Kreeft seizoen gesloten van 1 mei tot en met 31 oktober

STINAPA Bonaire informeert de gemeenschap dat vanaf 1 mei tot en met 31 oktober het bij de wet verboden is om kreeften te vangen in de wateren rondom Bonaire, Klein Bonaire en in Lac. Venzuela heeft ook een verbod op kreeften vangst ingesteld voor dezelfde periode. Vang, koop, serveer, verkoop of eet geen verse kreeft gedurende de periode van 1 mei tot en met 31 oktober.

Het seizoen opent weer op 1 november en dan mag kreeft alleen gevangen worden tussen Willemstoren en Malmok, aan de oostkust. Kreeften die tijdens die periode gevangen worden moeten groter zijn dan 12 cm, gemeten van de ogen tot aan het begin van de staart.

Kreeften paren en broeden wanneer de zee warm is tijdens de zomermaanden en de vrouwtjes kunnen honderdduizenden eitjes leggen in het broed seizoen. Ze houdt ze onder haar staart vast voor ongeveer 10 weken wanneer ze klaar zijn om uit te komen. Het is strikt verboden om kreeften te vangen die eitjes dragen.

ARTIKEL 11 EILANDSBESLUIT ONDERWATER PARK AB 2010 # 14

Bevelvoerders in opleiding BKCN trainen in Europa

Om te zorgen dat alle brandweermensen hun werk goed en veilig kunnen doen, investeert BKCN veel in de kwaliteit en vakbekwaamheid van haar personeel. In januari is BKCN gestart met de bevelvoerdersopleiding. Dit is een van de zwaarste en vakinhoudelijk moeilijkste opleidingen binnen de brandweer. De bevelvoerder geeft leiding aan de eenheid van de tankautospuit en ondersteunende voertuigen. De bevelvoerder komt met zijn eenheid vanuit de brandweer als eerste ter plaatse bij incidenten en moet snel en zelfstandig een beeld vormen van de situatie, een veiligheidsinschatting maken en vervolgens de eerste brandweerinzet bepalen. Een hele zware verantwoordelijkheid en uitdaging.

Aan de opleiding doen 11 deelnemers mee, 7 uit Bonaire, 3 uit St-Eustatius en 1 uit Saba. De opleiding wordt verzorgd door BKCN onder leiding van hoofd Opleidingen Julius Melaan in samenwerking met het brandweer-opleidingsinstituut BOGO uit Europees Nederland en ondersteund door instructeurs vanuit BKCN.

BKCN heeft voor de praktijkweken in Europa gekozen omdat hier in de regio onvoldoende geschikte oefenmogelijkheden zijn waar bevelvoerders goed kunnen trainen onder realistische omstandigheden. Daarom zijn de 11 deelnemers en 5 instructeurs van BKCN voor twee intensieve weken uitgeweken naar ‘Trainingsbase Weeze’ in Duitsland (net over de grens bij Venlo). Trainingsbase Weeze was een oude Engelse luchtmachtbasis met bijbehorend dorp wat is omgebouwd tot een realistisch oefencentrum voor hulpdiensten. De brandweer kan er onder gecontroleerde omstandigheden oefenen in allerlei soorten gebouwen waar echte branden en rook in zijn. Een unieke mogelijkheid voor de deelnemers om te oefenen en extra praktijkervaring op te doen in een levensechte omgeving!

BKCN is buiten de reguliere brandweertaken ook verantwoordelijk voor de vliegtuigbrandbestrijding op alle drie de eilanden. Daarom wordt in de laatste twee dagen geoefend op vliegtuigbrandbestrijding in het oefencentrum van de luchtmachtbrandweer op vliegbasis Woensdrecht. Ook hier gaat het om realistische oefeningen met vuur en rook, maar dan in vliegtuigen en helikopters.

BKCN heeft ervoor gekozen om extra te investeren in de vakbekwaamheid en ervaring van de deelnemers gezien het relatief kleine aantal incidenten in Caribisch Nederland en de verantwoordelijke taak die de bevelvoerder heeft. Door deze praktijkervaring zijn de deelnemers extra op hun toekomstige taken voorbereid.

Eind mei vinden de praktijkexamens voor het onderdeel brandbestrijding plaats op Sint Maarten. Daarna volgen nog de modules Technische hulpverlening en Ongevallen met gevaarlijke stoffen. Aansluitend volgt de opleiding Bevelvoerder-vliegtuigbrandbestrijding. Ook dit diploma is nodig om binnen BKCN aangesteld te kunnen worden als bevelvoerder.

Overheid nog in overleg over status “Dia di Rincon”

Het Bestuurscollege van Bonaire is nog in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), de Rijksvertegenwoordiger en de partners van de Centrale Dialoog (tripartiet overleg tussen werkgevers (KvK, BBE, Bonhata, BHG), werknemers (USIBO) en de overheid van Bonaire) over hoe van Dia di Rincon op 30 april een officiële feestdag kan worden gemaakt.

Gezamenlijk met de partners van de Centrale Dialoog onderzoekt de overheid van Bonaire op dit moment de mogelijkheden om de Boneriaanse burgers toch de gelegenheid te geven Dia di Rincon als officiële feestdag te vieren.

In afwachting van de uitkomsten van genoemd overleg inzake Dia di Rincon verzoeken de partners van de Centrale Dialoog de werkgevers op Bonaire om hun werknemers, indien de dienst en het opgebouwde vakantiedagentegoed het toelaat, de mogelijkheid te bieden vrij te nemen op 30 april. Op die manier zullen hun medewerkers ook dit jaar Dia di Rincon kunnen vieren.

De werknemers op Bonaire worden verzocht mee te werken om die collega’s die meer affiniteit hebben met het vieren van Dia di Rincon dan zijzelf, de mogelijkheid te bieden om een vrije dag te nemen door bijvoorbeeld diensten te ruilen.
De Centrale Dialoogpartners hopen dat dit de benodigde ruimte zal bieden om te komen tot een structurele oplossing voor de komende jaren.

Arnold Wilsoe winnaar tafeltennis Torneo di Fria

Met wederom een groot aantal deelnemers en een aanzienlijke publieke belangstelling werd voor de derde jaar op rij het Torneo di Fria georganiseerd in de tafeltenniszaal van Jong Bonaire. In de hoogste klasse (U-18) was de overwinning, net als bij het vorige Fria toernooi, voor Arnold Wilsoe. Arnold die de laatste tijd weer hard aan het trainen is haalde een hoog niveau en had het eigenlijk alleen lastig tegen broer Raynold (nipte 3-2 overwinning). Ook de tweede plaats ging naar een lid van de selectie, nl. Shaquille Hazel. Shaquille is nu echt aangehaakt bij de top van de U-18. Hij versloeg tijdens dit toernooi concurrenten zoals Raynold Wilsoe en Zildjan Melaan, alleen tegen Arnold Wilsoe was hij met 0-3 kansloos. De derde plaats ging uiteindelijk naar Raynold Wilsoe.

Bij de U15 was het zoals verwacht Almahir Nicolaas die de eerste plaats pakte. Hij heerst in deze klasse en won al zijn wedstrijden zonder een game te verliezen. De strijd om de 2e plaats was een stuk interessanter. Feitelijk zijn er zo’n 6-tal spelers die nauwelijks voor elkaar onderdoen en waarbij de vorm van de dag bepaald wie wint. Enigszins verrassend was het ditmaal de beurt aan Lennard Drent om de 2e plaats te behalen; hij verloor alleen van Almahir Nicolaas en Tim van Veenendaal. Daarentegen won hij van concurrenten zoals Lars van Veenendaal (3-2), Matthew Ruggerio (3-0), Emanuel Lont (3-0) en Ties Wachtmeester (3-0). De derde plaats was voor Emanuel Lont die gelijk stond met Tim van Veenendaal maar het onderlinge duel met 3-2 in zijn voordeel had beslist.

In de klasse U-13 is geen sprake van een overheersing van één speler; veel spelers zijn aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk was het Dejean Francees die zijn debuut in deze klasse opluisterde met een schitterende 1e plaats. Swen van Slooten werd 2e en Kevin Aulacio 3e. Kevin pakt de derde plaats door een wedstrijd tegen concurrent Soefjan Plaate met minimaal verschil te winnen (11-9 in de 5e set).

De U-11 was dit maal in aantal de kleinste categorie. Junhap Feng was een klasse apart, hij won al zijn wedstrijden met ruim verschil en met 3-0. Axel Reyes die sinds kort deel uit maakt van de jeugdselectie pakte zijn eerste prijs en werd 2e. Santiago Lont wist zijn wedstrijd tegen Anne van Veenendaal te winnen en werd zo verdienstelijk 3e.

Na afloop van het toernooi zijn ook de Bonairiaanse jeugdranglijsten weer bijgewerkt. De volgende spelers voeren de ranglijst aan:
– U18: Arnold Wilsoe
– U15: Almahir Nicolaas (nam de 1e plaats over van Tim van Veenendaal die nu 2e staat)
– U13: Lars van Veenendaal
– U11: Junhap Feng
De volledige en bijgewerkte jeugdranglijsten zijn te vinden op www.bttb.nu.

STINAPA lezing over koraalziektes op 3 mei

Op dinsdagavond 3 mei om 19 uur geeft STINAPA bioloog Caren Eckrich een lezing over identificatie van de verschillende koraal ziektes zoals witsyndroom-ziekte, zwarte band-ziekte en bleking van koraal. Maar hoe kun je deze koraalziektes herkennen? Caren bespreekt de verschillende ziektes van koraal en ook andere stoornissen, waaronder papegaaivis beten en organismen die koralen overwoekeren.
Je bent van harte welkom in de Capture Photo room van Divi Flamingo Resort and Casino. Entrée is gratis.

Bonaire in top tien reisbestemmingen Caribisch gebied

Voor het tweede achtereenvolgend jaar wordt Bonaire opnieuw genoemd onder de top tien reisbestemmingen in het Caribisch gebied door TripAdvisor.com. Haar ‘Travelers’ Choice Awards’ wordt jaarlijks toegekend op basis van feedback van miljoenen daadwerkelijke reizigers in een jaar. Bonaire kreeg hoge notering als de acht beste bestemmingen in heel de Caribische regio, toen Trip Advisor onlangs de prijzen voor bestemmingen in 2016 bekendmaakte.

Bonaire National Marine Park en Lac Bay werden beiden door de reizigers genoemd als populaire gebieden die zeker bezocht moeten worden, en classificeerden zich respectievelijk als nummer 2 en nummer 4 onder de gebieden die aanbevolen worden om te gaan zien. Zeilen met de Woodwind en Begeleid snorkelen werden ook genoemd als nummer 1 onder de bootexcursies en watersportaanbieders, en scoorden als ‘Excellent’ met een fenomenale score van 779.

“Wij zijn verheugd dat de bezoekers van Bonaire opnieuw hun grote waardering voor het eiland hebben uitgesproken,” aldus de heer Maurice Adriaens, Toerismedirecteur van TCB. Hij voegde daaraan toe: “Trip Advisor zorgt voor een uniek platform voor hen die overwegen om Bonaire een bezoek te brengen. Haar interactieve forum kan gebruikt worden om vragen te stellen en te beantwoorden, terwijl de recensies van de reizigers voortreffelijke gegevens opleveren die behulpzaam kunnen zijn bij het maken van een keuze voor hotels of vakantiehuizen, restaurants of aanbieders van activiteiten.”

Trip Advisor heeft een pagina met algemene informatie over Bonaire, en biedt daarnaast een Bonaireforum en een verzamelplaats voor reizigersrecensies. Deze pagina die men kan bezoeken op https://www.tripadvisor.com/Tourism-g147267-Bonaire-Vacations.html, geeft de meest recente informatie over aankomende evenementen, verschaft een zoekmachine om hotels of vakantiehuizen te zoeken, en maakt het de bekijker zelfs mogelijk om de accommodaties te sorteren op hun type voorkeur –de beste prijs/kwaliteitverhouding, Top resorts, Spa, Romantiek, B&Bs, of vakantiehuizen.

Over TripAdvisor.com
TripAdvisor.com is een internationaal websitebedrijf over het reizen, dat recensies van actuele reizigers aanbiedt met een bestemmingsverwante inhoud en ook interactieve reisforums. De ‘Trip Advisor’s Travelers’ Choice Awards’ worden al veertien jaar lang gepresenteerd. De website heeft meer dan 35.000 recensies geplaatst door reizigers naar Bonaire.

Voor meer informatie neemt u contact op met Tourism Corporation Bonaire, telefoonnummer 717-8322 of email naar info@tourismbonaire.com

Saluutschoten Zr.Ms. De Zeven Provinciën op Koningsdag

Vandaag, dinsdag 26 april 2016, is Zr.Ms. De Zeven Provinciën de haven van Kralendijk, Bonaire binnengevaren voor een driedaags havenbezoek. Het bezoek krijgt een bijzonder karakter vanwege de viering van Koningsdag op 27 april. Op Koningsdag zullen als eerbetoon aan Koning Willem Alexander saluutschoten worden afgevuurd. Dit zijn er 101 omdat 100 staat voor een groot getal, het laatste schot symboliseert de onbegrensdheid van de Koning.

SGB-bestuur voor het eerst in jaren compleet

Het bestuur van de Stichting Scholengemeenschap Bonaire (SSGB) is voor het eerst in jaren compleet, met de benoeming per 26 maart jl. van de secretaris. De samenstelling van het bestuur is als volgt: Voorzitter Karel Visser; Secretaris Nina Huygen; Penningmeester Joanne Balentien–Nicastia; Lid Riet Sealy-Clappers; Lid Frits Goedgedrag.

Het bestuur is belast met het bestuur en beheer van de onder zijn gezag staande school en staat de directie met raad terzijde. De bestuursvergadering is daarmee het orgaan waarin de koers van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) wordt bepaald en besluitvorming op het hoogste niveau plaatsvindt.

Door alle medewerkers en bestuur samen wordt gewerkt aan hetzelfde doel; zo goed mogelijk onderwijs bieden voor de leerlingen en studenten van de SGB, en daarmee bijdragen aan de toekomst van leerlingen plus studenten; en bijdragen aan de ontwikkeling van Bonaire. De inbreng van leerlingen, studenten, ouders/verzorgers en onze omgeving is belangrijk voor ons. Het zijn belangrijke bronnen die mede aangeven hoe het gesteld is met onze school. En die wij zullen meewegen; samen dragen wij de SGB.

Het bestuur legt voor het lopende jaar de focus op de volgende drie punten, die als richting dienen voor de werkwijze van het bestuur en de directie van de SGB: De leerling/student staat voorop: kwaliteit van het onderwijs. Randvoorwaarden moeten op orde zijn om het eerste punt te kunnen garanderen: orde op zaken stellen. Opstellen strategisch beleid en daarmee samenhangende meerjarenbegroting.

Nina Huygen is een gedreven, enthousiasmerende manager in het publieke domein, die mensen en organisaties in beweging krijgt. Zij is gericht op maatschappelijk rendement, werkt vanuit waarden. Ze heeft een passie voor uitvoeringsorganisaties, met een goed oog voor politiek-bestuurlijke verhoudingen. Nina is van huis uit politicoloog en bestuurskundige, en heeft ook internationaal recht gestudeerd. Ze is politiek adviseur geweest van de staatssecretaris van Justitie in het kabinet Balkenende IV. Voor zij naar Bonaire kwam, was zij directeur van het Schadefonds Geweldsmisdrijven, een overheidsorganisatie die een financiële tegemoetkoming geeft aan slachtoffers van geweldsmisdrijven. Op Bonaire heeft zij haar eigen bedrijf in strategisch advies, interim-management en teamtrainingen opgericht.

De heer Frans van Efferink is jarenlang bezig geweest met innovaties in het onderwijs. Hij is in staat geweest om een school in Nederland, excellent te maken. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden heeft de heer Van Efferink in drie maanden de tijd ervoor gezorgd dat er een verbetertraject uitgevoerd werd op de middelbare school van Sint Eustatius met goede resultaten. De nieuwe Algemeen Directeur van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) heeft veel ervaring met verbetertrajecten en audits bij zwakke scholen. Met deze bagage wil de heer Van Efferink samen met het SGB managementteam plus personeel ervoor zorgen dat de SGB de basiskwaliteit bereikt. De kersverse Algemeen Directeur van de SGB is sterk in het verbinden van mensen.

Zeer binnenkort ontvangen ouders/verzorgers van de leerlingen van het voortgezet onderwijs deel van de SGB een brief via hun kind(eren) over deze ontwikkelingen. De studenten van mbo krijgen dit via de mail gezien deze meerderjarig zijn.

Bonaire kondigt mei en juni aan als culinaire maanden

Enkele van de beste eetgelegenheden van Bonaire bereiden zich voor op de 2de jaarlijkse Culinaire Maand van het eiland, de ‘2nd Annual Bonaire Cuisine Month’. De Culinaire Maanden van Bonaire wordt gehouden in de maanden mei en juni 2016 en toont een ongelooflijke keuze aan culinair aanbod, die Bonaire trots aanbiedt aan haar bezoekers.

“Wat een heleboel mensen niet weten, is dat Bonaire niet alleen erkend wordt als een paradijs voor duikers, ‘diver’s paradise’, maar zich ook aan het ontwikkelen is tot een heerlijk paradijs, ‘delicious paradise’, een gastronomische bestemming voor fijnproevers in het algemeen,” zegt Maurice Adriaens, Toerismedirecteur van Tourism Corporation Bonaire. “Wij hebben de culinaire maand aanvankelijk in het leven geroepen om onze bezoekers een mogelijkheid te bieden om de diversiteit aan culinaire smaken te ontdekken die aangeboden worden en de chefs die ze creëren. Het uitbreiden van de Culinaire Maand naar twee maanden is een hulde aan het programma van vorig jaar. Of men op zoek is naar Mediterrane, Italiaanse, Nederlandse, Franse of karakteristieke Bonairiaanse gerechten, Bonaire heeft iets om aan ieders voorkeur tegemoet te komen.”

De deelnemende restaurants zullen promoties op maat aanbieden, prix fixe menu’s voor lunch en diner, bekende cocktails en happy hour specials. Andere activiteiten zullen bestaan uit Bonaire Blond bierproeverij en culturele evenementen zoals ‘Taste of Bonaire’, de Markt van Kralendijk en de Culturele Markt van Mangazina di Rei.

Bezoek, om op de hoogte te blijven van de activiteiten in het kader van de Bonaire Cuisine Months’, www.tourismbonaire.com/cuisinemonth en volg @BonaireTourism op Facebook, Twitter, Instagram, TripAdvisor en #BonaireEats.

Taste of SGB’ers; onze jonge talenten

De eerste klassers van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) zullen in verband met het project “Taste of SGB’ers” een presentatie houden in de SGB aula op 29 april 2016. Dit is aan de Kaya Frater Odulfinus z/n.De presentaties worden verzorgt door de leerlingen van kader 1, basis 1 en mavo 1 en starten om 8:00 in de ochtend.

Wat is het project?
Presentatie van een gerecht uit 1 van de keukens vertegenwoordig op Bonaire. Het kan zijn: Bonairiaans, Surinaams, Chinees, Dominicaans, Peruaans, Jamaicaans etc. Dit zullen ze presenteren in groepen van ongeveer vier à vijf personen. Belangrijk bij dit project is het presenteren in verschillende talen namelijk: Engels, Nederlands, Papiamentu en Spaans. Aangezien Bonaire een multiculturele samenleving is, verwachten wij dat de gerechten gevarieerd zullen zijn van Mexicaans tot Surinaams, van Bonairiaans tot Italiaans, Chinees tot Jamaicaans.
In het kader van vakkenintegratie zullen ook andere vakken bij dit project betrokken worden, zoals Beeldende Vorming.

De doelen van dit project zijn:
 het stimuleren van mondelinge taalvaardigheid;
 leerlingen motiveren om zich te uiten in de verschillende talen;
 het motiveren van samenwerking;
 zelfstandigheid bevorderen en
 het stimuleren van talenten.

Tijdens dit project staat centraal de presentaties in verschillende talen (mondelinge taalvaardigheid). Verder is samenwerking van belang, omdat de leerlingen uiteindelijk in een maatschappij terechtkomen waarin ze moeten kunnen samen werken. Door dit project proberen wij de talenten die de leerlingen bezitten, maar tijdens de lessen niet aanbod komen, te stimuleren.

Ouders/verzorgers zijn van harte welkom om binnen de school te werken aan dit project met hun kind(eren). Deze kunnen contact opnemen met juffrouw R. Vitalini.