Duo Xtreme mountainbike race Bonaire

De stichting Xtreme Sports Bonaire organiseert op 27 oktober 2013 voor de 4e keer een zware Duo Xtreme mountainbike race over Bonaire. Mountainbiken gaat voornamelijk over de onverharde paden waarbij het klimmen en dalen niet geschuwd worden.

De uitdaging ligt voornamelijk in het extreme zoals de Seru Largu op fietsen of het park rondrijden. Maar ook is de uitdaging om paden te verkennen waarvan men niet wist dat ze bestonden. Daardoor kom je op de meest bijzondere plekken mountainbikers tegen. De Duo Xtreme race gaat voornamelijk over dit soort paden.

De start is bij Divi Flamingo Beach Resort (Zeebad gate) en gaat over de boulevard naar Playa Lechi. De politie en de vrijwilligers zullen de groep begeleiden.
De tocht gaat door Hato naar Sabadeco en vervolgd dan over de Broertje Janga (boven) naar de Broertje Janga (onder) naar Karpata. Daar rijdt men over het asfalt naar het gotomeer en Dos Pos.

Na Dos Pos gaan we over een wandelpad (Pinktrial) naar de zuidingang van het park. We rijden door het “stille gebied” van het park naar de hoofdingang. Dit is een zware route waar men regelmatig van de fiets af moet. Extreme is hier zeker op zijn plaats. Nadat we het park verlaten rijden we langs de windmolens, tegen de wind in via Boca Onima naar Arawak.

Bij Arawak gaan we een stukje klimmen op het asfalt en steken dan het eiland dwars over weer naar de Broertje Janga. Een zware trail die we ook “De Hel” hebben genoemd. Weer aangekomen op de Broertje Janga gaan de deelnemers van de 51 km terug naar het hotel en de 83 km gaat over het asfalt weer naar boven via Sabadeco naar de Seru Largu. Het laatste gedeelte naar de
Seru Largu is weer zandpad.

Via de Seru Largu naar Gurubu en dan over de zandpaden naar Lagoen, Bolivia, Tras di Montana weer omhoog de seru Largu op. Aan de westkant van de Seru Largu loopt een steile afdaling naar Sabadeco. Eenmaal daar aangekomen
gaan ook deze rijders weer naar het hotel. De weersomstandigheden kunnen deze race vele malen zwaarder maken.

Langs deze route staan veel vrijwilligers. Er zijn 5 waterposten waar de deelnemers water en sportdrank krijgen. Er zijn 5 checkpoints om te controleren of de race wel volgens de regels verloopt. En er zijn veel posten die het verkeer tegenhouden wanneer de deelnemers moeten oversteken. De politie en het Rode Kruis zullen assisteren.

Regels zijn er wel. Men rijdt als een duo, dus de eindtijd wordt genoteerd als beiden de einstreep gepasseerd zijn. Onderweg mag men geen hulp van buitenaf aannemen. Pech aan de fiets moet men dus zelf oplossen. Men mag onder geen geding van de route afwijken. Er is een minimum leeftijd van 15 jaar en er zijn verschillende categorien waarin men kan rijden. Wijkt men van de regels af dan zal diskwalificatie het gevolg zijn.

Alle deelnemers krijgen een herinneringsmedallion. In iedere categorie zijn 3 prijzen. Voor de nummers 1 is er $400,- voor nummer 2 $200,- en voor nummer 3 $ 100,- De prijsuitreiking zal na de lunch in het hotel worden gehouden.
Er zijn meer dan 40 vrijwilligers. Het Washingtonpark zet zijn ranger in om alles in het park goed te laten verlopen. Deelnemers komen uit Aruba, Sint Maarten, Curacao, Nederland en Bonaire met diverse nationaliteiten.

Alle deelnemers worden gratis vervoerd van en naar het vliegveld door Rento Fun Drive. Sponsors zijn: VanEps Kunneman VanDoorne, De Freewieler, Budget carrentals, AA-drink (EWT curacao), Brugman Keukens, Freixenet, Divi Flamingo Beach Resort, Rento Fun Drive, Goddard, GAIA, MCB Bonaire.

E-mail: bonairextreme@hotmail.com
web-site: www.mtbbonaire.com