Deelname Bonaire aan Universitaire sport toernooi op Curaçao

Tien spelers van zaalvoetbal onder begeleiding van Yunni Giel en Coach Roviano Josephia vertrokken woensdag 29 juni om deel te nemen aan de internationale toernooi georganiseerd door “Organisashon Deportivo Universitario Centro Amerika i Caribe” (ODUCC) op Curaçao. Landen die ook deelnemen zijn Panama, Guyana, Dominicaanse Republikaanse, Curaçao en een team van FC Ocean Star.

De toernooien zijn van 30 juni tot 2 juli. De heer Peter Silberie, lid van directie ODUCC reist ook meet de delegatie mee om algemene vergaderingen van de organisatie bij te wonen. Silberie geeft aan dat Bonaire op verschillende gelegenheden heeft deelgenomen aan de universitaire toernooi en dat de softbal team afgelopen februari heeft deelgenomen aan toernooi in de Dominicaanse Replubliek.

WEB Bonaire voorbereid op Wet Elektriciteit en Drinkwater BES

Met ingang van aanstaande vrijdag, 1 juli 2016, treedt een nieuwe wet in: de Wet Elektriciteit en Drinkwater BES. Deze wet regelt verschillende aspecten omtrent de productie en distributie van elektriciteit en water op Bonaire.
Uw utiliteitsbedrijf, WEB Bonaire, heeft voorbereidingen getroffen om aan de regels conform de nieuwe wet te voldoen. Graag informeren we onze klanten en het publiek dat desbetreffende informatie op onze website staat, en ook verkrijgbaar is op ons hoofdkantoor te Kaya Gresia.
De desbetreffende links zijn:
Voor informatie op onze website: http://www.webbonaire.com/projecten-groene-stroom/aanmelding-productieinstallatie

Voor de complete wettekst: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2016-33268.html

Informatie avond over vleermuizen

Wil je meer weten over het enige zoogdier in de wereld met vleugels? Hier is dan de kans om iets te leren over de vleermuizen op zaterdagavond 9 juli van 18 uur tot 20 uur s’avonds bij het STINAPA kantoor.

Op zaterdagavond 9 juli houdt STINAPA een informatie avond over vleermuizen. De avond omvat een presentatie over deze zoogdieren en vervolgens een bezoek aan een grot in de buurt van het STINAPA hoofdkantoor. Bij de grot zal er een demonstratie zijn over hoe wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt op vleermuizen.

Voor deze avond heeft u een zaklantaarn nodig bedekt met een rode stof of papier (vleermuizen houden niet van licht), sportschoenen om de rotsen te kunnen beklimmen en natuurlijk een flesje drinkwater.

Om mee te doen graag bellen naar 717-8444 om te registreren. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar donaties zijn altijd welkom. Vergeet het niet, op zaterdag avond 9 juli van 18 uur tot 20 uur heb je een afspraak met STINAPA.

Belastingdienst CN introduceert de nieuwe versie van de online verzamelloonstaat

Recent heeft de Belastingdienst Caribisch Nederland een grote stap gemaakt in haar dienstverlening aan ondernemingen. Door de gebruikers (werkgevers) te betrekken bij het ontwikkelen van de nieuwe versie van de online verzamelloonstaat (VZLS), konden hun wensen en adviezen leiden tot een applicatie die gebruikersvriendelijker is.

De online VZLS is een applicatie waarin werkgevers, ieder jaar in januari, gegevens moeten verstrekken over personen die in het afgelopen jaar bij hun gewerkt hebben. Dit geldt ook voor bestuurders, commissarissen en personen die op provisiebasis werken. Tevens voor gegevens van derden die niet in dienstbetrekking werkzaamheden of diensten hebben verricht.

Belastingdienst Caribisch Nederland streeft voortdurend naar optimalisering van haar dienstverlening. De Belastingdienst heeft samen met de gebruikers verbeteringen doorgevoerd in deze applicatie. Een van de belangrijkste verbeteringen is, dat indien er fouten zijn opgetreden bij het indienen van de VZLS, men een foutmeldingen overzicht krijgt waarin te zien is wat er aangepast dient te worden. Daarnaast is de mogelijkheid ingebouwd om na het indienen , een kopie voor eigen administratie af te kunnen drukken.

De nieuwe online VZLS kunt u vinden op de website van de Belastingdienst https://mijn.belastingdienst-cn.nl/vzls/

Mocht u meer informatie willen over de VZLS of de loonbelasting dan kunt u tot 6 juli 2016 contact op nemen met Joyce Domacasse via email; joyce.Domacasse@Belastingdienst-cn.nl

Geschenk voor onderwijspersoneel Caribisch Nederland

Het departement OCW binnen de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) deelde afgelopen week een geschenk uit in de vorm van een luxe drinkbeker aan alle personeelsleden van de basisscholen, de Saba Comprehensive School (voortgezet onderwijs), Fundashon FORMA en de Saba Reach Foundation (Sociale Kanstrajecten op resp. Bonaire en Saba), en ECE en EC2 (Onderwijszorg op resp. Sint Eustatius en Saba). Hiermee bedankt RCN/OCW het onderwijspersoneel in Caribisch Nederland voor hun inzet in de afgelopen vijf jaar, waardoor bovengenoemde instituten inmiddels de basiskwaliteit hebben behaald. Op de foto nemen adjunct directeur Charlotte Dortalina (links) en directeur Patricia Angela (rechts) van Skol Amplio Papa Cornes op Bonaire een beker in ontvangst uit handen van senior beleidsmedewerker Maritsa Silberie van RCN/OCW.

BonLab en ZVK bestendigen samenwerking

Nadat recent de huisartsen hun handtekening onder de zorgovereenkomst met het ZVK hebben gezet, heeft nu ook BonLab hetzelfde gedaan.

Het Hoofd van het ZVK Arnoud Boesten en directeur van BonLab Reginald Dortalina zijn zeer tevreden met het continueren van de samenwerking.

In het gezamenlijk streven om tot kwalitatief hoogwaardige maar ook beheersbare kosten te komen, heeft BonLab ingestemd met een verlaging van de tarieven. Het ZVK waardeert deze beweging zeer, en kijkt uit naar een verdere prettige samenwerking.

Op de foto, het moment waarop het hoofd ZVK, Arnoud Boesten en BonLab directeur, Reginald Dortalina, hun handtekeningen onder de zorgovereenkomst zetten.

Jongeren Job Program krijgen certificaat bouwvakker en airco installateur

Zeven jongeren hebben na hun deelname aan het project ‘Job Program Bouw Bonaire’ het certificaat voor bouwvakker ontvangen en twee het certificaat voor aircoinstallateur. Het certificaat werd afgelopen woensdag aan hen uitgereikt door gedeputeerde Nina den Heyer van Arbeid.

De bouwvakkers hebben van Alex Martijn lessen gekregen in het metselen van bouwstenen, het stellen van een profiel, het leggen en bevestigen van tegels. Carlos st. Jago i Wim Trapenberg was belast met aircoinstallateur. In de training is ook aandacht besteed aan persoonlijke vorming. Efren Candelaria en Sidney Josepha brachten de cursisten bij wat zij moeten doen om op tijd op het werk te komen en ook hoe in een team samen te werken. De hele cursus heeft zes weken geduurd. Gedeputeerde Den Heyer heeft de jongeren bij de uitreiking van de certificaten toegesproken.

Nu de jongeren een certificaat hebben, moeten zij zich door niemand laten ontmoedigen om vooruit te komen, aldus de gedeputeerde. Het is ook belangrijk dat de cursisten toepassen wat zij bij het onderdeel persoonlijke vorming hebben geleerd. De gedeputeerde wenste de bouwvakkers en airco installateurs tot slot veel succes toe in hun werk.

Tweede Taste of Bonaire 2016

Op 25 juni organiseert Tourism Corporation Bonaire (TCB) de tweede ‘ Taste of Bonaire’ van dit jaar. Dit word met name de tweede van de vijf Taste of Bonaire die voor dit jaar gepland zijn.

Er zullen verschillende etentjes, kunst en nijverheid worden aangeboden. Met live optreden van de lokale band ‘Formashon Musical Krioyo’, entertainment door DJ Proyekto 2000 en dansvoorstellingen door dansgroep ‘The Dominican Dancer’.

Deze editie van Taste of Bonaire is de locale talenten editie en zal verschillende voorstellingen van jongeren van het eiland inhouden. Grupo Elevate, Gerald Alberto, Semariel enYelrig, Jason Carter, modellen van AD Produkshon, om maar een paar te noemen. TCB zal ook eer betonen aan de Bonaire Culinairy Team die ons eiland in Taste of the Caribbean in Miami heeft vertegenwoordigd.

Tourism Corporation Bonaire wilt iederen van harte uitnodigen om van een gweldige avond the komen genieten in het Wilhelmina Park op 25 Juni van 18.30 tot 20.30 uur. Een Taste of Bonaire vol met geweldige muziek, optredens en nog veel meer.

Meer informatie is verkrijgbaar via info@tourismbonaire.com of telefoon 717-8322.

Informatie over veiligheid en hygiëne op scholen

Scholen krijgen door middel van lezingen waardevolle informatie over voedselveiligheid en hygiëne. Albert Crestian, hoofd van de afdeling Samenleving en Zorg van Directie Toezicht en Handhaving verzorgt de lezingen. Veel mensen weten niet wat de afdeling dagelijks doet, aldus Crestian. Daarom is er gekozen om de lezingen te houden.

In de wijk Amboina werd recent een lezing gehouden in het buurtcentrum. Daarbij brachten jongeren het onderwerp van persoonlijke hygiëne naar voren. Crestian gaf informatie over de voedselveiligheid en hygiëne. Vijfendertig jongeren van verschillende leeftijd en vier leiders hebben een kennismakingsbezoek gebracht aan de afdeling Samenleving en Zorg. Daar kregen zij van Crestian te horen wat de afdeling allemaal doet.

Maak gebruik van deze laatste week van de culinaire maanden en geniet van de gastronomie van Bonaire

De tweede Culinaire maand, georganiseerd door de Tourism Corporation Bonaire (TCB), is bijna voorbij. Tot en met eind juni kunnen toeristen en lokale mensen genieten van de verschillende menu’s die elk van de deelnemende restaurants te bieden heeft.

Bonaire staat bekend als een duikersparadijs (Diver’s Paradise), maar wat velen niet weten is dat Bonaire zich aan het ontwikkelen is tot een exquis paradijs, een gastronomische bestemming voor gastronomen in het algemeen. Dit initiatief, dat een Jaar geleden gestart werd, is de perfecte gelegenheid voor iedereen om het gastronomische deel van Bonaire te ervaren en kennis te maken met de verschillende gerechten die Bonaire te bieden heeft.

De deelnemende restaurants zullen promoties op maat aanbieden, prix fixe menu’s voor lunch en diner, bekende cocktails en happy hour specials. Andere activiteiten zullen bestaan uit Bonaire Blond bierproeverij en culturele evenementen zoals ‘Taste of Bonaire’, de Markt van Kralendijk en de Culturele Markt van Mangazina di Rei.

Aangezien er slechts nog maar een week overblijft voor het einde van de Culinaire Maanden, nodigt Tourism Corporation Bonaire een ieder uit om gebruik te maken van deze gelegenheid en deze restaurants te bezoeken.

Om alle deelnemende restaurants aan dit programma te bekijken, kan men www.tourismbonaire.com/cuisinemonth bezoeken en @BonaireTourism op Facebook, Twitter, Instagram, Tripadvisor en #BonaieEats volgen om op de hoogte te blijven van alle activiteiten van de ‘Bonaire Cuisine Months’.