Bonhata presenteert haar strategische plannen

De Bonaire Hotel and Tourism Association, Bonhata, hield op woensdag 9 mei haar Member Social bij Captain Don’s Habitat. Dit evenement dat op kwartaalbasis wordt georganiseerd eert en onderscheidt medewerkers en leidinggevenden die direct en indirect in de toeristische sector werken. Het is ook een geweldig moment voor entrepreneurs, ondernemers en hun personeel om hun collega’s op het eiland te ontmoeten en beter te leren kennen.
De Raad van Bestuur heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de laatste update van de strategische plannen van Bonhata te presenteren. In 2011 is de vereniging begonnen met een project om haar activiteiten opnieuw te definiëren en te heroriënteren en deze af te stemmen op de verwachtingen van haar leden.

De eerste stap was het uitvoeren van een enquête onder de leden en belanghebbenden. In november 2011 heeft Heather Schueppert van Evolution Strategy, Bonhata en haar leden door een intensief 2,5 dag durende programma begeleid waaronder een reeks workshops dat de huidige en toekomstige rol van de organisatie op het eiland in kaart heeft gebracht. Deze waardevolle input werd vervolgens gedestilleerd en geanalyseerd door de Raad van Bestuur en het Strategic Planning Committee.

Bonhata was in staat haar kern sterktes en zwaktes te vinden en deze te koppelen aan de kansen en bedreigingen in haar omgeving en dit uiteindelijk te vertalen in een aantal strategische prioriteiten. Met de voltooiing van deze laatste taak is Bonhata nu klaar om de nieuwe strategische richting te presenteren aan haar leden.

Anja Romeijnders, voorzitter van de Raad van Bestuur, onthulde het mission statement van Bonhata: “Het bevorderen, ondersteunen en stimuleren van onze leden door middel van samenwerking met één verenigde stem”. Dit mission statement omvat de doelstellingen van Bonhata in een toekomst waarin de leden de kern van deze democratische organisatie zullen blijven.

Het mission statement heeft de doelstellingen vorm en richting gegeven. Deze doelstellingen kregen verscheidende prioriteiten en zo ontstonden er drie verschillende lagen die de strategische koers voor de komende jaren zullen bepalen. De eerste vijf prioriteiten zijn: de gewenste marketingrollen van Bonhata, het merk Bonaire, merkbelofte, invloed van overheden en marketing plan.

De volgende stappen voor de raad van bestuur en personeel van Bonhata is om deze prioriteiten onder te verdelen in individuele projecten, deelprojecten en mijlpalen en deze tegen een tijdslijn uit te stippelen. Bonhata rekent op de samenwerking van haar leden in dit proces. Leden die een affiniteit voor bepaalde thema’s of onderwerpen hebben kunnen de raad van bestuur of het kantoor vrijblijvend benaderen. Anja Romeijnders benadrukte: “Dit is onze vereniging en we moeten dit samen doen.”