Workshop over samenwerking van Walvisreservaten

Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), organiseert op 4 en 5 juni 2012 een regionale workshop op St. Maarten over samenwerking van walvisreservaten in het Caribisch gebied.
De workshop brengt de verschillende inspanningen voor bescherming van zeezoogdieren (walvissen, dolfijnen en zeekoeien) in de buurlanden van de Nederlandse eilanden samen.

Deelnemers
Tot de deelnemers behoren het Franse “Agoa” zeezoogdierenreservaat dat alle wateren rondom de Franse eilanden omvat, het Silver Banks Zeezooogdierenreservaat van de Dominicaanse Republiek, het belangrijkste voortplantingsgebied van bultrugwalvissen in het Caribisch Gebied, het “Stellwagen Bank” zeereservaat in de Verenigde Staten, waar de Caribische bultrugwalvissen tijdens de zomer hun voedsel zoeken en het voorgenomen zeezoogdierenreservaat voor Caribisch Nederland. Andere deelnemers zijn verschillende zeezoogdierenexperts van Aruba, Curaçao, Venezuela, Nederland, de VS en het Regionale Activiteiten Centrum voor het SPAW Protocol.

Doel
Het doel van de workshop is:
• Het ontwikkelen van gezamenlijke initiatieven en programma’s voor onderzoek en bescherming van walvissen en dolfijnen
• Het steunen van regionale gegevensverzameling en standaardisering,
• het uitwisselen van informatie over populaties van walvissen en dolfijnen en van ervaring en aanpak van het beheer van deze dieren.
• Het geven van een aanzet voor regelmatig bijeenkomsten zoals deze.

EEZ commissie
Het instellen van een walvissen- en dolfijnenreservaat in de Nederlands Caribische wateren, aansluitend op soortgelijke initiatieven in de aangrenzende wateren, is een aanbeveling van de “Nederlands Caribische Commissie voor de mariene biodiversiteit en visserij (EEZ commissie), Als lid en secretaris van de EEZ commissie ondersteunt het Ministerie van EL&I deze aanbeveling en organiseert deze workshop om de verschillende regionale partners bij elkaar te brengen. De workshop maakt ook onderdeel uit van de uitvoering van het “Zeezoogdieren Actieplan” voor het Caribisch Gebied dat aangenomen is door het SPAW Protocol (het regionale Verdrag voor bijzondere soorten en gebieden). Eén van de prioriteiten van dit Actieplan betreft het aanwijzen van beschermde zeegebieden voor de bescherming van zeezoogdieren, in combinatie met grensoverschrijdende samenwerking om zo de ecologische verbindingen van deze dieren veilig te stellen.

Maandelijkse markt bij Kriabon

Kriabon organiseert op zaterdag 2 juni weer haar maandelijkse boerenmarkt. De markt is van 8:00 uur tot en met 13:00 uur en wordt gehouden op het terrein van Kriabon aan de Kaminda Jato Bako, naast het ABVO gebouw en basisschool Aquamarin.
Lokaal geproduceerde en verwerkte groenten, fruit en planten worden op deze markt verkocht. Ook is er kleinvee (konijnen en kuikens) te koop. Er is verder een bar en een stent met lokale gerechten. Iedereen is welkom. Personen die ook hun producten willen verkopen kunnen bellen naar 717-4587 (tussen 14:00 en 18:00 uur) om meer informatie te krijgen. Deelname is gratis.

Washington Park viert 43 jaar met open dag

Stinapa herdenkt op zondag 3 juni aanstaande samen met de bevolking van Bonaire het feit dat plantage Washington 43 jaren geleden een beschermd gebied is geworden. In verband met deze viering wordt er een open dag georganiseerd in het nationaal Park Washington Slagbaai. Bij de ingang van het park is er muziek, eten en kunstwerk. Stinapa nodigt alle bewoners van Bonaire uit om van de opendag te komen genieten in het Washington Park.

De poort van het park zal vanaf 8:00 uur open zijn. De activiteiten onder begeleiding van het personeel van Stinapa starten om 8:30 uur. Deze activiteiten zijn onder andere: het beklimmen van Brandaris, wandeltocht op Lagadishi Walking Trail, het beklimmen van seru Kasikunda en fietsen. Voor de kinderen zijn er activiteiten zoals kleuren en plakken. Personen die geen transport hebben kunnen naar Slagbaai worden gebracht. Alle routes in het park zijn met een grader toegankelijk gemaakt voor alle soorten auto’s. Na de regen van de afgelopen weken is het park mooi groen.

Bij de ingang van het park is er een culturele show en muziek en bij Slagbaai is er ook lokale gerechten en muziek. Deze keer is de bar een fundraising van muziekgroep Tutifruti. De open dag duurt tot 17:00 uur. Daarom wordt iedereen verzocht om zo vroeg mogelijk te komen om van de dag te kunnen genieten. Toegang tot het park en deelname aan alle activiteiten zal gratis zijn.

Bonhata werft fondsen voor het Italiaanse stageprogramma van de SGB

De Bonaire Hotel and Tourism Association, Bonhata, heeft onlangs een ontmoeting gehad met Liz Rijna vertegenwoordiger van Scholengemeenschap Bonaire (SGB) om een cheque voor het bedrag van 2.060 dollar te overhandigen. De vereniging heeft dit bedrag in april ingezameld op een fundraiser tijdens hun jaarlijkse Awards Party. Het geld gaat naar het Italiaanse stage programma voor SGB studenten.

Dit programma neemt een groep studenten naar de regio Emilia-Romagna in Italië. De studenten krijgen in de loop van enkele weken de gelegenheid om contact te maken en te netwerken met hun collega’s in Italië en uit de hele wereld. Zij zullen kennis maken met de gerenommeerde producten van de regio, zoals Balsamico-azijn, Parmezaanse kaas en Parmaham. Het programma is het hoogtepunt van het jaar voor de studenten en is al meer dan tien jaar inspirerend en vormgevend voor het culinair talent op Bonaire. Meer dan 80 studenten hebben tot op heden deelgenomen aan dit programma.

Bonhata wenst de studenten en hun mentoren veel succes toe met hun aanstaande reis en hoopt dat het inspirerend en productief zal zijn. Bonhata blijft steun verlenen aan lokale initiatieven die de toeristische sector bevorderen en gelooft dat investeringen in het onderwijs vooral op het gebied van toerisme, cruciaal zijn voor het eiland. Toerisme speelt een belangrijke rol op Bonaire en is de sleutel tot de economie en de toekomst.

Bonhata is erkend door de regering en de Caribbean Hotel & Tourism Association (CHTA) als de officiële hotel en toerisme vereniging van Bonaire. Bonhata, opgericht in 1980, staat al meer dan drie decennia in de voorhoede van de toeristische industrie op Bonaire. De vereniging, met meer dan 80 leden, heeft als missie: “het bevorderen, ondersteunen en stimuleren van onze leden door middel van samenwerking met één verenigde stem.”

Lichaam van vermiste man gevonden

Het lichaam van de man, die afgelopen woensdag vanaf zijn bootje in zee viel, werd gisteren omstreeks 11:15 uur gevonden ter hoogte van Klein Bonaire. De politiemeldkamer werd door medewerkers van Stinapa hierover ingelicht.
Stinapa heeft het lichaam met de boot overgebracht naar Pier Chiku Mercelina en overgedragen aan de politie. Daar waren de chef van dienst Politie, de technische opsporingsdienst, recherchepersoneel en de politiearts inmiddels ter plaatse.
De familie van de vermiste Friedrich Cicodino Anthony (Rishi) werd om 11:30 uur in kennis gesteld van het feit dat zijn lichaam was gevonden.
De politiearts dr. Schreuder, die ter plaats was gekomen heeft de schouw verricht en het lichaam overgedragen aan de familie. Gezien de staat waarin het lichaam verkeerde is hij direct daarna begraven.

 

Slachthuis officieel weer open na renovatie

Vrijdag vond de officiële heropening van het slachthuis op Bonaire plaats. Gedeputeerde James Kroon was belast met de heropening. De gedeputeerde bedankte bij deze gelegenheid iedereen die aan het renovatieproject van het slachthuis heeft gewerkt.
Kroon zei dat hij heel tevreden is met deze renovatie, want in negen jaar geleden toen hij ook gedeputeerde was werd er al getracht om deze faciliteit te renoveren. Door gebrek aan fondsen was dat toen niet gelukt. In de nieuwe structuur heeft het eilandbestuur de steun gekregen van de Nederlandse overheid om het project van de renovatie van het slachthuis te realiseren.
Kroon vertelde dat hij in 2003 samen met het hoofd van LVV, Raymond ‘Ròki’ Emers en keurmeester Kenneth Scherptong ging kijken hoe het slachthuis van Aruba functioneert om de aanpassingen aan het slachthuis van Bonaire te realiseren. In die tijd werd er via de centrale overheid van de Antillen getracht om de renovatie te doen, maar dat was niet gelukt. In de nieuwe staatkundige structuur is dat wel mogelijk. Volgens de gedeputeerde was dit project noodzakelijk gezien het belang van de hygiëne in het slachthuis.

Winnaars Last Man Standing Wedstrijd

De Last Man Standing competitie werd afgelopen zondag bij Sorobon Beach gehouden. Het was een groot succes met deelname van teams die het tegen elkaar hebben opgenomen in verschillende disciplines zoals boot trekken, auto trekken en duwen, met autobanden lopen, met een kruiwagen met een zandzak lopen etc. De beste teams zijn doorgaan naar de volgende rondes totdat de laatste man en vrouw bleven staan. In de semifinale moesten de teams wedijveren in ‘timber pushing’ en ‘grease rope pulling’. In de finale werd er gekeken wie het langst een met zand gevulde zak kon vasthouden.
In de damescategorie werd Psycho Chicks de winnaar, gevolgd door Forsa Babes op de tweede plaats en Bad Girls op de derde plaats. Bij de mannen won Kibra Heru Team, gevolgd door Rincon Strong Boyz op de tweede plaats en JICN op de derde plaats.
Human Power and Stamina Event bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van deze activiteit.

Dierenasiel en BonPhoto organiseren photoshoot huisdieren

Wat hebben topmodellen, zoals Naomi Campbell en Doutzen Kroes gemeen met de honden, katten en andere huisdieren op Bonaire? Nou, het zijn allemaal zeer fotogenieke en prachtige modellen. Naomi en Doutzen hebben natuurlijk al hun sporen verdiend, maar de dieren van Bonaire krijgen op zaterdag 2 juni de kans om hun moddelcarrière te beginnen. Want op zaterdag 2 juni vindt er een heuse photoshoot plaats die wordt georganiseerd door BonPhoto en het dierenasiel Bonaire. Neem je hond, kat of geit mee naar het Pakus di Pruga en een professionele fotograaf van BonPhoto maakt een prachtige foto. Voor een klein bedrag kun je je favoriete huisdier op de foto zetten.
Deze photoshoot is een fundraising actie ten bate van het dierenasiel Bonaire en vindt plaats op zaterdag 2 juni van 10.00 uur tot 17.00 uur op het parkeerterrein bij Pakus di Pruga aan de Kaminda Lib. Simon Bolivar, tegenover het Brandaris café.
Meer infomatie is te vinden op www.bonphoto.com of op www.animalshelterbonaire.com

Last Man Standing wedstrijd aanstaande zondag bij Sorobon

Human Power & Stamina Event Foundation presenteert aanstaande zondag haar volgende activiteit. Het gaat om een Last Man Standing wedstrijd die vanaf 10:00 uur bij Sorobon wordt gehouden. Teams van vijf personen zullen deelnemen aan de wedstrijd. De activiteit zal uit verschillende rondes bestaan. De beste teams zullen doorgaan naar de volgende rondes totdat de laatste man blijft staan. Er zal een eerste, tweede en derde prijs zijn en er zullen verschillende onderdelen zijn zoals ‘wet rope pulling’ en ‘tire relay’.

In voorbereiding op de activiteit had de organisatie een bijeenkomst met de verschillende teams. Meer informatie is verkrijgbaar bij de leden van de stichting via telefoon 7957070 of 7860387 of email hpsevent@gmail.com. Het publiek wordt uitgenodigd om zondag aanwezig te zijn bij Sorobon om de strijd tussen de teams te zien, hun favoriete team te steunen en na afloop van de wedstrijden de bekroning van de Last Man Standing bij te wonen.

Zoektocht naar vermiste man gaat door

Sinds woensdag 23 mei in de middaguren wordt een man, met de initialen R.A., geboren te Bonaire in 1960, vermist. Betrokkene bevond zich, samen met een andere man met de initialen O.T.B., in een kleine boot op zee. Hoe de man precies in het water terecht is gekomen is onbekend. Een getuige welke zich op het strand in de buurt van hotel Divi Flamingo bevond, heeft een man in het water om hulp horen roepen naar een man in een boot. Het bootje dreef verder af en de man die in het water lag is niet meer gezien.

De man in de boot is door een duiker opgemerkt en deze heeft personeel van de duikschool ingeschakeld om de man in de boot naar de kant te brengen. De man uit de boot is voor eigen en andermans veiligheid overgebracht naar het politiebureau en later na verhoor heengezonden.
Op woensdagmiddag en donderdag is er gezocht -onder leiding van de inspecteur van dienst van de politie- door Kustwacht, brandweer, Stinapa, politie en douane. Ook is aan de duikscholen in de buurt verzocht samen te werken in deze actie.

Vandaag werd er nog steeds gezocht door de politie, zowel op het water als op het land. De officier van dienst heeft tevens een aantal luchtvaartmaatschappijen verzocht uit te kijken naar de vermiste man.