WEB is goed voorbereid op onweer

Naar aanleiding van de huidige omstandigheden op Bonaire en het weer dat op komst is, wilt WEB Bonaire de gemeenschap verzekeren dat zij alle nodige voorbereidingen en maatregelen heeft getroffen.

WEB is actief betrokken bij het eilandelijk rampenteam, en onderneemt stappen conform het rampenplan. Voorziening van drinkwater is verzekerd en er is een ruime reserve voor minstens 4 dagen bij normaal verbruik en eventueel bij noodrantsoen voor 7 dagen gebruik. Voor wat betreft elektriciteitsvoorziening heeft WEB samen met de producent Contour Global de nodige voorbereidingen getroffen, en de toestand van het weer wordt nauwlettend gevolgd.

WEB monitort op dit moment de weersontwikkelingen, en zal de situatie samen met de producent en het rampenteam managen. WEB zal water en elektriciteit blijven leveren zolang dit rekening houdend met veiligheid verantwoord is.

Alle maatregelen om de continuïteit van water- en stroomvoorziening op verantwoordelijke wijze waar te borgen zijn getroffen.

 

Toelatingseisen van het MBO van Scholengemeenschap Bonaire (SGB)

SGB mboIn de afgelopen weken is er enige onduidelijkheid ontstaan over de toelatingseisen van het MBO van Scholengemeenschap Bonaire (SGB), doordat het MBO met ingang van augustus 2016 de wettelijke eisen heeft toegepast. SGB heeft, mede naar aanleiding van gesprekken met een aantal ouders, het volgende besloten:

1. Leerlingen die in het schooljaar 14-15 en het schooljaar 15-16 gezakt zijn voor de MAVO (Theoretische Leerweg) (TL) /VMBO (Theoretisch Kadergerichte Leerweg) (TKL), kunnen zich aanmelden voor een opleiding op MBO niveau 3
2. Leerlingen die in het schooljaar 14 -15 en het schooljaar 15-16 gezakt zijn voor de Praktisch Kadergerichte Leerweg (PKL), kunnen zich aanmelden voor een opleiding op MBO niveau 2
3. Leerlingen die in het schooljaar 14 -15 en het schooljaar 15-16 gezakt zijn voor de Praktisch Basisgerichte Leerweg (PBL), kunnen zich aanmelden voor een opleiding op MBO niveau 1

Leerlingen kunnen zich uiterlijk aanmelden tot woensdag 28 september 12:00 uur bij de receptie van het MBO aan de Kaya Korona 4, Bonaire. Indien opleidingen vol zitten kan er gekozen worden voor een ander opleiding. Leerlingen jonger dan 18 jaar dienen met ouder(s) of (officieel erkend) voogd te komen.
Vanaf 1 oktober 2016 gelden de volgende vooropleidingeisen voor het MBO zoals die wettelijk zijn vastgelegd en zullen worden gehanteerd:
 MBO niveau 1: geen vooropleidingsniveau
 MBO niveau 2: diploma VMBO PBL
 MBO niveau 3: diploma VMBO PKL
 MBO niveau 4: diploma MAVO (TL/TKL) of geldig overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u terecht bij de schooldecaan; mevrouw Lilian Paula-Crestian via Lilian.Paula@sgbonaire.com en/of op telefoonnummer (+599) 717 8120

Politie zoekt nog een verdachte in zaak Drum

In het onderzoek DRUM bevinden zich zoals bekend 6 verdachten in voorlopige hechtenis. Op basis van de op dit moment beschikbare onderzoeksresultaten kan er nog een man als verdachte worden beschouwd. Het onderzoeksteam DRUM is naar deze man op zoek. De bevolking wordt gevraagd uit te kijken naar deze man en zo mogelijk zijn verblijfplaats te melden. Het gaat om:
– een man van Venezolaanse afkomst,
– met kort zwart haar (glad),
– Lengte ongeveer 175 cm,
– Leeftijd ongeveer 25 à 30 jaar
– Slank postuur,
– Licht getinte huidkleur,
– met een tatoeage “ Iverson” of “Anderson” of “ Jaiveyson” vermoedelijk op de armen,
– met mogelijk ook tatoeages op de borst (letters),
– de man heeft vermoedelijk als roepnaam Kike.

Indien u informatie hebt of de man ziet is het van belang is dat u deze man niet zelf benadert, maar de politie belt als u gegevens hebt over de huidige verblijfplaats van de man.

Het Openbaar Ministerie benadrukt hierbij dat het strafbaar is om een dader van een strafbaar feit te verbergen of behulpzaam te zijn bij het ontkomen aan politie en justitie.
Inmiddels is defensie met het schip De Pelikaan vanuit Curaçao op het eiland aangekomen om mee te helpen bij het onderzoek.

Zoals al eerder gemeld wordt in deze zeer ernstige zaak door de Hoofdofficier van justitie een beloning uitgeloofd van $ 10.000. Iemand die een tip heeft die leidt tot de aanhouding en/of vervolging van genoemde verdachte komt voor beloning in aanmerking. De hoogte van de beloning is afhankelijk van de bijdrage van de tip voor het onderzoek.

Voor de overval en schietpartij met dodelijke afloop voor een politie agent, in de nacht van 17 augustus, in de wijk Sabadeco heeft KPCN een speciale tiplijn ter beschikking gesteld. Mensen die duidelijk ernstig gevaar lopen of om een andere dringende reden alleen anoniem hun informatie kunnen geven, kunnen in dit onderzoek ook rechtstreeks bellen met de Criminele Inlichtingen Dienst. De afdeling van de politie die juist is ingesteld om de identiteit van tipgevers te waarborgen. Daarvoor kan het nummer 795-5746 worden gebeld. Men kan ook gebruik maken van de algemene tip lijn 717-7251 van de politie.

Wereld Alzheimer Dag 21 september 2016

De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Op en rond deze dag wordt in de hele wereld aandacht gevraagd voor de ziekte dementie en de impact van deze ziekte voor de persoon zelf en voor zijn/haar naasten. Als gevolg van de toenemende vergrijzing van de maatschappij zal het aantal mensen met dementie in de toekomst overal in de wereld toenemen.

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Vaak merkt iemand met (beginnende) dementie dat er dingen misgaan. Hij begrijpt alleen niet precies wat er aan de hand is. Vaak roept dit angst op, wat kan leiden tot boosheid, somberheid of pessimisme. Ook voor de omgeving verandert er veel. De naasten moeten leren om te gaan met iemand die verandert en steeds afhankelijker wordt van de mensen in zijn omgeving. Van belang is dat we ons de mensen met dementie blijven herinneren als de mensen die ze waren en hen met respect benaderen.

Dankzij wetenschappelijk onderzoek komen we steeds meer te weten over dementie. Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot. Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren. De oorzaken van dementie zijn erg complex en divers. Meer onderzoek is nodig om een beter beeld te krijgen van de oorzaken van dementie en hoe deze aandoening te voor-komen is. Zeker is dat een gezonde leefstijl het risico op dementie kan verminderen. Gezond eten, voldoende bewegen en stoppen met roken helpen bij de preventie.

Gedeputeerde Nina Den Heyer, belast met volksgezondheid, vindt het belangrijk om bij dit gezondheidsthema stil te staan. Op Bonaire wordt veel aandacht besteed aan dementie door de Fundashon Alzheimer Bonaire. De hele maand september zijn er activiteiten in de vorm van lezingen, een toneelstuk en een autotocht. Al die activiteiten zijn bedoeld om de bevolking van Bonaire meer inzicht te geven in wat dementie is en hoe er met deze aandoening en met de personen met dementie om te gaan.
Het thema van dit jaar is “ Remember me”. U kunt meer lezen over deze activiteiten op de Facebookpagina van de Fundashon Alzheimer Bonaire.

Bonaire de beste cruisebestemming in het Zuidelijk deel van Caribische gebied

BonaireTCB deelt verheugd het nieuws mee dat Bonaire is gekozen tot de Beste Cruisebestemming van het zuidelijke deel van het Caribisch gebied, bij de eerste ooit toegekende ’Choice Destination Awards’ van Cruise Critic Cruisers’. De awards worden uitsluitend gegeven op grond van feedback van consumenten, op grond van beoordelingen die het afgelopen jaar geplaatst werden op de website van Cruise Critic– dus niet gebaseerd op peilingen en onderzoeken, maar specifiek gebaseerd op feedback uit de eerste hand van de cruisepassagiers zelf. Voor wie er niet mee bekend is: Cruise Critic is ’s werelds grootste online cruisebron. TCB is blij te vernemen dat onze bezoekers werkelijk genieten van hun ervaringen op het eiland. We hebben een enorme groei gezien in onze cruisetoerisme de laatste jaren. Cruisetoerisme wordt zeer populairder onder alle leeftijden.

Maurice Adriaens, directeur van Tourism Corporation Bonaire merkt het volgende op: “Wij zijn blij om te zien dat alle inspanningen die TCB en de stakeholders in het cruisetoerisme steken, hun vruchten afwerpen. TCB zal hard blijven werken en zal met behulp van onze stakeholders, tourgidsen, aanbieders van activiteiten en taxichauffeurs, zeker blijven streven naar voortreffelijkheid en betere prestaties. Wij bieden cursussen en workshops aan iedereen die op dit terrein werkzaam is, om er zeker van te zijn dat iedereen presteert conform de normen die TCB hanteert en dat al onze bezoekers het beste beleven op het eiland.”

Tourism Corporation Bonaire viert 25-jarig jubileum

tcb_25thanniversary_september_15_2016_05-1Tourism Corporation Bonaire viert dat zij 25 jaar bezig zijn het eiland te ontwikkelen en te promoten op de wereldmarkten. Met een halve eeuw aan opgebouwde ervaring, heeft de organisatie een goede structuur voor de toekomst en verheugt zij zich erop om Bonaire te kunnen positioneren als een groene bestemming en zo het evenwicht tussen de natuurlijke en culturele hulpbronnen te helpen behouden.

De geschiedenis van Tourism Corporation Bonaire
De organisatie opende als Tourism Corporation Bonaire voor het eerst haar deuren in 1991 als een afgeleide van het Toeristenbureau van de overheid. De nieuwe TCB werd gerund onder toezicht van haar eerste directeur, de heer Peter van der Veen.

Door de jaren heen bleef de organisatie zich verder ontwikkelen onder de leiding van andere directeuren, die allen de nadruk legden op het ontwikkelen van Bonaire tot een wereldberoemde toeristische bestemming. Opmerkelijke projecten behelzen onder meer het instellen van Bonaire als een KLM hub naar Zuid-Amerika (inhoudende non-stop vluchten van Amsterdam naar Bonaire); de komst van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Eagle, United Airlines en Delta, TAP, het bewustmakingsprogramma voor het toerisme dat werd ontwikkeld om mensen die in het toerisme werkzaam zijn te trainen en te onderrichten over het belang van de ervaring van de bezoekers van Bonaire en het ‘Hello Tourist project’, met de opmerkelijke icoon, Mama Smile. Daarnaast is de initiële onderneming om cruisetoerisme naar Bonaire te halen ook een opmerkelijke historische prestatie, nu blijkt dat het cruisetoerisme een troef is voor de mix van toeristische producten van het eiland.

De focus van Tourism Corporation Bonaire voor de toekomst
TCB concentreert zich thans op het positioneren van Bonaire als een groene bestemming, aangezien het eiland zijn potentieel nog niet volledige heeft aangeboord. TCB werkt aan een energiek en deskundig teram die de visie begrijpt en die enthousiast is om dit op poten te helpen zetten. TCB zal als trekker fungeren voor deze inspanning, om zo te verzekeren dat het eiland een levensvatbaar Masterplan krijgt, een visie voor de komende tien tot twintig jaar. Samenwerking met de stakeholders van de private sector van het eiland zal cruciaal zijn voor de succesvolle uitvoering van de visie om de gewilde groene bestemming te worden.

“Wij, TCB en de toeristische sector van Bonaire, moeten elkaar vinden en samenwerken aan een gemeenschappelijke visie en een gemeenschappelijk doel. Wij moeten elkaar niet als elkaars concurrenten zien, maar, daarentegen als collega’s met een gemeenschappelijke visie, primair om Bonaire internationaal te promoten als een toeristische bestemming, maar ook als een voorbeeld hoe succesvol een bestemming kan groeien in evenwicht met het milieu,” verklaarde de Toerismedirecteur van TCB, de heer Maurice Adriaens.

Bonaire kreeg onlangs de Silver Coastal Quality award, na een succesvolle evaluatie van de mogelijkheden van het eiland als een groene bestemming. Het verder uitbouwen van deze mogelijkheden in de komende jaren zal een van de belangrijkste focussen zijn voor de TCB, in de hoop dat Bonaire de Goud- of zelfs Platina-status verwerft bij toekomstige evaluaties.

Mevrouw Malinda Hassell, Marketing Manager van TCB, zei het volgende: “Het verder uitbouwen van het toerisme op een duurzame manier is een proces. Het is absoluut noodzakelijk dat wij van Bonaire een succesproduct maken en het is ook noodzakelijk wil men succesvol zijn, dat iedereen die werkzaam is binnen het toerisme een gemeenschappelijke visie deelt. Bonaire is een bestemming met zoveel mogelijkheden en door de jaren heen zien wij dat Bonaire een populaire cruise- en overnachtingsbestemming aan het worden is. Dit was niet mogelijk zonder het huidige TCB-team en TCB-werknemers in het verleden.”

Tourism Corporation feliciteert het personeel met het 25-jarige jubileum
TCB feliciteert mevrouw Joanny St. Jago-Trinidad en mevrouw Evelain Marchena, die ook 25 jaren in dienst zijn bij de TCB.

In de 25 jaren bij de organisatie heeft mevrouw St. Jago-Trinidad gewerkt binnen de administratie, marketing, statistiek en productontwikkeling bij TCB. Zij herinnert zich de beginfase nog toen alle statistieken handmatig werden opgesteld, met gebruik van de door de aankomende passagiers ingevulde ED cards. Tegenwoordig geniet zij ervan dat zij met geavanceerde technologie kan werken zodat het werk efficiënter wordt gedaan.

Mevrouw Marchena heeft TCB bijgestaan als hostess, niet allen voor de bezoekers van TCB, maar ook voor degenen die op het eiland aankomen. Haar glimlach is een welkome aanblik voor vele aankomende bezoekers en zij werd liefdevol “Mama TCB” genoemd.

TCB wil beide werknemers feliciteren en bedanken voor de vele jaren die zij als werknemers hebben gewerkt en ter gelegenheid van hun 25-jarig ambtsjubileum en het personeel en het gehele TCB-team feliciteren met deze speciale gebeurtenis. Dit werd gevierd vanochtend in de kerk van Coromoto in Antriol, gevolgd door een receptie in de avond in Fort Oranje.

OLB en RCN Unit SZW slaan handen ineen voor bescherming arbeidsmarkt

Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), dat verantwoordelijk is voor de arbeidsmarkt en RCN Unit Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), dat verantwoordelijk is voor de tewerkstellingsvergunningen, organiseren samen een informatiebijeenkomst om lokale werkloze en werkzoekende arbeidskrachten in kaart te brengen voor een nieuw te openen filiaal van het Marriott dat in het najaar haar deuren opent.

Er zijn 31 functies zoals die van kamermeisjes, waiters, kok’s, front office agents en bellboys, in totaal gaat het om 78 vacatures die vervuld moeten worden, waarvan voor een aantal tewerkstellingsvergunning worden aangevraagd.

Een tewerkstellingsvergunning geeft mensen uit het buitenland het recht om te werken en kan alleen worden aangevraagd op het moment dat er in Caribisch Nederland geen aanbod is op de arbeidsmarkt. Deze markt wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de Openbare Lichamen. Die voeren een arbeidsmarkttoets uit door na te gaan of er geschikte lokale kandidaten zijn die de vacatures kunnen vervullen.

Daarom wordt heel kritisch gekeken naar de functies binnen Marriott. Dit om op de eerste plaats de lokale werkzoekenden een kans te bieden voordat wordt gezocht naar buitenlandse arbeidskrachten. In verband hiermee houden OLB en SZW op dinsdag 13 september een informatiedag. Die vindt plaats van 9 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags bij de Kompleho Deportivo George Nicolaas. Gedurende deze dag kunnen geïnteresseerden nadere informatie krijgen over het Marriott en de verschillende functies binnen dit bedrijf. Marriott zal ook een presentatie geven om 9 uur, 11 uur, 13 uur en 15 uur. Geïnteresseerden voor de 31 verschillende functies kunnen zich laten registeren op dinsdag 13 september a.s.

September collectemaand Prinses Wilhelmina Fonds

De maand september is de collectemaand voor Stichting Prinses Wilhelmina Fonds (PWF). In deze maand haalt de stichting fondsen op voor haar werkzaamheden. Daniou Winklaar, voorzitter van Stichting Prinses Wilhelmina Fonds, heeft samen met secretaris Sainara Koeiman en lid Bertica Frans op 1 september een bezoek gebracht aan waarnemend gezaghebber mevrouw Evelina Betancourt Anthony voor de eerste officiële donatie.
Alle donaties worden ingezet voor de strijd tegen kanker.

TCB maakt stijging bekend aankomsten uit Europa en Noord-Amerika

Tourism Corporation Bonaire heeft, gebaseerd op statistische gegevens van aankomende en vertrekkende passagiers in de periode tot en met juni 2016 die door Bonaire International Airport (BIA) zijn geregistreerd, vandaag bekend gemaakt dat vergeleken met het vorige jaar de internationale aankomsten per vliegtuig uit onze belangrijke Europese en Noord-Amerikaanse markten met 8 procent is gestegen.

Gevoed door de marktvraag en de groei in capaciteit van onze luchtvaartpartners Delta en TUI Fly, zijn de aankomsten gestegen tot 75,174 in de eerste zes maanden van dit jaar, vergeleken met 69,596 geregistreerde passagiers over dezelfde periode het afgelopen jaar.

De toename in aankomsten vanuit de Europese markt groeide met 10.7 procent vergeleken met vorig jaar, in de eerste plaats door een 50 procent toename van de stoelcapaciteit op TUI Fly-vluchten.

Aankomsten vanuit de Amerikaanse markt steeg met 4.4 procent vergeleken met vorig jaar. Dat is inbegrepen een capaciteitsdaling van 29 procent op United-vluchten en tegelijkertijd een toename in capaciteit van 48 procent op Delta-vluchten.

Maurice Adriaens, Directeur van Tourism Corporation Bonaire tekende daarbij aan: “Wij zijn blij een toename te zien in de aankomsten vanuit Europa en Noord-Amerika in het eerste half jaar, maar wij willen er zeker van zijn dat deze groei zich kan doorzetten in 2017. Terwijl de hoeveelheid uit Europa zich krachtig blijft manifesteren, zien wij een seizoensgebonden afname in de luchttransportcapaciteit en de reserveringen in de aanloop naar het hoogseizoen in Noord-Amerika, met name in het stedelijk gebied van New York.

Daarom is een veelzijdige, publiek-private campagne gestart voor reisagenten in New Jersey om meer lokaal transport te krijgen van mensen die in Newark instappen.” Hij vervolgt: “Het vermogen om snel aan te kunnen passen en onze marktinspanningen bij te stellen wanneer dat nodig is, is een bewijs van de samenwerking met BIA, onze luchtvaartpartners en onze eilandelijke stakeholders.”

Statistieken over het verkeer via Aruba en Curaçao vanuit Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Europa zijn niet beschikbaar, daar die bezoekers aankomen met ‘point-to- point’ tickets via onze zustereilanden en dus geregistreerd worden als binnenlandse aankomsten. Tot en met juni 2016 zijn de binnenlandse aankomsten gedaald met 5.1 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.