Stinapa houdt informatieavond over vleermuizen

batcactusWil je meer weten over de enige zoogdier in de wereld met vleugels? Hier is dan de kans om meer te weten over de vleermuizen op zaterdagavond 5 november van 17:00 tot 19:00 uur bij het STINAPA kantoor.

Op zaterdagavond 7 juli houdt STINAPA een informatie avond over vleermuizen. De avond omvat een presentatie over vleermuizen en vervolgens een bezoek te brengen aan een grot in de buurt van het STINAPA kantoor. Bij de grot zal er een demonstratie zijn over hoe wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt op vleermuizen.

Voor deze avond heeft u een zaklantaarn nodig bedekt met een rode stof of papier (vleermuizen houden niet van licht), sportschoen om de rotsen te kunnen beklimmen en natuurlijk een flesje drinkwater.

Om mee te doen kun je bellen naar 717-8844 om te registreren. Er zijn geen kosten maar donaties zijn altijd welkom. Vergeet het niet op zaterdag avond 5 november van 5 to 7uur ‘savonds heb je een afspraak met STINAPA.

11de Caribische Conferentie over Financiering Initiatieven in de Gezondheidszorg

inside-conference-roomMeer dan 100 professionals en bewindvoerders op het gebied van gezondheidszorg zijn deze week te gast op Bonaire als deelnemers aan de 11de Caribische Conferentie over initiatieven voor financiering in de gezondheidszorg. De conferentie vindt plaats in de Aquarius Conference Room van het Captain Don’s Habitat te Bonaire van 25 tot en met 27 oktober. De conferentie werd officieel geopend door de Rijksvertegenwoordiger voor Bonaire, St. Eustatius en Saba, de heer Gilbert Isabella.

De conferentie telt met de aanwezigheid van professionals en bewindslieden uit Bonaire, Aruba, Curacao, St. Maarten, Bermuda, Bahamas, Jamaica, Trinidad & Tobago, Bristish Virgen Islands, St. Lucia, Colombia, Belize, Verenigde Staten, Canada en Nederland. Het hoofdthema tijdens deze 11de conferentie is ‘Wees wijs met geld; waar voor ons geld krijgen is een noodzaak’. Na de conferentie verwachten de deelnemers meer kennis te hebben vergaard over ervaringen van anderen en best practices hebben geleerd met betrekking tot het beheren van beschikbare middelen en hoe om te gaan met de uitdagingen van het institutioneel en nationaal financieren van gezondheidszorg.

Deze 11de conferentie op Bonaire volgt op succesvolle eerdere conferenties die werden gehouden op de Turks en Caicos eilanden, 2006; Aruba, 2007; Trinidad en Tobago, 2008; St. Maarten, 2009; Belize, 2010; Bermuda, 2011; Curaçao, 2012; Jamaica, 2013; Trinidad en Tobago, 2014 en Turks en Caicos eilanden in 2015.

KLM ook in zomer 2017 6x per week naar Bonaire

klm-03KLM heeft bevestigd dat de extra wintervlucht op zondag gecontinueerd wordt in de zomer van 2017. Dit is goed nieuws voor Bonaire, dat nu 6x per week door KLM zal worden bezocht tot november 2017.

“Het is belangrijk voor Bonaire om haar bereikbaarheid verder te verbeteren in samenwerking met partners als KLM. Zo kunnen we de goede reputatie van Bonaire verder uit bouwen in Europa als internationale topbestemming voor onze toeristen, zoals duikers en leisure toeristen”, aldus de heer Maurice Adriaens, directeur Tourism Corporation Bonaire. Op deze manier is Bonaire goed bereikbaar voor toeristen uit Nederland, maar ook belangrijke groeimarkten zoals Duitsland en Zwitserland.

De heer Michael Nicolaas , CEO van Bonaire International Airport, benadrukt het belang van de goede samenwerking met KLM: “Voor Bonaire is een goede bereikbaarheid vanuit Europa erg belangrijk. KLM laat op deze manier zien dat ze vertrouwen heeft in de groei, die we de laatste jaren hebben gerealiseerd vanuit Europa. Het is een mooie kans voor Bonaire om zich verder op de kaart te zetten’.

Naast de vluchten van KLM verzorgt TUI 3x per week een vlucht naar Bonaire. Tijdens de kerstperiode worden extra vluchten ingezet om aan de grote vraag naar kerstvakanties tegemoet te komen.

Experts uit de hele wereld bijeen op Bonaire voor de conferentie over Caribische kustdynamiek en on duurzaamheid

TNO, The Planet Earth Foundation, Tourism Corporation Bonaire en NEXUS 1492 zullen op 17 oktober 2016 tijdens een publiek evenement, het startsein geven voor de werkconferentie ‘Coastal Dynamics and Ecosystem Change’. De conferentie die van 18 tot 21 oktober plaats zal vinden bij het Plaza Beach Resort Bonaire, brengt kernexperts uit de hele wereld bijeen om de agenda over duurzame kustontwikkeling in Caribische regio verder op weg te helpen.

Op 17 oktober 2016 is er een openbaar evenement gepland, van 18.00–20.00 uur bij El Mundo Restaurant. Welkomstdrankjes zullen worden aangeboden. Dit evenement bestaat uit presentaties door Maurice Adriaens (Tourism Corporation Bonaire), archeoloog Jay Haviser (SIMARC) en natuurambassadeurs Julia Marisol Martinus en Rayen Seraus (Junior Ranger Program STINAPA). Tijdens het evenement zullen sprekers het belang van het beschermen van de kusten van Bonaire bespreken en de rol van de conferentie bij het bestuderen van de duurzaamheid van de Caribische kusten. Tijdens het evenement wordt ook een kunstwedstrijd gehouden voor kinderen en gezinnen. De winnaars zullen aan het eind van de avond bekend worden gemaakt en zullen een speciale prijs in ontvangst nemen. De winnende inzendingen zullen worden tentoongesteld bij het Terramar Museum in Kralendijk.

Deze conferentie is een unieke gelegenheid om deze problemen aan te pakken, omdat het een uitzonderlijke sterke ploeg van internationale erkende experts op het gebied van aardwetenschappen bijeen brengt. De conferentie, voorbereid door een team die bestaat uit experts op het gebied van archeologie, biologie, geologische wetenschappen en natuurkundigen, beslaat een breed spectrum van hooggekwalificeerde expertise op het gebied van aardsysteemkunde.

De 23 000 km lengte aan Caribische kustlijn is in een delicaat evenwicht. De Cariben worden aangemerkt als een van de meest kwetsbare regio’s in de wereld gelet op de invloeden van de ontwikkelingen op het ecosysteem en de gemeenschap. Hoewel veerkrachtig, daar mensen eeuwenlang de kusten hebben bewoond en bronnen langs de kust hebben gebruikt in het Caribisch gebied, brengen wereldwijde klimaatveranderingen, de bevolkingsdruk en beperkte bronnen een groot deel van de kustlijn in gevaar. Dit betekent dat verandering in het zeeniveau, erosie van de kust, overstromingen en andere daaraan verwante factoren een groot risico vormen.

Deze veranderingen hebben niet alleen invloed op de kusten, maar ook op de gemeenschappen die langs het kustgebied wonen. Om deze bedreigingen effectief aan te pakken is het dringend noodzakelijk om plannen te ontwikkelen en te implementeren om de Caribische kusten te beschermen. Deze conferentie is zowel globaal als lokaal van belang. Kustgebieden en kleine eilanden over de hele wereld krijgen in toenemende mate te maken met soortgelijke problemen en Bonaire is slechts een van de eilanden die in toenemende mate met deze verandering te maken zal krijgen in de toekomst. Acties om onze kusten te beschermen vragen om partnerschap en samenwerking. Daarom is de conferentie over ‘Kustdynamiek’ een gelegenheid voor experts in het Caribisch gebied om bijeen te komen om duurzame oplossingen te vinden.

Meer informatie en het programmaoverzicht: https://caribbeancoastaldynamics.tno.nl/

CBS: Meer toeristen naar Bonaire in 2015

Het aantal passagiers van cruiseschepen die de haven van Bonaire aandeden, nam in 2015 toe met 47 procent. Ook arriveerden er 6 procent meer toeristen en zakelijke reizigers per vliegtuig op het eiland. Saba en Sint-Eustatius ontvingen ongeveer evenveel toeristen als in 2014. Dat meldt CBS. In 2015 kwamen 230 duizend cruisepassagiers naar Bonaire. Een jaar eerder waren dit er nog 156 duizend.

Met uitzondering van de periode mei-juli 2015 meerden gedurende het hele jaar meer cruisepassagiers aan dan het jaar ervoor. Dit gold ook voor augustus, september en oktober, maanden waarin in de voorgaande twee jaar weinig cruiseschepen aanmeerden. Flamingo Airport verwelkomde 137 duizend toeristen en zakelijke reizigers, bijna 8 duizend meer dan in 2014. Eén op de tien van hen verbleef maar één dagje op Bonaire. Ruim een derde van hen bleef langer dan een week.

Bijna 3 duizend toeristen legden vorig jaar met pleziervaartuigen aan in de havens van het eiland, net zoveel als in 2014.

TCB presenteert kunsttentoonstelling van kunstenaar Virgy Balentin

virgy-expoHet receptie gedeelte van Tourism Corporation Bonaire wordt nog een keer getransformeerd in een kunsttentoonstelling. Dit is de zevende keer dat een kunstenaar zijn kunstwerken komt tentoonstellen. De tentoonstelling is bedoeld voor lokale kunstenaars die hun talenten willen tentoonstellen. Er zijn altijd positieve opmerkingen van zowel toeristen als lokale mensen die TCB bezoeken. Na de eerste tentoonstelling van de kunstenaar van “Portraits of Bonaire”, de heer Henk Roozendaal was er een tentoonstelling van mevrouw Monica Liliana Trujillo, daarna meneer Adi Figaroa , mevrouw Riet Sealy, mevrouw Agnes Joosten, meneer Fransico Uty Melaan en de meest recente kunstenaar mevrouw Mamita Fox.
Nu verwelkomen we Virgy Balentin.

Virgy Balentin is een 18-jarige jongedame die onlangs haar VWO-diploma heeft behaald bij Liseo Boneriano. Kunst was één van haar examenvakken en het is tevens één van haar hobby’s. Haar favoriete kunststijlen zijn surrealisme en abstracte kunst. Ze vindt het ook leuk om met kleuren te experimenteren.
Virgy heeft als motto dat ze alles wat ze doet met veel passie en toewijding doet.
Momenteel werkt Virgy Balentin tijdelijk bij TCB als assistent op de marketing afdeling en zal binnenkort een studie op het gebied van Hospitality Management gaan volgen in het buitenland.
De kunstwerken die deel vormen van de expositie bij het toeristenbureau hebben als thema: Bonaire, maar met een ‘out of the box’ tintje.

Tourism Corporation Bonaire wilt u graag uitnodigen om onze nieuwste tentoonstelling in Kaya Grandi # 2 te bezoeken van onze lokale kunstenaar Virgy Balentin.

Regels voor tarieven elektriciteit en drinkwater vastgesteld door ACM

Op 30 september 2016 heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vastgesteld op welke manier de tarieven voor elektriciteit en drinkwater in Caribisch Nederland moeten worden berekend. Dit heeft ACM opgeschreven in een ‘methode’. Daarin staat hoe ACM de kosten van de nutsbedrijven verwerkt tot tarieven voor consumenten. De manier waarop ACM dit doet, zorgt er voor dat de bedrijven gestimuleerd worden om zo efficiënt mogelijk te werken. Dat is een voordeel voor de consument, omdat een efficiënt bedrijf minder kosten maakt dan een bedrijf dat niet efficiënt werkt. En als de kosten van een bedrijf lager worden, dan worden ook de tarieven lager. De methode zorgt er ook voor dat de nutsbedrijven genoeg inkomsten hebben om investeringen te doen en te zorgen voor een betrouwbaar netwerk. De tarieven voor de producenten van elektriciteit en drinkwater zullen door ACM worden vastgesteld. ACM gaat ook de tarieven vaststellen die de distributeurs van elektriciteit en drinkwater bij de consument in rekening brengen.

ACM moet dit doen volgens de Wet elektriciteit en drinkwater BES. Die wet is op 1 juli 2016 ingegaan en geldt speciaal voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het doel van die wet is te komen tot betaalbare, betrouwbare en duurzame elektriciteits- en drinkwatervoorziening op alle drie de eilanden.

Deze wet zorgt er ook voor dat er speciale subsidies komen van de Ministeries van Economische Zaken (voor elektriciteit) en van Infrastructuur en Milieu (voor drinkwater) om het tarief in lijn te brengen met wat consumenten in Europees Nederland betalen voor de vaste kosten van het netwerk.

Er komt straks een nieuwe tarievenstructuur die ervoor zorgt dat consumenten een eerlijk tarief betalen. Eerlijk, zodat de consument niet teveel betaalt, maar wel betaalt voor de kosten van het netwerk en voor de kosten van zijn verbruik. De nieuwe tarieven zijn ook eerlijk voor de nutsbedrijven, want zij kunnen daardoor het netwerk onderhouden en investeringen doen. Dat is in het belang van de burgers op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, omdat zij dan kunnen vertrouwen op betrouwbare en duurzaam geproduceerde voorzieningen.

ACM heeft op 5 juli 2016 een conceptversie van de methode gepubliceerd en besproken met de nutsbedrijven op de drie eilanden en met afnemerorganisaties. Veel nutsbedrijven en organisaties hebben gereageerd op deze conceptversie en hebben suggesties gedaan voor de definitieve methode. ACM heeft op basis van de reacties een definitieve methode vastgesteld. Ook is in de methode uitgelegd wat er met de reacties en suggesties is gedaan. De methode vormt de basis voor de tarieven die ACM later dit jaar gaat vaststellen en die in werking treden per 1 januari 2017.

Op dit moment werkt ACM aan het uitrekenen van de nieuwe tarieven. Hiervoor vraagt ACM financiële informatie op bij de nutsbedrijven. De nieuwe tarieven zullen uiterlijk in december 2016 bekend worden gemaakt en gaan per 1 januari 2017 in. De hoogte van de nieuwe tarieven is nu nog niet bekend. Wel is de tarievenstructuur bekend. Zo komt er voor elektriciteit en drinkwater een vast tarief per maand en een variabel tarief voor het verbruik van elektriciteit en drinkwater. Het vaste tarief is bedoeld voor de vaste netwerkkosten die de
distributeurs hebben. Het variabele tarief is bedoeld voor de productiekosten die de producenten hebben.

Verlaging tarief elektriciteit per 1 oktober 2016

Met genoegen kondigt WEB Bonaire aan dat per 1 oktober een verlaging van het elektriciteitstarief wordt doorgevoerd. De tariefsverlaging bedraagt 0.02 USD per kWh. Het nieuwe tarief van 0.309 USD per kWh is vanaf de nota boekmaand oktober 2016 van toepassing.

Tweede verlaging in een jaar
Eerder dit jaar heeft een tariefsverlaging voor elektriciteit plaatsgevonden van 0.02 USD, die per 1 april 2016 van kracht werd. Dit is de tweede verlaging van het elektriciteitstarief in een jaar tijd. Sinds de introductie van het nieuwe tariefstelsel in oktober 2012 heeft WEB door een efficiëntere bedrijfsvoering het gepresteerd om een cumulatieve verlaging van ruim 20% te behalen.

Tegoed Pagabon verbruikers
In augustus hebben Pagabon verbruikers een brief met een bijgesloten tegoedbon ontvangen. Het Pagabon tegoed voor de aankoop is uitsluitend op het hoofdkantoor van WEB in Kralendijk te gebruiken. Tot 30 oktober aanstaande is het tegoed voor de compensatie geldig.

“Flamingo’s op Brood” tweede boek met Bonairiaanse verhalen

De schrijfster Jannet Butter heeft haar tweede boek met Bonairiaanse verhalen getiteld “Flamingo’s op brood” gepubliceerd. Op officiële wijze heeft mevrouw Janet Butter het boek overhandigd aan de gezaghebber de heer Edison Rijna. Zodoende kan hij deze Bonairiaanse verhalen volgen.

In dit boek komen verschillende verhalen naar voren. Onder andere zwemmen naar klein Bonaire, Pachi’s place en dag van Rincon. Dag van Rincon is inmiddels geen vrije dag meer. De gezaghebber was enthousiast over de wijze waarop deze verhalen in het boek zijn uitgebeeld.
Het boek is te verkrijgen bij de verschillende boekhandels op het eiland.

1 Oktober Internationale Dag van de Ouderen

Op 14 december 1990 hebben de Verenigde Naties 1 oktober als Internationale Dag van de Ouderen gedecreteerd. Dit is een bijzondere dag waarop de gedeputeerde van Samenleving en Zorg. Mw Nina den Heyer, wil stilstaan bij deze internationale dag en haar erkenning, bewondering, eer en waardering wil uitspreken naar onze ouderen toe.

Elk jaar is er een thema waar aandacht aan besteed wodt op deze dag.
Het thema van dit jaar is ‘discriminatie van mensen op leeftijd’.

Waar dit thema op focust is niet alleen de opvatting die mensen bijv. hebben dat het normaal is dat mensen oud worden en dan niet meer van groot belang voor ons en onze gemeenschap zijn. Het gaat ook om het denkbeeld dat ouderen niets meer kunnen en daarom opzij gezet moeten worden en niet meer toegestaan worden om deel te nemen aan processen die gaande zijn in onze gemeenschap.

Wij moeten niet vergeten dat het sociale kapitaal dat een persoon in zijn leven kan vergaren, in de vorm van ervaring, kennis van cultuur en tradities, wijsheid en inzicht in levensprocessen, heel groot is en gedragen wordt door dezelfde ouderen. Bedenk dat deze zaken niet uit boeken geleerd kunnen worden.

Met het uisluiten van ouderen uit ons leven of onze gemeenschap, sluiten wij ook dit sociale kapitaal uit.

Door ouderen te betrekken bij en te laten participeren aan ons dagelijks leven of de processen in de gemeenschap, kunnen zij ons allemaal helpen ons als persoon te ontwikkelen en ook met de ontwikkeling van de gemeenschap in het algemeen.

Met dit doel voor ogen heeft de ‘Fundashon Konsulta pa Grandinan’ – Stichting Ouderen Consult – de opdracht gekregen van het Bonairiaanse Bestuurscollege om te helpen met het versterken van de ouderenparticipatie op Bonaire.

Zij zullen dit doen door:
1) Een ouderenplatform of –consult op te richten die zich gaat bezighouden met thema’s in het welzijn van 60+’ers. Dit platform of consult zal advies uitbrengen of informatie verschaffen aan instanties of het BC met betrekking tot de situatie van ouderen op Bonaire.
2) Met activiteiten te komen die de ouderenparticipatie in onze gemeenschap bevorderen.
3) Te zorgen voor een bus voor 60+ organisaties en –groepen in de bario’s, zodat zij naar de plekken van samenkomst en activiteiten vervoerd kunnen worden.

Zijdens het bestuur van Bonaire willen wij onze ouderen een gelukkige ouderendag toewensen!

Voor meer informatie over de FKG en 60+ groepen in de bario’s, gelieve contact op te nemen via email: konsultagrandinanboneiru@yahoo.com, of te bellen naar 5999- 679-8367.