Boneiru Duradero: duurzame markt met water als centrale thema

Op zaterdag 22 juni as. organiseert Boneiru Duradero een tweede duurzaamheidsmarkt. Dit keer met water als centrale thema. Bonaire is omgeven door water en kent daardoor als geen ander het belang van water. Tijdens Boneiru Duradero wordt er wederom een combinatie gemaakt tussen informatieve en commerciële stands. Daarmee hoopt Boneiru Duradero een breed publiek aan te spreken.

Boneiru Duradero is als evenement verbonden aan de Natuurtop in Nederland, die ook op 22 juni as. plaatsvindt. De Natuurtop is een overleg tussen het Ministerie van Economische Zaken en maatschappelijke organisaties vanuit Nederland en de BES- eilanden die samenwerken aan een natuurvisie.

Hoofddoelstelling van Boneiru Duradero is het informeren van de locale bevolking over “duurzaam omgaan met water” in de breedste zin van dit begrip. Het stimuleren van samenwerking tussen de private en publieke sector is een nevendoelstelling. De duurzame markt brengt partijen met verschillende en soms tegengestelde belangen op informele wijze bij elkaar en hopelijk ontstaan hieruit nieuwe partnerships.
Zoals eerder gezegd is water het verbindende thema van de markt. In onderstaand figuur is te zien hoe water de link vormt naar de uiteenlopende onderwerpen die vertegenwoordigd zijn tijdens Boneiru Duradero.

Wat kunnen bezoekers verwachten van Boneiru Duradero?

In december 2012 organiseerde Boneiru Duradero haar eerste duurzame markt. Hierbij kregen diverse ondernemers de kans om hun duurzame producten of diensten te presenteren en verkopen. Voor instanties zoals de Kamer van Koophandel en TNO, bood Boneiru Duradero een platform om het publiek te informeren over ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. De markt had een gevarieerd aanbod met planten, honing, taart en jam van Kriabon tot aan LEDlampen en ecologische wasmiddelen van ondernemers zoals Hitess en Eco di Caribe.

Op 22 juni werkt er een breed scala aan lokale organisaties mee om er een interessante, leerzame maar vooral ook leuke dag van te maken.

Het Openbaar Lichaam Bonaire is aanwezig om informatie te geven over de aansluitingen op het rioleringssysteem. Het OLB is recentelijk gestart met een campagne “konektá nos isla ku kloaka” over het belang van de afvalwaterzuivering op Bonaire.

Bezoekers die willen weten hoe te besparen op hun water en energieverbruik, kunnen langsgaan bij de stand van WEB N.V. Daar ontvangt men handige tips om de water- en energierekening te verlagen.

Sea Turtle Conservation Bonaire informeert het publiek over de bescherming van zeeschildpadden en hun leefomgeving en hoe wij hier actief aan kunnen bijdragen.

De afdeling Infectieziektenziektenbestrijding geeft informatie over denguepreventie en wat u kunt doen om hemelwater op een veilige wijze op te vangen.

Op de markt zullen lokaal geproduceerde producten worden verkocht. Natuurlijke produkten zoals planten, zaden en honing en home made produkten, zoals jam, juices en chutneys. Tevens worden er produkten aangeboden zoals zonneboilers en ecologische schoonmaakmiddelen.

Ook dit keer is er aan de allerkleinsten gedacht en zullen de kinderactiviteiten niet ontbreken. Er is een dominowedstrijd waarbij kinderen samen hun ouders kunnen deelnemen. Kinderen kunnen meedoen aan de kleurwedstrijd en worden geschminkt. Hierdoor kan jong en oud veel plezier beleven aan Boneiru Duradero!

Aanmelden voor Boneiru Duradero?!
Bedrijven, organisaties en instanties waarvan de produkten of dienstverlening te maken hebben met water kunnen zich aanmelden via www.boneiruduradero.org. Deelname aan Boneiru Duradero is geheel gratis! Voor tenten, tafels en stoelen wordt gezorgd.