Consumentenbond Unkobon start ABB monitor

Op zaterdag 24 november is de Union di Konsumidó Boneiru (Unkobon) gestart met grootschalige prijswaarnemingen voor levensbehoeften die vanaf 1 januari 2013 zullen worden vrijgesteld van de Algemene Bestedingsbelasting (ABB). De prijswaarnemingen vinden plaats in 15 supermarkten.

Op 1 januari 2013 wordt de Algemene Bestedingsbelasting ABB op een flink aantal eerste levensbehoeften verlaagd van acht naar nul procent. Dit moet resulteren in een forse prijsdaling van levensmiddelen, van groot belang voor de consument. Om te kunnen beoordelen of de verlaging van ABB daadwerkelijk leidt tot prijsdalingen heeft consumentenbond Unkobon besloten nog in november 2012 prijswaarnemingen te doen voor de artikelen die met ingang van 1 januari waarschijnlijk onder het lagere tarief gaan vallen. In december is het te laat: rond de feestdagen gaan de prijzen normaal gesproken omhoog en dan is een prijsdaling in januari geen echte prijsdaling.

De waarnemingen vinden plaats door teams van vrijwilligers die zijn gerekruteerd uit de leden van de consumentenbond Unkobon. Alle waarnemers hebben een identiteitspas van Unkobon waarop hun naam en een pasfoto is opgenomen.
Unkobon is vereniging die in de korte tijd van haar bestaan al zeer actief is geweest in het beschermen van de consumentenbelangen. Het aantal leden van de bond groeit als kool. De vrijwilligers van de consumentenbond Unkobon laten ook met deze actie weer zien dat consumenten op Bonaire uitstekend kunnen samenwerken om hun gezamenlijke belangen te behartigen.

Voor $10 per persoon kan iedereen lid worden van Unkobon. Aanmelden kan bij Flamingo Bookstore in de Kaya Grandi, bij Norman Wilson in Rincon, of per email bij secretariaat@consumentenbonaire.com Ook op de website www.consumentenbonaire.com vindt u alle informatie om lid te worden.