Appeltjes van Oranje 2012 bekend

Het Oranje Fonds reikt elk jaar een ‘Appeltje van Oranje’ uit. Dit is een bijzonder prestigieuze prijs voor drie sociale initiatieven, die deze keer aan de hand van het thema ‘groen’ mensen met elkaar verbonden. Na een aantal regionale voorrondes werden er tien genomineerden geselecteerd uit meer dan honderd voordrachten. Dit jaar waren daar maar liefst twee stichtingen van Bonaire bij: Stichting Mi Mes Hofito en Stichting Kunuk’i Sùr. Mi Mes Hofito mobiliseert mensen om een deel van hun tuin te bestemmen als groentetuintje om zo meer in de eigen gezonde voedselvoorziening te kunnen voorzien. De leden voorzien elkaar van tips en passen op elkaars tuin. Stichting Kunuk’i Sùr beheert en verhuurt een ontmoetingsruimte op een kunuku in Lagun. Hier komen jong en oud bij elkaar om samen in de tuin, greenhouse en keuken te werken.

De stichtingen van Bonaire zijn helaas niet tot winnaar gekozen, maar hebben tijdens de voorronde wel een cheque ter waarde van 1500 euro ontvangen en hebben deel mogen nemen aan een uitwisseling in Nederland. Ook zijn beide genomineerde organisaties uitgenodigd voor de prijsuitreiking in mei op Paleis Noordeinde door Prinses Máxima. Voormalig winnaar Stichting Project is hierbij ook uitgenodigd. Bonaire wordt dus goed vertegenwoordigd.
In januari heeft een filmploeg van Oranje Fonds de genomineerden bezocht, waarvan de resultaten te zien zijn op youtube.com/oranjefonds. Dankzij de twee nominaties is er dus veel positieve publiciteit voor het sociale veld van Bonaire geweest.

De drie winnaars van de Appeltjes 2012 zijn een project in Rotterdam waar ouders en kinderen uit de buurt samen ‘groen’ aan de slag gaan, een project in Gasselternijveen waar buren samen een cultuurhistorische perenbomenrij beheren en een wijkboerderij in Hardenberg, waar een kinderboerderij nieuw leven in werd geblazen door verstandelijk gehandicapten en scholieren te betrekken bij het onderhoud en de verzorging van de dieren.
De drie winnaars en de twee Boneriaanse genomineerden zijn te zien op youtube.com/oranjefonds.