Air-ambulance vluchten met eigen vliegtuig gestart

Na vele maanden van voorbereidingen zijn de air-ambulance vluchten naar Aruba, Curacao en Colombia met eigen vliegtuig een feit geworden. Op woensdag 12 juni is de eerste officiële vlucht gerealiseerd.

Het Zorgverzekeringskantoor (ZVK) en Fundashon Mariadal zetten hiermee een belangrijke stap om de zorg voor de verzekerden te optimaliseren. De Learjet is gestationeerd op Bonaire, men hoeft dus niet meer te wachten op vliegtuigen die vanuit Curacao of Colombia moeten komen. Dit kan in sommige gevallen levensreddend zijn. De kosten zijn ongeveer even hoog als de voormalige constructie waarbij je een vliegtuig zou moeten invliegen. Ook is er een stuk werkgelegenheid gecreëerd omdat naast medisch personeel ook twee piloten, twee assistenten en een service engineer zijn aangetrokken. De vluchten worden door Medicair uitgevoerd.

Het project is een samenwerking tussen ZVK, Fundashon Mariadal, Coomeva, Medicair en Bonaire International Airport. Buiten deze partijen hebben ook diverse organisaties in Colombia en Nederland hieraan meegewerkt. Na het uitwerken van de randvoorwaarden is door Fundashon Mariadal het werven van personeel gestart voor de air ambulance. Het personeel dat vliegt op de air ambulance is binnen het ziekenhuis werkzaam op de afdelingen spoedeisende hulp, special care en de ambulance. Ze vliegen volgens rooster diensten.

De medici en verpleegkundigen hebben opleidingen gekregen die specifiek te maken hebben met de air ambulance. Het gaat hier onder meer om de luchtvaart fysiologie geneeskunde en Crew Resource Management trainingen (samenwerking tussen piloten en de verpleegkundigen). In samenwerking met Bonaire International Airport zijn er veiligheidstrainingen over het betreden en werken op een luchthaven gegeven. Na het volgen van al deze trainingen heeft er een tweedaagse training voor alle personeel plaatsgevonden op de airport, waarbij het geleerde in de praktijk is gebracht in samenwerking met de piloten van Medicair.

Mede tijdens deze periode hebben er enkele werkbezoeken plaats gevonden aan alle deelnemende ziekenhuizen in Colombia waar Fundashon Mariadal mee samenwerkt met dit air ambulance project. Hier zijn afspraken gemaakt met de diverse ziekenhuizen, Coomeva en ambulance diensten voor het transport van de Bonairiaanse patiënten.

Na het afronden van alle opleidingen heeft er in juni een testvlucht plaats gevonden naar Medellin Colombia waarbij alle procedures en technische en medische systemen zijn uitgetest. Het vliegtuig is uitgerust met alle benodigde medische apparaten om een patiënt te voorzien van een adequate bewaking, de patiënt ligt op een moderne brancard die uitgerust is met zuurstof en andere medische gassen. Behalve kinderen en volwassenen kan het vliegtuig ook pasgeborenen in een couveuse met beademing overplaatsen, de gehele medische inrichting voldoet aan de laatste internationale luchtvaart eisen.