C.F.M. en G.A.A.I. veroordeeld middels snelrecht

Op 18 oktober 2017 heeft het Gerecht op Bonaire uitspraak gedaan in twee zogenaamde snelrechtzaken. Beide verdachten hebben bekent. 
Allereerst betrof het een winkeldiefstal op 3 oktober 2017 van een autopoetsmiddel en drie deodorants bij de Warehouse. Toen de C.F.M. (1961) werd aangehouden door het winkelpersoneel, probeerde hij een medewerker te bijten. De rechtbank heeft 8 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk opgelegd met een proeftijd van drie jaar en reclasseringstoezicht. 

G.A.A.I. (1982) is veroordeeld 6 maanden gevangenisstraf voor diefstal van water en een zonnebril uit een huurauto bij de duikstek Red Beryl. In zowel de strafeis als de opgelegde straf is tot uitdrukking gebracht dat het stelen uit auto’s van duiktoeristen zorgt voor schade aan de toeristenindustrie van Bonaire. Hierdoor is niet alleen de huurder gedupeerd, maar wordt ook de goede naam van Bonaire aangetast. Door snel optreden van het winkelpersoneel en politie zijn de gestolen goederen teruggeven aan de rechthebbenden.

Snelrecht is een juridische term voor het op korte termijn uitvoeren van rechtspraak. Hierbij kan de straf snel volgen op het plegen van het delict. Zowel Warehouse als de huurder hebben aan de politie dan wel het OM laten weten de snelle manier van optreden zeer te waarderen. De komende tijd zal worden onderzocht of het juridisch en praktisch mogelijk is om vaker snelrecht toe te passen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *