Studenten van Bonaire vertrekken naar Nederland

Zaterdag 1 augustus om 19:40 vertrekken 18 studenten van Bonaire van de in totaal 27 studenten uit Caribisch Nederland naar Nederland.
Deze groep, die ervoor gekozen heeft om zich te laten begeleiden, wordt opgevangen en begeleid door de stichting BESST (Bonaire, Eustatius, Saba Students) in Nederland. De nieuwe stichting BESST is ontstaan uit een afsplitsing van de stichting S4 (St. Maarten Student Support Services) die tot voor kort de begeleiding van zowel studenten uit Sint Maarten als uit Caribisch Nederland verzorgde.

Van de 27 studenten die onder begeleiding reisden, zijn er 18 afkomstig van Bonaire, 8 van Sint Eustatius en 1 van Saba. De overige 60 reizen op eigen gelegenheid naar Nederland. De studenten van Saba en Sint Eustatius vertrekken 2 augustus vanuit Sint Maarten.
Rosa Hoes en Jefferson Coffie van RCN-Studiefinanciering Caribisch Nederland reizen met de studenten mee.

De meeste studenten gaan een HBO studie volgen in Nederland. De meest populaire steden waar de studenten hun studie gaan volgen zijn Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

Als voorbereiding voor deze nieuwe fase in het leven van de jongeren die onder andere in Nederland gaan studeren, hebben 35 aanstaande studenten van Bonaire van 6 tot en met 8 juli de VOBESS cursus (VOBESS staat voor Voorbereiding BES-studenten) gevolgd . Op Saba werd de cursus van 6 t/m 8 juni en op Sint Eustatius van 8 t/m 10 juni gegeven.
Deze cursus, die jaarlijks georganiseerd wordt door RCN-Studiefinanciering, bestaat uit twee onderdelen: de oriëntatie- en zelfredzaamheidscursus.

Behalve de 87 studenten die gekozen hebben voor een vervolgopleiding in Nederland, gaan er vrij veel studenten studeren in de VS en de regio. Op dit moment gaat het om ruim 102 studenten.

Awards diner voor sponsors van Bonaire Culinary Team

Op zondag 26 juli 2015 organiseerde het Bonaire Culinary Team 2015 een “awards diner” met hun winnende gerechten om hun sponsors te danken die het team hebben geholpen en gesteund tijdens afgelopen jaar en de reis naar Taste of the Caribbean competitie mogelijk hebben gemaakt.

Het team maakte geschiedenis door een gouden medaille te winnen voor het Nationale Team van het Jaar 2015, de eerste keer dat Bonaire deze prestigieuze erkenning ontving. Ook op individueel niveau van de professionele chef-koks en barman maakte zij indruk op de jury, senior chef Miguel “Poppy” Saragoza won gouden medaille en werd overall winnaar in het rundvlees / zeevruchten competitie-element.

Het Bonaire Hotel en Tourism Association (BONHATA) is trots op de inzet en tijd die het Bonaire Culinary Team geinvesteerd heeft en op de successen die zij geboekt hebben tijdens deze professionele competitie. Genieten van de culinaire kant van alles wat Bonaire te bieden heeft wordt steeds belangrijker en populairder, onze bezoekers beleven ook graag dat aspect van ons eiland en door deelname aan Taste of the Caribbean hebben we gemotiveerde chef-koks en hun werkgevers die in hun vak groeien, hun talent presenteren ons toeristisch product verder uitbreiden.

De Taste of the Caribbean wordt georganiseerd door de Caribbean Hotel en Tourism Association (CHTA) waarvan de Bonaire Hotel en Tourism Association (BONHATA)actief lid is.

Deelname aan de Taste of the Caribbean werd mogelijk gemaakt door de volgende sponsors: Bonaire Hotel en Tourism Association (BONHATA); Bonaire Food Group; Cadushy Distillery; Caribbean Bakery Supplies; InselAir; Rum Runners; Streefkerk architects + consultants; Tourism Corporation Bonaire.

In augustus zullen twee junior koks naar Barbados reizen om te concurreren in het Caribbean Junior Duelling Challenge en deze twee koks hebben een echte uitdaging aangezien Bonaire goud vorig jaar heeft gewonnen!

Als u meer wilt weten over BONHATA, CHTA of dit culinaire evenement kunt u contact opnemen met BONHATA via 717-5134 of info@bonhata.org.

Veiligheid overheidsgebouwen als agendapunt

Vandaag, 29 juli 2015, werd er geconstateerd dat men heeft ingebroken bij het bestuurscollege. Men heeft getracht om een computer flat screen mee te nemen. Twee weken geleden was er ook een inbraak bij het bestuurscollege. Voor beide gevallen heeft men een officiële aanklacht bij de politie gedaan en het onderzoek is gaande.

De overheid van Bonaire is zeer bezorgd over deze situatie en heeft veiligheid van alle overheidsgebouwen als agendapunt. Dit punt wordt vandaag tijdens het BC-vergadering behandeld.

De vierde Taste of Bonaire was een groot succes

Tourism Corporation Bonaire heeft ook dit keer een geslaagde Taste of Bonaire georganiseerd op zaterdag 25 juli 2015. Veel toeristen en lokale bewoners bezochten de vierde editie van de Taste of Bonaire.

De avond was gevuld met diverse optredens door verschillende artiesten en groepen. Zij vermaakten de vele bezoekers met allerlei muziekgenres. Het evenement werd geopend door de Silver Bullet Steel Band, waar de bezoekers enorm van genoten.

Vervolgens kon iedereen meezingen met de bekende nummers van TAFKAH of dansen op de muziek van Grupo Kariño. De eettentjes serveerden een verscheidenheid aan gerechten en de kunst- & nijverheidkraampjes verkochten souvenirs, die gemaakt zijn op Bonaire.

Tourism Corporation Bonaire wil graag iedereen bedanken, die een bezoek heeft gebracht aan de Taste of Bonaire en het evenement weer tot een succes hebben gemaakt. De laatste Taste of Bonaire voor 2015 wordt op 30 augustus 2015 gehouden.

Voor meer informatie neem contact op met Tourism Corporation Bonaire: 717-8322.

Intensief onderzoek KPCN leidt tot bekentenis

Een man van 35 jaar met initialen L.S.P. heeft dinsdag 28 juli bekend dat hij de aanstichter is van de brand, die plaats vond op vrijdag 10 juli in een restaurant aan de Kaya Islariba. Intensief onderzoek door KPCN en getuigenverklaringen hebben geleid tot de verdachte.

KPCN is zeer tevreden met de informatie die zij van een getuige kreeg. Mede doordat de getuige adequaat reageerde en belangrijke informatie aan KPCN verstrekte, was KPCN de verdachte snel op het spoor. Het onderzoek is nog in volle gang, onder meer om te kijken of er nog anderen een rol hebben gespeeld. Er is behoorlijk wat schade aangericht met de brand. De exacte hoeveelheid schade is echter nog onbekend en wordt nader onderzocht.

Bonaire krijgt extra vluchten van Delta Air Lines en United Airlines voor het winterseizoen

Tourism Corporation Bonaire (TCB) is blij te kunnen melden, dat Delta Air lines en United Airlines extra non-stop vluchten gaan uitvoeren naar Bonaire. Een ideale timing voor het belangrijke 2015/2016 winter hoogseizoen.

Delta voegt twee extra vluchten toe naar Bonaire vanuit Atlanta, te beginnen op 19 december 2015. Delta vlucht DL665 zal elke dinsdag, zaterdag en zondag om 9.45am van Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL) vertrekken en komt om 2.45pm aan op Bonaire. De terugvlucht DL482 vertrekt iedere dinsdag, zaterdag en zondag om 3:42pm uit Bonaire en arriveert om 7.05pm in Atlanta. De dinsdagvlucht wordt er in de stille winterperiode (5 januari tot 9 februari 2016) uit gehaald; vanaf 13 februari 2016 worden de drie vluchten per week hervat. De non-stop vluchten drie keer per week staan tot en met maart 2016 gepland.

Voor United komt de non-stop Newark vlucht naar Bonaire eerder terug van een onderbreking en begint op 26 september 2015. Tijdens het vakantieseizoen zal United extra vluchten toevoegen aan haar vliegschema’s vanuit Houston en Newark. Vanaf 20 november tot 1 december 2015 zal de United vlucht UA1402 iedere vrijdag en zaterdag om 1.00pm vanaf George Bush International Airport (IAH) vertrekken en om 7.45pm aankomen op Bonaire. De terugvlucht UA1401 vertrekt iedere zaterdag en zondag om 7.30am uit Bonaire en komt om 10.25am aan in Houston.

Van 11 december 2015 tot 4 januari 2016 zal United vlucht UA 1422 iedere zaterdag en zondag om 9.00am vanaf Newark Liberty Internationl Airport (EWR) vertrekken en om 2.37pm op Bonaire arriveren. United vlucht UA1420 vertrekt iedere zaterdag en zondag om 3.32pm uit Bonaire en komt om 7.27pm aan in Newark.

“De toevoeging van deze non-stop vluchten van Delta en United naar Bonaire tijdens het hoogseizoen is een bewijs, dat deze vliegmaatschappijen vertrouwen hebben in het toeristische product van Bonaire”, aldus Malinda Hassell, Marketing Manager van TCB. “Deze extra vluchten vanuit de United States bieden onze bezoekers nog meer mogelijkheden om naar Bonaire te komen.”

Korpschef KPCN ontvangt Korpschef Nationale Politie

Korpschef mevr. Hildegard Buitink ontving onlangs de Korpschef van de Nationale Politie, dhr. Gerard Bouman. Dhr. Bouman werd vergezeld door mevr. Martine Vis, plv. Politiechef Eenheid Rotterdam/portefeuillehouder Caribisch gebied van de Nationale Politie; en dhr. Niek de Witte, Internationaal Adviseur, staf Korpsleiding Nationale Politie.

Dhr. Bouman voerde tal van gesprekken, onder meer met medewerkers van KPCN, het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Management Team (KMT). Verder kreeg dhr. Bouman een rondleiding door het politiebureau in Playa en werden de nieuwe voertuigen bewonderd. Het programma eindigde met een tour over het eiland, in de bariobus.

Korpschef KPCN mevr. Hildegard Buitink gaf dhr. Bouman en zijn delegatie graag een inkijkje in haar Korps. ”De Nationale Politie heeft ons de afgelopen jaren veel bijstand geleverd, daar ben ik zeer dankbaar voor”, aldus korpschef Buitink. Korpschef Bouman bracht deze week tevens een bezoek aan de korpsen op Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Veel media aandacht voor bonaire tijdens laatste stop ‘Be a Diver Pool’ tour

Als hoofdsponsor van de ‘Be A Diver Pool’, het grootste en meest erkende duikers acquisitie- en bewustwordingsprogramma van de Diving Equipment & Marketing Association (DEMA), heeft Bonaire uitgebreide media aandacht gekregen tijdens de meest recente tour van de ‘Be a Diver Pool’.

De ‘Be A Diver Pool’ was van 10 tot 11 juli 2015 aanwezig bij het 11de Jaarlijkse Adaptive Watersports Festival van de Wounded Warriors in Breezy Point, NY. Tijdens dit Festival konden ernstig gewonde en fysiek invalide soldaten en hun families kennis maken met het duiken.

Rondom het zwembad werden spandoeken van Bonaire getoond om zo ons eiland onder de aandacht te brengen van de Wounded Warriors en hun gezinnen als één van de beste plekken om te leren duiken voor mensen met verschillende niveaus van vaardigheden en mogelijkheden.

Naast de zichtbaarheid van Bonaire bij het zwembad, werd Bonaire tevens gepromoot op vrijdag en zaterdag tijdens de uitzendingen van ‘Be A Diver Pool’ op het kanaal Fox News tijdens het nationale programma Fox and Friends en tijdens het avondnieuws van Fox 5 New York. De verslaggeving over de ‘Be A Diver Pool’, inclusief de spandoeken, werd gezien door een publiek van rond de 1.849.102 kijkers. Dit resulteerde in een public relations waarde/potentiële advertentiekosten van $ 157.038.

Foto’s van het evenement, waaronder het logo van Bonaire, die genomen zijn op vrijdag en zaterdag zijn ook geplaatst op de accounts van Facebook, Twitter en Instagram van Bonaire. Dit als onderdeel van de media-aandacht.

De ‘Be A Diver Pool’ is het hele jaar door aanwezig bij verschillende beurzen voor consumenten gericht op reizen, outdoor activiteiten en avontuurlijke sporten en biedt iedereen van 10 jaar en ouder de mogelijkheid om de leuke en opwindende duiksport gratis te ontdekken in een warm tropisch zwembad. De bezoekers van het evenement kunnen ook een aantal van de nieuwste duikuitrustingen uitproberen en uitvinden waarom Bonaire bekend staat als één van de top duikbestemmingen ter wereld.

Dezelfde maatregelen tegen Dengue en Chikungunya gelden ook voor de preventie van Zika

Naast Dengue en Chikungunya is er nu een ander virus dat verspreid wordt door de Aedes Aegypti mug. Het virus is al lang bekend in Afrika en Indonesië. In mei 2015 werd de verspreiding voor het eerst vastgesteld in Brazilië. Op Bonaire en op de buureilanden is voor zover bekend het virus nog niet aanwezig.

Zika wordt overgedragen door dezelfde mug als bij Dengue en Chikungunya. Dengue is al langere tijd aanwezig in het Caribisch gebied. In het najaar 2013 werd voor het eerst het Chikungunyavirus vastgesteld in de Caribische regio. Op Bonaire werd tot nu toe bij ongeveer 600 mensen het virus Chikungunya vastgesteld. De meeste gevallen werden geconstateerd in de eerste maanden van 2015. Personen die Chikungunya hebben gehad zijn immuun voor besmetting in de toekomst.

Muggen
De maatregelen die genomen moeten worden om te voorkomen dat het Zika virus zich verspreidt, zijn dezelfde maatregelen als voor Dengue en Chikungunya. Zowel het Zika-, het Chikungunya- als het Denguevirus wordt overgebracht door de mug Aedes aegypti. Deze muggen steken overdag met name in de vroege ochtenduren en de late middag.

Het Zikavirus: de ziekte
Lang niet altijd leidt een besmetting met Zika virus tot ziekteverschijnselen. De verschijnselen lijken op die van Chikungunya, met koorts en rode vlekken en gewrichtspijn. Meestal zijn de symptomen vrij mild. De klachten duren meestal niet langer dan een paar dagen. Tot nu toe zijn geen complicaties bekend en zijn er geen mensen overleden door dit virus.

Behandeling
Het is van belang om zeker te weten dat het niet om Dengue gaat. Daarom is het verstandig om de huisarts te bezoeken bij plotselinge koorts, zeker als die gepaard gaat met gewrichtspijn en/ of rode vlekken. Er is geen specifieke behandeling of vaccinatie voor Zika virus. Bestrijding van koorts en pijn zijn het belangrijkste. Uw huisarts adviseert u daarbij.

Preventie: voorkom muggen
U kunt zichzelf beschermen tegen deze ziekten door te voorkomen dat u wordt gestoken door deze mug. Wanneer u koorts heeft, dient u zich extra goed te beschermen tegen muggenbeten, om te voorkomen dat u de ziekte via een mug overdraagt naar een ander. Slaap (ook) overdag onder een muggennet, gebruik een effectieve antimuggen spray, draag een bloes met lange mouwen, lange broek en gesloten schoenen en zorg ervoor dat uw huis vrij is van muggen.

Verwijder broedplaatsen van muggen
De meest effectieve preventie van de ziekte van Zika, Chikungunya en Dengue is het voorkomen van broedplaatsen van deze muggen. Een mug heeft niet veel water nodig en kan al broeden in een voorwerp ter grootte van een dopje van een frisdrank fles.

De Afdeling Publieke Gezondheidszorg (GGD Bonaire) adviseert u daarom om minimaal één keer per week uw huis en uw tuin te inspecteren op mogelijke broedplaatsen van muggen en deze broedplaatsen te verwijderen. Tonnen en drums die worden gebruikt om water op te vangen, dienen goed te worden afgesloten met bijvoorbeeld muggengaas of doek. Voorwerpen zoals autobanden, etensbakjes en emmers waar water in kan blijven staan, dienen te worden weggegooid of geleegd en op een droge plaats te worden bewaard.

Informatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Afdeling Publieke Gezondheidszorg op telefoonnummer 717-8839.

Bestuurscollege stopt ezelvangst

Naar aanleiding van de vele binnengekomen klachten omtrent de ezelproblematiek op Bonaire, is er door het bestuurscollege besloten om het vangen ezels tot nader orde aan te houden.

Het college is van mening dat de ezelproblematiek nader dient te worden bestudeerd, zodat er tot een goede oplossing voor de kwestie kan komen. De directie Ruimte en Ontwikkeling zal op verzoek van het college een evaluatie geven van de reeds genomen maatregelen. ,,Vanuit dit punt kan er verder worden gekeken naar mogelijke oplossingen waarbij rekening dient te worden gehouden met onder andere de veiligheid van de burger, de natuur en het welzijn van de dieren’’, zo stelt het college.