Duurzaam management en een mooie vangst voor de Bonaireanen: onderzoek naar visserij Bonaire

Van 16 september 2013 tot 5 januari 2014 zijn Roald Leeuwerik en Patrick Slijkerman op Bonaire om onderzoek te doen naar de gevangen vissen en de gebruikte vistuigen. Deze studenten kust- en zee management gaan het onderzoek voortzetten van de vorige visserijstudente Oriana Wouters waarvan de resultaten binnenkort bekend zullen worden gemaakt. Door dit onderzoek willen ze de omvang van de visserij in de wateren rond Bonaire in beeld brengen. De studenten doen dit onderzoek op verzoek van het ministerie van Economische Zaken in nauwe samenwerking met het Openbaar Lichaam Bonaire. De begeleiding wordt gedaan door het “Institute for Marine Resources & Ecosystems Studies” (IMARES) een onderzoeksinstituut van “Wageningen University and Research Centre”.
De kennis van de visser staat centraal
Om goede resultaten te boeken binnen dit onderzoek van IMARES, zijn de ervaringen en de kennis van de beroeps- en sportvissers, maar ook van de recreatieve vissers, erg belangrijk. De onderzoekers gaan daarom graag met vissers mee aan boord om te zien hoe de visserij in Bonaire er in de praktijk uit ziet.

Draag bij aan het beschermen van de Bonaireaanse vispopulaties
Vissers kunnen bijdragen aan het onderzoek door meer te vertellen over hun vak. Op die manier krijgt IMARES een beter beeld van de visserij op Bonaire en kan er beter worden gekeken naar de mogelijkheden in de toekomst.

Roald en Patrick willen graag aan de slag
“Halo tur hende, kerido piskadó! Wij denken veel van de vissers te kunnen leren en kijken erg uit naar deze periode. Met dit onderzoek willen wij Bonaire helpen door de visserij in kaart te brengen,’’ aldus Roald en Patrick. “Nos ta spera pa mira abo pronto!”

Voor meer informatie:

Projectleider Dr Martin de Graaf, IMARES, Haringkade 1, 1976 CP IJmuiden, telefoonnummer: +31 317 486826, Email: martin.degraaf@wur.nl

Begeleider Pieter van Baren, Ministerie van Economische Zaken, Kaya Internashonal z/n, telefoonnummer: 7158321, Email: pieter.vanbaren@rijksdienstcn.com