Toelatingseisen van het MBO van Scholengemeenschap Bonaire (SGB)

SGB mboIn de afgelopen weken is er enige onduidelijkheid ontstaan over de toelatingseisen van het MBO van Scholengemeenschap Bonaire (SGB), doordat het MBO met ingang van augustus 2016 de wettelijke eisen heeft toegepast. SGB heeft, mede naar aanleiding van gesprekken met een aantal ouders, het volgende besloten:

1. Leerlingen die in het schooljaar 14-15 en het schooljaar 15-16 gezakt zijn voor de MAVO (Theoretische Leerweg) (TL) /VMBO (Theoretisch Kadergerichte Leerweg) (TKL), kunnen zich aanmelden voor een opleiding op MBO niveau 3
2. Leerlingen die in het schooljaar 14 -15 en het schooljaar 15-16 gezakt zijn voor de Praktisch Kadergerichte Leerweg (PKL), kunnen zich aanmelden voor een opleiding op MBO niveau 2
3. Leerlingen die in het schooljaar 14 -15 en het schooljaar 15-16 gezakt zijn voor de Praktisch Basisgerichte Leerweg (PBL), kunnen zich aanmelden voor een opleiding op MBO niveau 1

Leerlingen kunnen zich uiterlijk aanmelden tot woensdag 28 september 12:00 uur bij de receptie van het MBO aan de Kaya Korona 4, Bonaire. Indien opleidingen vol zitten kan er gekozen worden voor een ander opleiding. Leerlingen jonger dan 18 jaar dienen met ouder(s) of (officieel erkend) voogd te komen.
Vanaf 1 oktober 2016 gelden de volgende vooropleidingeisen voor het MBO zoals die wettelijk zijn vastgelegd en zullen worden gehanteerd:
 MBO niveau 1: geen vooropleidingsniveau
 MBO niveau 2: diploma VMBO PBL
 MBO niveau 3: diploma VMBO PKL
 MBO niveau 4: diploma MAVO (TL/TKL) of geldig overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u terecht bij de schooldecaan; mevrouw Lilian Paula-Crestian via Lilian.Paula@sgbonaire.com en/of op telefoonnummer (+599) 717 8120

Politie zoekt nog een verdachte in zaak Drum

In het onderzoek DRUM bevinden zich zoals bekend 6 verdachten in voorlopige hechtenis. Op basis van de op dit moment beschikbare onderzoeksresultaten kan er nog een man als verdachte worden beschouwd. Het onderzoeksteam DRUM is naar deze man op zoek. De bevolking wordt gevraagd uit te kijken naar deze man en zo mogelijk zijn verblijfplaats te melden. Het gaat om:
– een man van Venezolaanse afkomst,
– met kort zwart haar (glad),
– Lengte ongeveer 175 cm,
– Leeftijd ongeveer 25 à 30 jaar
– Slank postuur,
– Licht getinte huidkleur,
– met een tatoeage “ Iverson” of “Anderson” of “ Jaiveyson” vermoedelijk op de armen,
– met mogelijk ook tatoeages op de borst (letters),
– de man heeft vermoedelijk als roepnaam Kike.

Indien u informatie hebt of de man ziet is het van belang is dat u deze man niet zelf benadert, maar de politie belt als u gegevens hebt over de huidige verblijfplaats van de man.

Het Openbaar Ministerie benadrukt hierbij dat het strafbaar is om een dader van een strafbaar feit te verbergen of behulpzaam te zijn bij het ontkomen aan politie en justitie.
Inmiddels is defensie met het schip De Pelikaan vanuit Curaçao op het eiland aangekomen om mee te helpen bij het onderzoek.

Zoals al eerder gemeld wordt in deze zeer ernstige zaak door de Hoofdofficier van justitie een beloning uitgeloofd van $ 10.000. Iemand die een tip heeft die leidt tot de aanhouding en/of vervolging van genoemde verdachte komt voor beloning in aanmerking. De hoogte van de beloning is afhankelijk van de bijdrage van de tip voor het onderzoek.

Voor de overval en schietpartij met dodelijke afloop voor een politie agent, in de nacht van 17 augustus, in de wijk Sabadeco heeft KPCN een speciale tiplijn ter beschikking gesteld. Mensen die duidelijk ernstig gevaar lopen of om een andere dringende reden alleen anoniem hun informatie kunnen geven, kunnen in dit onderzoek ook rechtstreeks bellen met de Criminele Inlichtingen Dienst. De afdeling van de politie die juist is ingesteld om de identiteit van tipgevers te waarborgen. Daarvoor kan het nummer 795-5746 worden gebeld. Men kan ook gebruik maken van de algemene tip lijn 717-7251 van de politie.

Wereld Alzheimer Dag 21 september 2016

De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Op en rond deze dag wordt in de hele wereld aandacht gevraagd voor de ziekte dementie en de impact van deze ziekte voor de persoon zelf en voor zijn/haar naasten. Als gevolg van de toenemende vergrijzing van de maatschappij zal het aantal mensen met dementie in de toekomst overal in de wereld toenemen.

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Vaak merkt iemand met (beginnende) dementie dat er dingen misgaan. Hij begrijpt alleen niet precies wat er aan de hand is. Vaak roept dit angst op, wat kan leiden tot boosheid, somberheid of pessimisme. Ook voor de omgeving verandert er veel. De naasten moeten leren om te gaan met iemand die verandert en steeds afhankelijker wordt van de mensen in zijn omgeving. Van belang is dat we ons de mensen met dementie blijven herinneren als de mensen die ze waren en hen met respect benaderen.

Dankzij wetenschappelijk onderzoek komen we steeds meer te weten over dementie. Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot. Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren. De oorzaken van dementie zijn erg complex en divers. Meer onderzoek is nodig om een beter beeld te krijgen van de oorzaken van dementie en hoe deze aandoening te voor-komen is. Zeker is dat een gezonde leefstijl het risico op dementie kan verminderen. Gezond eten, voldoende bewegen en stoppen met roken helpen bij de preventie.

Gedeputeerde Nina Den Heyer, belast met volksgezondheid, vindt het belangrijk om bij dit gezondheidsthema stil te staan. Op Bonaire wordt veel aandacht besteed aan dementie door de Fundashon Alzheimer Bonaire. De hele maand september zijn er activiteiten in de vorm van lezingen, een toneelstuk en een autotocht. Al die activiteiten zijn bedoeld om de bevolking van Bonaire meer inzicht te geven in wat dementie is en hoe er met deze aandoening en met de personen met dementie om te gaan.
Het thema van dit jaar is “ Remember me”. U kunt meer lezen over deze activiteiten op de Facebookpagina van de Fundashon Alzheimer Bonaire.