Bonaire zet medische luchtbrug op tussen Boven- en Benedenwinden

Luttele uren nadat de categorie 5-orkaan Irma de bovenwindse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius op woensdag 6 september 2017 teisterde, zette de Fundashon Mariadal op Bonaire een medische luchtbrugservice op. Dit op verzoek van het Sint Maarten Medical Center (SMMC) voor de overplaatsing van haar patiënten.

Kees Klarenbeek, lid van de Raad van Bestuur (RvB) van het SMMC, benaderde de Fundashon Mariadal om de evacuatie en ook de coördinatie van de zorgverlening aan zowel de dialysepatiënten als aan de overige kritieke patiënten van het SMMC op zich te nemen. Algauw verzochten ook de Saba- en Statia Health Care Foundations om luchtvervoer van zwangere vrouwen met een verhoogd risico naar Aruba, Bonaire of Curaçao.

Dit liep uiteindelijk uit op een samenwerkingsverband dat nooit eerder op deze wijze op touw werd gezet door de ziekenhuizen op de zes Caribische eilanden van het Nederlands Koninkrijk: die van de drie getroffen bovenwindse eilanden en die op de drie benedenwindse ABC-eilanden.

De spil in deze operatie is de medische luchtbrugservice die van nóg crucialer belang werd toen duidelijk werd dat er een tweede dreiging was ontstaan: de orkaan José, die ook op de bovenwindse eilanden afstevende. De medische luchtbrug is te onderscheiden van de evacuatieluchtbrug die vanuit Curaçao door Defensie wordt geleid. Ondanks instemming van VWS Den Haag, was uiteindelijk interventie van de Rijksvertegenwoordiger BES dhr. Gilbert Isabella nodig om de dialysepatienten via de evacuatieluchtbrug van Defensie naar Aruba over te brengen.

Uiteindelijk is er voor deze medische luchtbrugservice een operatie op touw gezet met drie air ambulance-vliegtuigen, tien piloten en de nodige medical crews, samengesteld door het personeel van de Fundashon Mariadal. De uitvalsbasis is de Bonaire International Airport.

Na het afleveren van patiënten op Curaçao of op Aruba, wordt er doorgevlogen naar Bonaire om te tanken en, indien nodig, piloten te verwisselen om meteen weer door te vliegen naar de bovenwindse eilanden. Deze hulpoperatie is sinds donderdag 7 september jongstleden gaande en zal dagelijks non-stop doorgaan zolang de bovenwindse eilanden dit nodig hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *