BONHATA rapporteert: Bezettingsgraad in de hotelsector toont magere prestaties in de eerste helft van 2012

De Bonaire Hotel and Tourism Association, BONHATA, heeft de bezettingsgraad voor het eerste en tweede kwartaal van 2012 uitgebracht. De voorlopige cijfers voor de bezettingsgraad in deze periode is uitgekomen op 65,62 %, ten opzichte van 64,09% in 2011. De cijfers tonen een bescheiden stijging in het eerste kwartaal en marginale groei in het tweede kwartaal, respectievelijk 1,53% en 0,51%. Bonaire is in groei achtergebleven in vergelijking met de prestatie van het Caribisch gebied voor dezelfde periode. De resultaten over het tweede kwartaal in 2012 waren aanzienlijk lager op 0,51% ten opzichte van de 2,65% dat bereikt was in 2011.

Insiders van de toerisme branche hebben bekend gemaakt dat de vooruitzichten voor de komende maanden extreem laag zijn, zelfs als er rekening wordt gehouden met het feit dat reizigers steeds langer wachten met het boeken van hun vakantie. Er wordt gevreesd dat in het komende seizoen nieuwe historische dieptepunten bereikt zullen worden. Het is duidelijk dat de hotelindustrie nog steeds te kampen heeft met lagere kamer tarieven, lagere bezoekersuitgaven en hogere operationele kosten, die grotendeels te wijten zijn aan lagere bezettingsgraden, dramatische verhogingen van de belastingen en de kosten van goederen. Bovendien, wanneer het resort/hotelsector worstelt, voelt de rest van de privésector deze dalingen ook. Het zijn de autoverhuurbedrijven, restaurants, leveranciers, tour bedrijven, vastgoed bedrijven, supermarkten en anderen die deze daling zullen voelen, of misschien al hebben gevoeld. Het toerisme draagt tot 80% bij aan het BNP van Bonaire. Dit zal ook negatieve effecten hebben op potentiële buitenlandse investeringen op het eiland.

BONHATA heeft medewerking van de privésector nodig
Om ervoor te zorgen dat bedrijfseigenaren en Bonaire als bestemming onze producten goed kunnen promoten moeten we allemaal gegevens verzamelen. Voor accommodatie aanbieders is het belangrijk om toegang te hebben tot bezettingscijfers, maar ook omzetcijfers. Deze concrete gegevens dienen als maatstaf waarop gefundeerde beslissingen kunnen worden genomen. Het toerisme is de ruggengraat van de economie van Bonaire, BONHATA moedigt alle accommodatie aanbieders aan om de nodige cijfers te verzamelen en te delen om een goede vergelijking te kunnen maken tussen hun bedrijf, het eiland en de hele Caribische regio en daarbuiten. BONHATA heeft de bezettingsgegevens ontvangen van 12 accommodaties (inclusief niet-BONHATA leden) en van enkele hiervan ook de omzetcijfers. BONHATA hoopt in de komende weken meer omzet informatie te ontvangen van andere accommodatie aanbieders. Deze gegevens zijn hard nodig om een volledig beeld te vormen en het compleet verhaal te kunnen vertellen op een manier waarop alleen de bezettingsgraad het niet kan doen. Indien u meer informatie wilt of wilt weten hoe u kunt bijdragen, neem dan contact op met de BONHATA kantoor.