaien, daarna afspoelen.

Kom naar de beurs voor duurzame tips & deskundig advies !
Door duurzaam te handelen nemen we onze verantwoordelijkheid, niet alleen voor ons zelf maar ook voor toekomstige generaties. In de komende weken kunt u via de krant lezen wat er zoal te krijgen, te winnen, te doen en te leren is tijdens Boneiru Duradero. Zo zijn er op de beurs diverse experts aanwezig, die u goede tips en adviezen kunnen geven over hoe u bijvoorbeeld duurzamer kunt omgaan met uw omgeving. In dit eerste artikel over Boneiru Duradero krijgt u alvast een hele goede tip om water te besparen.

Stoppen met geld door de WC spoelen?!
Een WC gebruikt bijna 6 liter water per doorspoelbeurt. Hierdoor is 25 procent van ons waterverbruik gerelateerd aan toiletgebruik. Niet alle toiletten hebben een waterbesparingsknop, maar daar kunt u zelf wat aan doen. Vul een 1,5 of 2 literfles met water en plaats deze in het waterreservoir van het toilet . Zo zorgt u ervoor dat er minder water kan doorspoelen en bespaart u geld!

Meedoen aan de beurs?
Alle producten en diensten die gepromoot en/of verkocht worden tijdens Boneiru Duradero moeten een duurzaam karakter hebben. Hierbij kan het gaan om LED lampen en zonneboilers, maar ook om eetbare producten zoals lokaal geproduceerde jam, honing of diensten die te maken hebben met toerisme, duurzaam bouwen of gezondheid. Maar u kunt ook meedoen met 2e hands artikelen, zoals kleding, schoenen en boeken. Wilt u in aanmerking komen voor een gratis stand, stuur dan voor 30 november as. een email naar Boneiruduradero@gmail.com.