Mededeling vanuit het examenbureau voorgezet onderwijs

Vanuit de Scholengemeenschap Bonaire willen wij de ouders/verzorgers wijzen op het volgende:

1. De SGB wil bekend maken dat oud-leerlingen zich nog tot dit weekend (31
oktober, 2015) voor Staatsexamen kunnen inschrijven. De inschrijving dient online te gebeuren op de site van DUO; www.duo.nl. Al deze examens vallen onder de verantwoordelijkheid van het CVTE in Nederland. Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar dhr. S. Pop, examensecretaris voortgezet onderwijs op de SGB.
E-mailadres: Serapio.Pop@sgbonaire.com.

2. Verder willen wij de ouders/verzorgers van de reguliere groep leerlingen: VMBO, MAVO, HAVO en VWO, vragen of zij de leerling op het hart drukken om zich goed voor te bereiden op de schoolexamens en centraal schriftelijke examens. Met goede participatie in de lessen, het maken van huiswerk en stimulatie van de ouders/verzorgers is de kans groot dat de leerling de schoolexamens en de centraal schriftelijke examens positief zal afsluiten.

3. Voor de groep leerlingen van het VMBO, MAVO, HAVO en VWO gelden overigens nieuwe regels; op het centraal examen moet een leerling minimaal een 5,50 halen. De andere regels zijn in het PTA-boekje bekend gemaakt. Dit boekje is reeds uitgedeeld en is tevens terug te vinden op de website van de SGB; www.sgbonaire.com.

STINAPA start met televisie serie ‘Junior Rangers Explore’ op Bonaire tv zenders

STINAPA heeft een reeks video’s geproduceerd genaamd ‘Junior Rangers Explore’. Het doel van deze serie is om de Bonairiaanse gemeenschap te informeren over de natuur en ook om hun houding ten opzichte van onze natuur positief te beïnvloeden.

In de maanden november en december 2015 zal STINAPA een reeks van vier korte video’s laten zien op NosTV en Energia Vision. Elk aflevering van ongeveer 5 minuten gaat over een specifiek aspect van onze natuur.

In deze video’s deelt de jeugd informatie over Bonairiaanse dieren om de gemeenschap bewust te maken van het belang van de verschillende aspecten van onze natuur. De onderwerpen van de video’s zijn: Vleermuizen, Trekvogels, het Koraal Rif en Zeeschildpadden.

De video’s zijn allemaal in het Papiaments. De Engels versies van de video’s zullen worden getoond op Facebook https://www.facebook.com/Bonaire.STINAPA.
Merel Notten van ‘Pajaro Negro Productions’ was verantwoordelijk voor de opnames en productie van de video’s. Deze reeks is mogelijk gemaakt met o.a. donaties van Cargill.

Politienieuws 28 oktober 2015

Aanhouding
Op maandag 26 oktober is omstreeks 3.30 uur een melding gedaan van vernieling aan de Kaya Cauca na een ruzie in de relationele sfeer. Ter plaatse heeft de politie een man met de initialen I.G.J.A. aangehouden.

Brand
Op dinsdag 28 oktober is er omstreeks 19.00 uur melding gedaan van een brand aan de Kaminda Gurubu. Ter plaatste is geconstateerd dat er zowel een woning , auto als een scooter in brand stonden. De bewoner van deze woning was op het moment van dit incident niet thuis. Er waren geen gewonden bij dit incident.

Gewapende overval

Op dinsdag 27 oktober werd aangifte gedaan van een gewapende overval. Ter hoogte van de Kaminda Onima zijn twee personen in de middaguren overvallen.
In het kader van het onderzoek naar deze zaak roept de politie getuigen op die deze overval hebben gezien, of in de buurt van de Kaminda Onima iets verdachts hebben gezien, om contact op te nemen met de politie op 717 7251, 717 8000 of 715 8000.

CBS: Meer toeristen naar Bonaire en Saba

In de eerste helft van 2015 vlogen 5 procent meer toeristen naar Bonaire dan in het eerste halfjaar van 2014. Naar Saba vlogen 4 procent meer toeristen. Het toerisme naar Sint-Eustatius groeide niet. Dit meldt CBS.

5 procent meer toeristen naar Bonaire
In de eerste helft van 2015 vlogen 68,8 duizend toeristen naar Bonaire. Dat is ruim 5 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2014. Vooral april trok meer toeristen naar het eiland, 1 300 meer dan een jaar eerder.

Vooral Nederlanders naar Bonaire
Meer dan de helft van de toeristen die naar Bonaire vlogen had de Nederlandse nationaliteit. 29 procent van de toeristen was woonachtig in ‘Europees Nederland’, 25 procent van de toeristen had de Nederlandse nationaliteit maar was woonachtig buiten Nederland. Amerikanen vormden, met 23 procent, de tweede grote groep toeristen.

4 procent meer toeristen naar Saba
In het eerste halfjaar van 2015 vlogen er 5,4 duizend toeristen naar Saba, 4 procent meer dan in de eerste helft van 2014. Januari was de drukste maand.

Toeristen veelal Nederlanders of Amerikanen
Bijna vier op de tien toeristen die naar Saba vlogen, hadden de Nederlandse nationaliteit. Amerikanen vormden, met 27 procent, de tweede grote groep toeristen. Daarnaast vliegen meer Canadezen en Fransen naar Saba dan naar de andere eilanden van Caribisch Nederland.

Niet meer toeristen naar Sint-Eustatius
In de eerste helft van 2015 vlogen 5,6 duizend toeristen naar Sint-Eustatius. Dat is even veel als in het eerste halfjaar van 2014.
De helft van de toeristen waren Nederlanders, 13 procent had de Amerikaanse nationaliteit.

Expositie kunstwerken gedetineerden JICN op zondag 1 november 2015

Op zondag 1 november van 14.00 tot 17.00 uur worden in het Sentro Deportivo Jorge Nicolaas, de sporthal, aan de Kaya Amsterdam, kunstwerken geëxposeerd die gemaakt zijn door gedetineerden van de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN), locatie Bonaire. Iedereen is van harte welkom om deze expositie te komen bezoeken.

Net als vorig jaar zullen er diverse prachtige schilderijen van verschillende gedetineerden worden tentoongesteld. Ook deze keer zullen naast schilderijen, ook andere kunstwerken tentoongesteld worden die door de gedetineerden zijn vervaardigd onder begeleiding van de docent de heer Andres Figaroa.

Deze kunstwerken hebben de gedetineerden zelfstandig en naar eigen initiatief gemaakt. Tijdens deze expositie is er niet alleen de gelegenheid om de kunstwerken en schilderijen te bekijken, maar ook om ze te kunnen kopen.

Ook is er gelegenheid om foto’s te bekijken van onder andere meubels die de gedetineerden hebben gemaakt. De mogelijkheid bestaat om dit soort meubels te kunnen bestellen. Op een later moment zullen de bestellingen op maat worden gerealiseerd en geleverd.

De opbrengst van de verkopen zal worden gebruikt om te kunnen voorzien in meer materialen, zodat JICN de gedetineerden kan blijven stimuleren en motiveren tot het positief inzetten van hun talenten en vaardigheden.

Video- en fotografieplatform ‘We Share Bonaire’ lanceert nieuwe website

Het snelgroeiende video- en fotografieplatform ‘We Share Bonaire’ heft een nieuwe website www.wesharebonaire.com gelanceerd. Met het verbeterde ontwerp en de nieuwe functionaliteiten komt de unieke schoonheid van Bonaire nog beter tot zijn recht en is de site geschikt voor verdere uitbreiding.

Toeristische informatie over Bonaire in foto’s en video’s
In samenwerking met haar partners, gebruikt We Share Bonaire de kracht van social media om de schoonheid en diversiteit van Bonaire aan de wereld te laten zien. In minder dan 10 maanden, met een combinatie van ‘branded’ en ‘non-branded’ inhoud van hoge kwaliteit, heeft We Share Bonaire een platform gecreëerd met meer dan 40.000 volgers op Facebook. De andere social media meegerekend, bereikt We Share Bonaire tot een miljoen mensen per week over de hele wereld, en is een populaire bron van informatie geworden voor toeristen op Bonaire.

Over We Share Bonaire
We Share Bonaire is een initiatief voor iedereen die van Bonaire houdt en die de unieke schoonheid van Bonaire wil delen met de wereld. We Share Bonaire heeft als doel om Bonaire op de wereldkaart te zetten als top vakantiebestemming voor mensen van alle leeftijden met verschillende interesses.

Functioneren corporate governance BIA onderzocht

In opdracht van gezaghebber Rijna heeft SEO onderzoek gedaan naar het functioneren van de corporate governance bij BIA. De uitkomsten van het onderzoek zijn door SEO in een rapport gepresenteerd. Dit rapport is onlangs door de gezaghebber overhandigd aan Michael Nicolaas (CEO BIA).

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van een wisseling van de raad van commissarissen en heeft betrekking op de periode 2010 – 2014. In het onderzoek wordt ingegaan op een aantal kernzaken, namelijk: financiële ontwikkeling, kader van corporate governance, functioneren van de corporate governance (directie, raad van commissarissen en aandeelhouder).

,,De resultaten zijn niet alleen interessant voor BIA, maar ook voor de overige overheidsbedrijven waar we als ambtelijk apparaat mee te maken hebben. Het is nuttig om te weten hoe de corporate governance kan worden geoptimaliseerd, zodat er doeltreffend kan worden geanticipeerd en gereageerd op veranderende omstandigheden in de economie en luchtvaart’’, aldus de gezaghebber.

STINAPA schenkt jeugd boek “De Avonturen van Shark Stanley and Friends” aan Openbare Bibliotheek Bonaire

STINAPA schenkt kinderboek in drie talen aan de Openbare Bibliotheek. Dit boek is onderdeel van de Save Our Sharks campagne die de komende drie jaar loopt.

STINAPA, met haar partners in natuurbehoud op alle zes Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied, is bezig met de uitvoering van de Save our Sharks campagne op Bonaire. Onderdeel van deze campagne is een educatief programma over het belang van haaien voor ons koraal rif aan leerlingen van groep acht.

Vorige week is STINAPA begonnen met het geven van lessen over haaien op alle basisscholen. De Shark Stanley boeken worden in het Papiaments, Nederlands of Engels aan de scholen geschonken.
De originele versie van het boek, “The Adventures of Shark Stanley and Friends”, werd in het Engels geschreven en is vertaald naar het Nederlands, “De Avonturen van Shark Stanley en Vrienden” en Papiamentu, “E aventuranan di Stanley Tribon i su amigunan”. Het boek gaat over 5 haaien vrienden die een wereldreis vol avontuur, plezier, maar ook gevaar maken. Ze zijn een missie begonnen om de oceanen te beschermen en hebben hierbij hulp nodig….. jouw hulp!
Pew Charitable Trusts heeft de vertalingen en de levering van de boeken in Papiemantu en Nederlands gesponsord.

STINAPA heeft het boek in drie talen aan de Openbare Bibliotheek van Bonaire geschonken, zodat alle kinderen de kans krijgen om het verhaal van Shark Stanley te lezen.

De Save our Sharks campagne is een initiatief van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) met fondsen van de Nationale Postcode Loterij.

Duo Xtreme Race 2015 zeer geslaagd

Op zondag 18 oktober startte om exact 06:30 uur de Duo Xtreme Mountainbike race. 74 deelnemers reden in twee verschillende afstanden (51 en 74 km) rond het eiland. De eerste twee km ging gecontroleerd achter een politieauto richting Hato en daarna ging de race pas echt beginnen.

Het overgrote deel ging over dirth roads en met name singletrail (de welbekende geitenpaden). Al snel was er een kopgroep van de 74 km. die een gat had geslagen met het peleton. Met ongeveer 10 man ging men de Pink Trail op om daarna onmiddellijk het Washington Park in te rijden. Twee man reden daar los van de kopgroep en werden uiteindelijk ook de winnaars. De rest van deze kopgroep bleef nog lang bij elkaar en op Bolivia richting Lagoen, werd ook de uiteindelijk uitslag gemaakt. Dat was op nog 20 km voor het einde. Het uiteindelijke verschil bij de finish was 3:20 min voor nummer twee en 6:20 min voor nummer 3. Ook in het rest van het deelnemersveld werd behoorlijk gestreden.

Bij de senioren werd de eerste en tweede plaats pas op de Boulevard beslist. Dus op 800 meter voor de finish. De temperatuur was gemiddeld 33.6 graden. De maximum temperatuur was op sommige plaatsen 40 graden. 40 vrijwilligers waren op de been om deze wedstrijd in goede orde te laten verlopen. Bij de 51 km. waren er twee koppels, vader en zoon, waar bij de zonen resp. 15 en 16 jaar zijn.

De start en de finish waren in het Divi flamingo Hotel. De hoofdsponsor was De Freewieler en de subsponsoren KLA en TCB. Daarnaast kenden we vele kleine sponsoren. Snelste tijd 51km: 2 h.30 min. 10 sec. Snelste tijd 76km: 3 h.30 min. 41sec. 74 deelnemers uit 8 verschillende landen 5 waterposten verdeeld over het eiland 40 vrijwilligers

Referendumcommissie Bonaire 2015 ingesteld

De commissie voor de op 18 december 2015 te houden referendum is ingesteld door het college.

Het bestuurscollege heeft de volgende personen benoemd als leden:
• De heer Douwe Boersema (voorzitter);
• Mevrouw Maritza Valdink (secretaris);
• De heer Stephen Rosario (penningmeester);
• De heer Franklin Hanse (lid);
• De heer Sherwin Pourier (lid);
• De heer Ivan Dario Perez Gomez (lid);
• Mevrouw Jo-Ann Ruimveld (lid).

Het college heeft gekozen voor een uitgebalanceerde team, waarin leden zijn benoemd met verschillende achtergronden, zoals juridisch, ondernemend, financieel en psychologisch.

De commissie zal op korte termijn een plan van aanpak voorleggen aan het college. Hierin wordt onder andere een begroting meegenomen die ter goedkeuring zal worden voorgelegd. Dit inzake de kosten die de organisatie van het referendum met zich mee zal brengen.