Belastingteruggaven worden automatisch op bankrekening gestort

Recent heeft de Belastingdienst Caribisch Nederland een grote stap gemaakt in haar dienstverlening. Belastingplichtigen die tijdig hun bankrekeningnummer aan de Belastingdienst doorgeven krijgen hun teruggaven automatisch op hun bankrekening gestort.

Belastingdienst Caribisch Nederland streeft voortdurend naar optimalisering van haar dienstverlening. Tot voor kort was het zo dat het de belastingplichtige enige tijd kostte om zijn belastingteruggaven in ontvangst te nemen. Men moest een bezoek brengen aan het belastingkantoor, zich legitimeren en een uitbetalingsverzoek doen voor de teruggaaf. Dit behoort nu tot het verleden voor iedere belastingplichtige die zijn bankrekeningnummer aan de Belastingdienst doorgeeft. Dit kan door eenmalig langs te komen op het belastingkantoor en een formulier in te vullen. Dit formulier is tevens te downloaden van de website www.belastingdienstcn-nl. Voeg tevens een kopie van uw legitimatiebewijs bij.

Vervolgens ontvangt u een bevestiging van de Belastingdienst dat uw rekeningnummer voor teruggaven is geactiveerd. Vanaf dat moment zal de Belastingdienst het opgegeven rekeningnummer gebruiken voor alle terugbetalingen. Uitbetaling van een teruggaaf (na eventuele verrekening van openstaande belastingschulden) vindt dan voortaan automatisch plaats.

Hiermee verleent u de Belastingdienst slechts toestemming om geld op uw rekening te storten. U verleent de Belastingdienst dus geen toestemming voor andere transacties.

Dienst ter nagedachtenis van de slachtoffers van de MH17 vliegramp

Pastoor Ivan deelt mee dat er op dinsdag 29 juli om half acht ‘s avonds een speciale dienst in het Nederlands zal worden gehouden in de Katholieke Kerk te Antriol ter nagedachtenis van de slachtoffers en nabestaanden van de MH17-vliegramp.
Met dit initiatief wil de kerk onze solidariteit met de Nederlandse bevolking tonen. Deze uitnodiging is voor de hele bevolking van Bonaire.

Dawn Princess bezoekt Bonaire op 30 juli 2014

Tourism Corporation Bonaire wilt u graag informeren, dat op 30 juli 2014 de Dawn Princess met aan boord 1950 cruisepassagiers een bezoek brengt aan Bonaire. Het is de eerste keer dat een cruiseschip Bonaire aandoet tijdens het zomerseizoen. En het is de eerste keer dat de Dawn Princess Bonaire bezoekt. Het eiland kijkt uit naar de komst van de Dawn Princess en toekomstige bezoeken tijdens de zomerperiode.

Houd er rekening mee, dat het centrum van Kralendijk afgesloten wordt voor verkeer. De kruising bij ex-City Cafe en de toegang tot de parkeerplaats van het Bestuurscollega worden ook afgesloten.

Alle bedrijven, die zich hebben aangemeld bij TCB en die aan de regels voldoen, dragen de badge van het seizoen 2013-2014. Hiermee mogen zij werken binnen het afgesloten centrumgebied gedurende deze dag.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het TCB kantoor aan de Kaya Grandi 2 of bellen naar telefoonnummer : 717 8322.

Defensie assisteert het TGO team Country Garden

Op dinsdag 22 en woensdag 23 juli 2014 heeft personeel van de landmacht compagnie in de West assistentie verleend op Bonaire aan het Team Grootschalig Onderzoek (TGO) “Country Garden”. Het TGO doet onderzoek naar de dubbele moord die eind januari op Bonaire gepleegd is. De militairen hebben uitgebreid percelen doorzocht aan de Kaya Emerita en Kaminda Lagun. Hierbij waren zij op zoek naar goederen die in verband gebracht kunnen worden met deze zaak. Defensie zette eerder op 17 mei 2014 zoekteams in bij het zoeken naar onder meer verborgen opslaglocaties. In het belang van het onderzoek kunnen de resultaten van de zoektocht van deze week vooralsnog niet bekend worden gemaakt. Het TGO zet het onderzoek voort.

De landmacht compagnie in de West is een eenheid die op rotatiebasis steeds voor vier maanden is uitgezonden naar het Caribisch Gebied. Zij vallen onder het bevel van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied en zijn inzetbaar voor de diverse taken van defensie in de West. De huidige compagnie maakt deel uit van het 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene.

Poppenvoorstelling: Superhelden van Bonaire

Op vrijdag 18 juli 2014 heeft Boneiru Duradero in samenwerking met FESBO, LVV Bonaire, Selibon en Water- en Energiebedrijf Bonaire een poppenvoorstelling georganiseerd. Tijdens het vakantieplan van FESBO hebben 200 kinderen op een speelse wijze kunnen leren over belangrijke duurzaamheidsthema’s en hoe zij op hun eigen manier kunnen bijdrage aan een duurzamer Bonaire.

Het verhaal “Superhelden van Bonaire” gaat over het brutale jongetje Mo, die de natuur en milieu helemaal niet zo belangrijk vindt. Maar dan krijgt Mo bezoek van de Indiaan Witte Veder. Witte Veder heeft de opdracht gekregen om op zoek te gaan naar superhelden die voor de natuur en het milieu van Bonaire willen strijden. De wijze Indiaan laat Mo kennis maken met drie Bonairianen die belangrijk werk doen op ons eiland. Mo leert over zuinig omgaan met water en energie, het belang van een schone leefomgeving en hoe je zelf groente en fruit kunt planten.

De poppenvoorstelling is mogelijk gemaakt door de cast bestaande uit:
• Arnold Ford van Selibon (als zichzelf)
• Christen Cranston van Selibon (verteller)
• Egor Campagnard van WEB(als zichzelf)
• Rocky Emers van LVV (als zichzelf)
• Kathy Thielman (in de hoofdrol van Mo)
• Sharon Bol (in de rol van Witte Veder)

Naar aanleiding van de poppenvoorstelling ontvangen alle buurtcentra een mini greenhouse, zaden en stekjes voor het programma van de naschoolse opvang. Na de zomervakantie zullen LVV Bonaire en Boneiru Duradero een bezoek brengen aan alle buurtcentra om hen meer over planten van groente en fruit te leren.

Condoleanceregister nabestaanden vliegtuigramp MH17

In verband met de vliegtuigramp op woensdag 17 juli jongstleden (vlucht MH17), waarbij er een groot aantal Nederlanders om het leven zijn gekomenen, biedt het Openbaar Lichaam Bonaire de burgers van Bonaire de mogelijkheid om een condoleanceregister te tekenen.

Waarnemend Gezaghebber Edison Rijna en de secretaris van het Openbaar Lichaam Bonaire mr. Nerry Gonzalez, Rijksvertegenwoordiger Dennis Aarts, die hebben het condoleanceregister voor de nabestaanden als eerste op maandag 21 juli 2014 getekend.

U kunt op de volgende locaties terecht voor het tekenen van dit register:

Bestuurskantoor van het Openbaar Lichaam Bonaire (portier)
Plasa Reina Wilhelmina 1

Burgerzaken (balie)
Kaya Neerlandia 40

Directie Samenleving & Zorg (balie)
Kaya Neerlandia 41

Directie Toezicht & Handhaving (balie)
Kaya Korona

Dit kan vanaf maandag 21 juli 2014 15:00 uur tot en met donderdag 24 juli 2014 10:00 uur. Daarbij rekening houdend met de sluitingstijden van de overheidsgebouwen.

Nieuwe trainingen van de Kamer van Koophandel Bonaire

Onlangs heeft de Kamer van Koophandel Bonaire (KvK) de eerste serie basis cursussen voor het jaar 2014 afgerond. De cursussen zijn een succes geworden door de grote belangstelling van startende ondernemers. Zowel de Nederlandse als de Papiamentstalige serie was helemaal uitverkocht binnen een paar weken.

De cursisten hebben kennis mogen ontvangen over een aantal zaken die van belang zijn bij het starten van een onderneming, zoals bijvoorbeeld: het opzetten van je eigen administratie, belastingen die van toepassing zijn of kunnen zijn, toepasselijke wet- en regelgeving en het verschil in rechtsvormen.

De cursussen zijn allemaal gegeven in samenwerking met bedrijven / instellingen uit de praktijk, waaronder: Administratiekantoor Compact S, Notariskantoor Schouten, Administratiekantoor Brandaris, MCB, Bonaire law, RCN, de Belastingdienst en IVA.

In de tweede helft van 2014 gaat de KvK deze cursussen herhalen, waarvan de eerste op 28 juli zal aanvangen. Wederom is er gekozen voor zowel een Papiaments als een Nederlandstalige cursus om zodoende zoveel mogelijk ondernemers te kunnen ondersteunen. Naast de basiscursus zullen er ook gevorderde cursussen verzorgd worden die gericht zullen zijn op al bestaande ondernemers. Eén van deze gevorderde cursussen betreft de cursus marketing die begint op 18 augustus. Het betreft hier een vijftal marketingtrainingen waarbij 20 bedrijven begeleid gaan worden in het verbeteren van de marketing van hun bedrijf. De KvK zal maandelijks meerdere trainingen organiseren, al dan niet in samenwerking met bedrijven van Bonaire. Deze trainingen zullen verschillende thema’s bevatten.

Voor inschrijvingen of aanvullende informatie over onze trainingen kunt u van maandag t/m vrijdag langskomen tijdens openingsuren van 08.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur bij de Kamer van Koophandel aan de Kaya Grandi 67. Verdere informatie is te verkrijgen bij Hennyson Thielman (hthielman@kvkbonaire.com) telefoonnummer 717 5595 ext 5003 of Ellen van Dongen (evandongen@kvkbonaire.com).

Airport pier tijdelijk afgesloten wegens reparatie en onderhoud

Het Openbaar Lichaam samen met Oil Trading Bonaire (OTB) en Curoil delen mede dat wegens reparatie en onderhoud de pier ten westen van het vliegveld tijdelijk wordt afgesloten. In verband met veiligheid wordt iedereen die het strand bezoekt voor zwemmen of duiken, verzocht om hiermee rekening te houden. Het wordt verboden om in de buurt van de pier te zwemmen of duiken gedurende de periode dat deze gesloten is. De pier zal tot nader bericht gesloten blijven.

Boekenmarkt bij het dierenasiel Bonaire

Zaterdag 19 juli a.s. vindt er een grote verkoop van tweedehands boeken plaats bij het dierenasiel Bonaire. De verkoop is van 10.00 tot 13.00 uur. Zoals gewoonlijk is de opbrengst van de boekenmarkt geheel bestemd voor het asiel.
Er zullen ook hapjes en drankjes te krijgen zijn.
Kom dus kijken en neem zoveel mogelijk kennissen mee!

Zaterdag 19 juli – 10.00-13.00 uur
Lokatie: Dierenasiel Bonaire, Kaminda Lagun 26

BONHATA enthousiast over de nieuwe MBO “Leisure & Hospitality Host” opleiding

De Bonaire Hotel and Tourism Association (BONHATA) is verheugd dat een nieuwe op het toerisme gerichte opleiding “Leisure & Hospitality Host” wordt toegevoegd aan het MBO-programma op Bonaire.

Het hebben van een opleiding gericht op toerisme met een brede basis als deze Leisure & Hospitality Host geeft jongeren een goede voorbereiding op een carrière in het toerisme en de kans om verschillende gebieden binnen deze industrie te verkennen, een industrie die de pijler van onze economie vormt.

een diploma in de hand kan makkelijker gesolliciteerd worden op banen in hotels zoals het werken bij de receptie, duikshop, winkel, activiteiten afdeling, restaurant en bar, maar ook naar banen bij bedrijven die veel te maken hebben met toeristen. Veel van deze banen bieden de mogelijkheid om een volledige loopbaan met groeimogelijkheden te beginnen.

Toerisme is de sleutel voor onze economie en goed onderwijs is essentieel voor de kwaliteit van ons toeristisch product. Voor meer info kan contact worden opgenomen met de afdeling MBO of BONHATA via 717-5134 of info@bonhata.org.