Duurzaam vistoernooi op Bonaire

Onlangs heeft op Bonaire de 25ste editie van het Internationale en Lokale Vistoernooi plaatsgehad. Hier deden boten van lokale bodem, maar ook van buur(ei)landen Aruba, Curaçao en Venezuela aan mee. Het internationale gedeelte richtte zich vooral op het vangen en weer vrijlaten van Balaú (de Blauwe Marlijn, de Witte Marlijn en de Zeilvis). Ook zijn er prijzen toegekend aan de grootste Buni (Tonijn), Dradu (Mahimahi) en Mulá (Wahoo). Bij het lokale gedeelte ging het om de meeste kilo’s vis die na afloop aan het publiek te koop werd aangeboden.

Duurzaam tintje
Het toernooi had dit jaar voor het eerst een duurzame tint. Zo was de Sea Turtle Conservation Bonaire aanwezig met een stand om hun vislijnproject te promoten. Verder was op uitnodiging van het ministerie van EZ de heer Andrew Cox van “The Billfish Foundation” aanwezig. Dit ter promotie van het gebruik van cirkelhaken en het merken van Marlijnen en Zeilvissen voor onderzoek. Het gebruik van cirkelhaken vereist een iets andere vistechniek, maar de vangsten zijn gelijk. Het grote voordeel van cirkelhaken is dat ze minder schade aanbrengen aan gevangen vissen zodat de overlevingskans bij vrijlating 95% is; dit geldt ook voor per ongeluk gevangen zeeschildpadden.

Merken
Ook is aan de vissers uitgelegd hoe te handelen na het vangen van een gemerkte Marlijn of Zeilvis en hoe ze zelf kunnen merken. Het merken is van groot belang voor de wetenschap. Zo kunnen bijvoorbeeld migratie routes en groeisnelheid gemeten worden, welke van belang zijn voor het behoud van deze prachtige dieren.

Meer informatie
Meer informatie over het merken van Marlijnen of over wat te doen bij het vangen van een gemerkte Marlijn: Pieter van Baren tel +599-7158333 of de website van “The Billfish Foundation” http://www.billfish.org/