Bedrijfsongeval bij nieuwbouw gevangenis

Op maandag 29 juni kwam bij de politiecentrale melding binnen van een bedrijfsongeval bij de nieuwbouw van JICN aan de Kaminda Lagun. Een medewerker is van een steiger gevallen en klaagde over pijn in zijn rug. De ambulance heeft het slachtoffer naar het ziekenhuis vervoerd voor medische behandeling. De arbeidsinspectie is op de hoogte gesteld en is bezig met verder onderzoek.

Loting Ministerplaatsen studenten Caribisch Nederland

Op maandag 29 juni 2015 vond de loting plaats voor de Ministerplaatsen die beschikbaar zijn voor Caribisch Nederland. Notaris mr. Aniek Schouten verrichte de trekking in het bijzijn van de studenten die een verzoek voor een Ministerplaats hadden ingediend en andere genodigden.

Door de Nederlandse Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn, speciaal voor studenten afkomstig uit Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland, enkele plaatsen, de zogeheten ministersplaatsen gereserveerd. Deze worden toegewezen aan studenten, die in Nederland een opleiding gaan volgen, waarvoor een inschrijvingsbeperking bestaat ( een loting). Vaak zijn er meer studenten die in aanmerking willen komen voor een ministersplaats dan er ministersplaatsen beschikbaar zijn, waardoor ook hier voor geloot moet worden. Ook dit jaar was dit het geval.

Het aantal ministersplaatsen voor aanstaande studenten uit Caribisch Nederland, die geplaatst willen worden binnen het Hoger Beroepsonderwijs (HBO) in Nederland bedraagt in totaal 4. Er waren in totaal 6 kandidaten die meededen aan de loting voor het HBO. Yulaykis Nicolaas, Victoria Cicilia, Jonathan Cranston en Revinio Marsdin zijn de gelukkigen die een Ministerplaats hebben gekregen via de loting.

Hetzelfde aantal ministersplaatsen wordt gereserveerd voor aanstaande studenten, die geplaatst willen worden binnen het Wetenschappelijk Onderwijs (WO) in Nederland. Er waren in totaal 3 kandidaten die meededen aan de loting voor het WO. Rayson Thodé, Sabrina Martijn en Edrieënna Brandao zijn de gelukkigen die voor het WO een Ministerplaats toegewezen hebben gekregen.

Degene, die kans wilden maken op een ‘Ministersplaats’, moesten daartoe een schriftelijk verzoek onder de vermelding van de opleiding met een loting indienen bij de afdeling Studiefinanciering Rijksdienst Caribisch Nederland, al dan niet door tussenkomst van OCW.
Toewijzing van de Ministersplaatsen vindt altijd plaats, nadat alle eindexamenresultaten bekend zijn.

Op de foto: Enige studenten, ouders en andere genodigden die aanwezig waren bij de loting. De studenten uit Sint Eustatius namen ook deel aan de loting via Videoconference.

SGB informeert in de wijken

De directie van de Scholengemeenschap Bonaire (SGB) houdt ouders/verzorgers op de hoogte van de algemene SGB ontwikkelingen van de school. Dit gebeurt per brief , per mail, via de Facebook pagina, via www.sgbonaire.com, middels persberichten en –conferenties via de media. Minimaal drie keer per schooljaar worden ouders/verzorgers bijgepraat via een algemene informatieavond. De laatste algemene informatieavond vanuit de SGB directie is op:

Datum : dinsdag 30 juni 2015
Tijd : 19:00 – 21:00 uur
Locatie : Pastoral Don Bosco (Rincon)
Taal : Nederlands en Papiamentu

De ouders/verzorgers die op de een of andere manier niet aanwezig konden zijn op de bijeenkomst van 23 juni jl. zijn op 30 juni 2015 ook van harte welkom. De SGB streeft ernaar om in schooljaar 2015-2016 -naast informatieavonden vanuit de directie in Playa en Rincon-, ook in andere (Bonairiaanse) wijken te organiseren.

Help de communicatie tussen u en de SGB richting excellentie ontwikkelen. Wordt Facebook vriend(in) van –Scholengemeenschap Bonaire- en/of stuur een email als u (nog) geen mail van ons ontvangt –communicatie@sgbonaire.com-.

Bonaire wint goud als Nationaal Team van het jaar 2015

Bonaire Hotel and Tourism Association, BONHATA, is trots op de prestaties van het Bonaire Culinary Team tijdens de ‘Taste of the Caribbean’, een competitie voor professionele chefs en barmannen in Miami. De competitie wordt georganiseerd door Caribbean Hotel and Tourism Association (CHTA), waarvan het Bonaire Hotel and Tourism Association (BONHATA) een actief lid is.

Het Bonaire Culinary Team nam wederom meerdere prijzen mee naar huis, maar belangrijker, won voor de eerste keer goud als Nationaal Team. Het team won in totaal zes medailles in verschillende categorieën tijdens The Taste of the Caribbean Culinary Competition die gehouden werd van 12-14 juni 2015.

De teams kregen de kans om hun talenten te laten zien tijdens de vele competitie-elementen, zowel als team en op individuele basis, en onder het strenge oog van de juryleden streden zij om goud. Dit deed Bonaire met de steun van teamleider Floris van Loo, werkzaam bij het Rum Runners Restaurant.

Miguel Saragoza had het beste rundvlees gerecht en werd ook de overall winnaar in de vlees/zeevruchten competitie, Junior chef Giovannie Veld kreeg een zilveren medaille in de Junior Chef competitie, en Channetton Jansen won een zilveren medaille in de chef-kok van het jaar competitie, waar hij een heerlijk gerecht bereidde om de juryleden te verwonderen. Professioneel barman Jay Frans gefascineerd de juryleden met zijn cocktails, waarin een Bonairiaans vleugje Cadushy Liquor was verwerkt, wat hem een bronzen medaille opleverde. Wie ook bronzen medailles ontvingen waren Chef-kok Junior Janga en Ronald Gosepa die in de Cheesecake competitie streden.

Felicitaties gaan uit naar het team van dit jaar, wiens deelname mogelijk is gemaakt door de volgende sponsors: Bonaire Hotel and Tourism Association (BONHATA); Bonaire Food Group; Cadushy Distillery; Caribbean Bakery Supplies; InselAir; Rum Runners; Streefkerk architects + consultants; Tourism Corporation Bonaire. Een speciale dank gaat uit naar Isidoor van Remiesdijk & Han ten Winkel voor hun voortdurende steun op Bonaire en ook in Miami tijdens de Taste of the Caribbean competitie. BONHATA kijkt er naar uit om het team met de deelname van volgend jaar te helpen.
Als u meer wilt weten over BONHATA, CHTA of dit culinaire evenement, kunt u BONHATA contacteren via 717-5134 of info@bonhata.org.

Taste of Bonaire voor onze getalenteerde jongeren

Tourism Corporation Bonaire organiseert de derde Taste of Bonaire van het jaar. Het zal plaatsvinden op zondag 28 juni 2015 in het Wilhelmina Park. Het begint om 6 uur en eindigt om 10 uur ’s avonds. Het evenement zit boordevol met verschillende optredingen. Dit keer is het thema “Local Talent Edition”, waar onze jongeren hun talenten gaan laten zien.

Het programma is gevuld met muziek, shows, eettentjes, kunst en nijverheid. Op het podium zullen er optredingen vinden van Grupo Kara Kora, The Extreme Dancers en nog veel meer. Ook zullen op het podium aanwezig zijn de modellen van AD Productions, de Bonaire Culinary Team en Bonaire Prokids.

Tourism Corporation Bonaire nodigt de hele bevolking van Bonaire om naar de Taste of Bonaire te komen om de lokale talenten te ondersteunen. Kom naar het Wilhelmina Park op 28 juni van 6 tot 10 uur ‘s avonds.

Meer informatie is verkrijgbaar via info@tourismbonaire.com of telefoon 717 8322.

Gedeputeerde Abraham praat over economische ontwikkeling met BBE

Gisteren heeft gedeputeerde Abraham van economische ontwikkeling een eerste kennismakingsgesprek gehad met Bonaire Business & Employers Association (BBE). Tijdens deze kennismaking is er op het kantoor van de gedeputeerde constructief gesproken over de economische ontwikkeling van Bonaire.

BBE zet zich in voor de belangen van ondernemers op Bonaire. Dit doet de organisatie onder andere door te fungeren als lobbyist naar de overheden op het eiland. De economische ontwikkeling van Bonaire staat hierbij centraal.

Op de foto v.l.n.r.
Gedeputeerde Abraham, Albert Arends (voorzitter BBE), Anja Romeijnders (vice voorzitter BBE), Itishmira Croes-Soleano (secretaris BBE) en Eddy Carrillo (penningmeester BBE).

Mogelijkheden voor lokale ondernemers

De Europese Unie heeft fondsen beschikbaar gesteld om de economie van klein en middenbedrijven in 12 OCT’S in het Caribisch gebied te stimuleren.

Onder grote belangstelling van ondernemers op Bonaire hebben de heren S. Kruiner en sr. D.Tjin Kon Kiem, vertegenwoordigers van COSME, op vrijdag 20 juni 2015 de regels van de Europese Unie en de procedures die bij die regels horen om in aanmerking te komen voor een subsidie uitgelegd.

Kamer van Koophandel van Bonaire hoopt en verwacht dat lokale ondernemers zeker gebruik gaan maken van de fondsen van de Europese unie.

Op de website www.cosmeprogramme.org/website/publication-guidelines-for-grant-scheme.html kunnen geïnteresseerden informatie en formulieren vinden.

Deelname van het Bonairiaanse team ‘Wega Limpi’ aan de SOLAR BOAT race in AKRUM, Friesland

Na in de Bonaire Sailing Regatta van oktober 2014 in een race met 4 stuks door MBO studenten Techniek zelf gebouwde elektrisch aangedreven bootjes, op een gedeelde 1’ plaats geëindigd te zijn, gaat dit team van de SGB –MBO deelnemen aan de nationale zonneboten wedstrijd in Nederland op 26 en 27 juni 2015.

De wedstrijd wordt gevaren met identieke boten, voorzien van zonnepanelen, een kleine accu en elektromotor, door de grachten van Akrum over een parcours van 9 km. Uiteraard snelheid, maar ook het handig inspelen op het laad vermogen van de zonnepanelen, de capaciteit van de accu en het gebruikte motorvermogen, bepalen voor een groot deel of je gaat winnen of niet.

Naast de competitie zullen de studenten van het MBO Bonaire ook bezoeken brengen aan twee ROC’s en een bezoek aan een jachtwerf waar o.a. super luxe jachten worden gebouwd.

De deelname wordt mogelijk gemaakt door de sponsors en partners: het Openbaar Lichaam Bonaire, RISUN, Solar Energy, Bonaire, Global Solar Investment, Nederland.

Douane Caribisch Nederland onderschept cocaïne, cannabis, airsoft wapens en contant geld in mei 2015

Recent hebben leden van Douane Caribisch Nederland weer een aantal vangsten gedaan. Er werd in totaal 53 gram cocaïne en 46617,90 gram cannabis onderschept, 2 airsoft wapens en USD 15.920,00 en € 55,00 aan contant geld, in beslag genomen.

Op 07 mei 2015 hebben leden van de Douane CN op Bonaire tijdens een routine controle van pakketten bij een Douane Entrepot een airsoft wapen in de vorm van een revolver aangetroffen. Deze werd in beslag genomen voor verder onderzoek.

Op 18 mei 2015 hebben leden van de Douane CN op het Postkantoor te Bonaire tijdens een routine controle van postpakketten 53 gram cannabis onderschept. Het postpakket met de cannabis was afkomstig uit Nederland en werd in beslag genomen en overgedragen aan KPCN voor verder onderzoek.

Tevens hebben leden van de Douane CN op Bonaire op 18 mei 2015 een airsoft wapen in de vorm van een ‘rifle’ onderschept tijdens een routine controle van pakketten bij een Douane Entrepot. Ook deze werd in beslag genomen voor verder onderzoek.

Op 19 mei 2015 hebben leden van de Douane CN 2 balen met in totaal 46564,90 gram
cannabis aan de kust van Bonaire aangetroffen. De cannabis werd door de Douane CN in beslaggenomen en overgedragen aan KPCN voor verder onderzoek.

Op 26 mei 2015 hebben leden van de Douane CN bij het postkantoor op Bonaire 53 gram
cocaïne onderschept. Tijdens een routine controle op uitgaande postpakketten werd een brief met een plastic zakje gevuld met cocaïne aangetroffen. De brief was bestemd
voor Nederland, werd in beslag genomen en overgedragen aan de KPCN voor verder
onderzoek.

Op 28 mei 2015 hebben leden van de Douane CN op de luchthaven van Bonaire geld ter waarde van USD 15.920,00 en € 55,00 bij een vrouwelijke passagier aangetroffen die met een lijnvlucht naar Nederland wilde vertrekken. Zij had hiervan geen aangifte gedaan. Deze passagier werd door de Douane CN aangehouden.

Het aangetroffen geld werd in beslag genomen en samen met de aangehouden passagier overgedragen aan de KMar voor verder onderzoek. Volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme BES zijn personen die een openbaar lichaam binnenkomen of uitgaan verplicht om geld ter waarde van USD 10 000 of meer, dat zij met zich meevoeren, aan te melden bij de douaneambtenaren.

De Douane blijft altijd attent op pogingen om illegale goederen Caribisch Nederland
in- of uit te voeren.

Evaluatiecommissie aankomende week op Bonaire

Sinds 10-10-10 is de band van Bonaire met Nederland veranderd. In 2006 is afgesproken dat na vijf jaar de werking van de wetgeving, de nieuwe bestuursstructuur en de gevolgen voor de bevolking van deze veranderingen onderzocht worden. Een onafhankelijke evaluatiecommissie heeft de opdracht gekregen om dit onderzoek uit te voeren.
De onafhankelijke evaluatiecommissie is in december 2014 gestart met de uitvoering van de evaluatie van de gevolgen van de nieuwe staatkundige structuur in Caribisch Nederland. In april hebben onafhankelijke onderzoeksteams informatie verzameld op Bonaire in opdracht van de commissie. De gesprekken van de onderzoekers hebben veel waardevolle informatie opgeleverd voor de commissie. Dhr. Thodé en Dhr. Verheij van de evaluatiecommissie komen in de week van 22 juni naar Bonaire om op basis van de onderzoeksresultaten nog verdere verdieping te zoeken.

De leden van de evaluatiecommissie zullen spreken met organisaties, eilandsbestuurders bedrijven en met de bevolking. De evaluatiecommissie nodigt iedereen van harte uit om ervaringen met de veranderingen sinds 10-10-10 op Bonaire te delen en om de voortgang van het onderzoek te vernemen.
Kom langs op:
donderdag 25 juni, van 18.30- 20.30, Sentro di Bario Antriol
vrijdag 26 juni, van 17.30 – 19.30, Sentro di Baria Nort’i Saliña

Uiteraard zijn er hapjes en drankjes aanwezig.

Daarnaast kunt u tot 1 augustus uw ervaringen delen via www.evaluatiecaribischnederland.nl/uw-ervaring.

De evaluatiecommissie zal uiterlijk op 10 oktober 2015 haar eindrapport met al haar bevindingen presenteren.

Voor meer informatie bezoekt u: www.evaluatiecaribischnederland.nl