NPO kijken in buitenland moet beter

In het buitenland en in het Caribisch gebied moeten Nederlanders ook gewoon naar onze publieke omroep kunnen kijken. Nu zijn programma’s vaak niet terug te kijken en live NPO volgen blijkt al helemaal onmogelijk.

Dat zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte die deze praktijk een doorn in het oog is. Hij kwam er bijvoorbeeld achter dat zelfs op Bonaire, wat uiteraard geen buitenland is en waar men gewoon belastinggeld betaalt voor de NPO, het voor velen onmogelijk is om gemiste uitzendingen te kijken.

De NPO stelt dat kijken in het buitenland zo veel mogelijk wordt opengesteld. Bij sommige programma’s en beelden worden echter alleen de uitzendrechten voor Nederland gekocht en mogen ze dus niet online voor de hele wereld beschikbaar gesteld worden. Daarom kijkt de NPO op welke plek iemand online is en als de rechten het niet toestaan, wordt een programma via geoblocking vergrendeld. “Van de circa 70 programma’s die we dagelijks online plaatsen, worden er gemiddeld 5 geblokkeerd voor het buitenland”, zegt een woordvoerster van de NPO. Het probleem met eilanden als Bonaire erkent de NPO en de organisatie is druk met een oplossing.

Paternotte wil dat zo veel mogelijk programma’s uitzendrechten zo inkopen dat ze overal vertoond mogen worden, het huidige aanbod is hem te beperkt. Bovendien wil hij dat online live naar de NPO kijken wereldwijd beschikbaar wordt, in plaats van alleen het terugkijken. Als een programma dan écht niet buiten de landsgrenzen uitgezonden mag worden, moet het live-beeld maar even op zwart. “Nu is alleen terugkijken mogelijk”. En met de huidige technieken en de goedkopere tarieven voor mobiel internet in het buitenland, willen vakantiegangers en expats steeds vaker NPO kijken over de landsgrenzen, weet Paternotte.

Bron; De Telegraaf