Drie personen krijgen Koninklijke Onderscheiding

De uitreiking van de Koninklijke Onderscheidingen vond gisteren plaats in Passangrahan in Kralendijk. Drie personen kregen een koninklijke onderscheiding toegekend: Emma Sint Jago, Franklin Scherptong en Emma (Emmy) Schermer. Ze werden alledrie gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De Koninklijke Onderscheidingen werden door gezaghebber Lydia Emerencia uitgereikt in het bijzijn van de voorzitter van de decoratiecommissie, Robert Sances.

Dodelijk verkeersongeval bij Karpata

De politie kreeg op 27 april rond 02.06 uur een melding dat er een ongeval had plaatsgevonden op de Kaminda Turistiko (Karpata). Een personenauto waarin vier jongeren zich bevonden, was van de weg geraakt en van de rotsen in zee gevallen.
De brandweer en ambulancedienst werden direct in kennis gesteld en gingen naar de plaats van het ongeval.
De inzittenden twee mannen met de initialen, F.G., geboren te Bonaire in 1992 en R.M.J., geboren in Nederland in 1994 en twee vrouwen met de initialen G.L.B., geboren te Curaçao in 1993 en S.M., geboren te Curaçao in 1993 waren ernstig gewond. De ambulancedienst heeft de vrouw G.L.B. ter plaatste gereanimeerd, waarna zij onderweg naar het ziekenhuis is overleden. Ook de andere drie slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis.
Waarom de bestuurder de macht over het stuur heeft verloren is op dit moment nog niet bekend. De Verkeersafdeling heeft de zaak in onderzoek.

BONHATA erkent haar leden en stakeholders tijdens jaarlijkse prijsuitreiking

Op zondag 22 april 2012, vierde de Bonaire Hotel and Tourism Association, BONHATA, haar 15de Annual Awards Party bij het Divi Flamingo Beach Resort & Casino. Het jaarlijkse evenement eert de belangrijkste spelers in de toeristische sector van Bonaire, en is een bijeenkomst voor BONHATA leden, hun medewerkers en de gemeenschap. Tijdens deze feestelijke gelegenheid zette Cabaco Trio de toon voor de Cubaanse thema. De avond was vol muziek, Cubaanse hoeden, sigaren, en mojito’s.

Employee en Supervisor van het Jaar 2011
Cornelia Felida van Air Handling Services(de Insel Air gate and ground services provider op Bonaire), winnaar van Supervisor van het Jaar 2011, en Tony Angila van Maduro & Curiel’s Bank Bonaire, winnaar van Employee van het Jaar 2011 waren aanwezig om hun cadeaus in ontvangst te nemen voor hun prestaties. De winnaars zijn genomineerd voor de Caribbean Hotel and Tourism Association’s Supervisor en Employee van het Jaar 2011, en zullen later dit jaar deelnemen aan de Stars of the Industry programma .

Allied Member van het Jaar 2011
BONHATA onderscheidde Eric en Jolanda Gietman van Cadushy Bonaire met de Allied Member van het Jaar 2011 award. Dit in erkenning voor hun bijdrage aan de toeristische sector van Bonaire en het creëren van een nieuwe authentieke Bonairiaanse likeur. Cadushy Bonaire heeft ook de lokale cultuur omhelsd, in het bijzonder in Rincon waar het bedrijf gevestigd is. Het bedrijf is een goed voorbeeld van ondernemerschap die de lokale cultuur afspiegelt en respecteert.

Accommodation Member van het Jaar 2011
De prijs voor de Accomodation Member van het Jaar 2011, ging naar Sorobon Beach Resort. Het resort wordt erkend voor zijn gedurfde zet om een nieuwe markt aan te boren en te kiezen voor een geheel nieuw concept dat hernieuwde belangstelling naar Lac Bay heeft gebracht. Annette en Dirk Jan Methorst waren aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

Industry Award 2011
De Industry Award 2011 ging naar TUI Nederland, dit wereldwijde bedrijf speelt een belangrijke rol in de toeristische sector op Bonaire. De TUI groep heeft Bonaire omarmd, door haar directe partners op het eiland, maar ook door andere leden van de TUI groep, zoals CARADONNA Worldwide Dive Adventures, Holland International en ArkeFly, dit levert een bijdrage aan alle BONHATA en niet-BONHATA leden. Aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen was Jeannette ter Borg van Tropical Travel, de lokale vertegenwoordiger van TUI Nederland.

Fundraising
Tijdens de avond werd er ook geld ingezameld voor de culinaire reis naar Italië van SGB studenten. Een deel van de opbrengsten kwam van de toegangskaarten en verkoop van loten. Een retourtje naar Amsterdam werd door KLM aangeboden, Tiara Air Aruba heeft twee retour tickets naar Aruba gedoneerd. Insel Air heeft drie tickets gedoneerd; een retourticket naar San Juan, een retourticket naar Charlotte en een retourtje Miami. Een voucher voor een 1-daagse huur van Bonaire Guided Motorcycle Tours werd ook verloten evenals Cubaanse sigaren, die verkocht werden voor de fundraising, met dank aan Littman’s Bonaire.

Speciale gasten tijdens deze avond was de Into the Drink TV ploeg, deze internationaal bekende tv-show is op onze eiland voor de komende week om de lokale cultuur en evenementen vast te leggen die Bonaire tot een van ‘s werelds beste toeristische bestemmingen maakt. Dit is een joint-venture tussen de Tourism Corporation Bonaire en BONHATA.

Dankwoorden
BONHATA wil alle Awards winnars bedanken voor hun grote bijdrage aan de toeristische sector op Bonaire. Een speciale dank gaat uit naar alle sponsors van dit geweldige evenement; Cadushy Bonaire, MCB Bonaire, Insel Air, Tiara Air, KLM, Littman’s Bonaire, en Bonaire Guided Motorcycle Tours. De vereniging wil al haar leden, deelnemers en gasten bedanken voor de geweldige avond en hun blijvende steun.

Spreekuur Rijksvertegenwoordiger op 3 mei

Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte houdt op donderdag 3 mei van 10.30 tot 12.00 uur weer een spreekuur voor de bevolking van Bonaire.
De Rijksvertegenwoordiger vindt het belangrijk dat hij voor iedereen bereikbaar is. Hij wil graag luisteren naar de inwoners van Bonaire en waar mogelijk een bijdrage leveren aan het vinden van mogelijke oplossingen bij problemen.
Wie de Rijksvertegenwoordiger wil spreken kan een afspraak maken via het secretariaat, 715-8303.

Tijdelijke uitbreiding Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN)

Achttien nieuwe cellen
De JICN locatie Bonaire heeft op dit moment 76 detentieplaatsen. Binnen een paar jaar wordt er een nieuwe justitiële inrichting gebouwd op Plantashi Aruba die plaats zal bieden aan 96 gedetineerden. Vooruitlopend op de nieuwbouw gaat de JICN op de huidige locatie uitbreiden. In 2015 moet de justitiële inrichting weg uit het centrumgebied en zal het gebouw op de nieuwe locatie in gebruik worden genomen.

40 nieuwe medewerkers
Door deze capaciteitsuitbreiding heeft de justitiële inrichting ook meer personeel nodig. Daarom staat de JICN op vrijdag 27 april van 18.00 tot 21.00 met een stand op het Wilhelminaplein tijdens Taste of Bonaire.
Daar wordt informatie gegevens over werken in de justitiële inrichting.
Er zijn o.a. vacatures voor complexbeveiligers en penitentiair inrichtingswerkers (PIW-ers). Ook is er een informatiestand tijdens Dia di Rincon. Tussen 11.00 en 15.00 uur zijn belangstellenden daar van harte welkom.

Heb jij het talent? Dan hebben wij de baan!
Geïnteresseerden in een functie bij JICN kunnen langskomen bij de stand op 27 april tijdens Taste of Bonaire of op Dia di Rincon. Medewerkers en leden van de directie van JICN en personeelsadviseurs, geven informatie over carrièremogelijkheden bij de justitiële inrichting. Ook is er gelegenheid om direct te solliciteren. Naast informatie over banen en carrièremogelijkheden is er ook muziek, prijzen en een leuke sfeer.

Minister Schippers opent Nierdialysecentrum Bonaire

Minister Edith Schippers (VWS) heeft vandaag op Bonaire het Nierdialysecentrum geopend. Dit centrum is onderdeel van het ziekenhuis Fundashon Mariadal. Ook legde zij via een animatie de eerste steen van het gebouw van de psychiatrische afdeling van dit ziekenhuis. Beide handelingen symboliseren de verbeteringsslag in de gezondheidszorg in Caribisch Nederland.

Met een nierdialysecentrum op Bonaire hoeven nierpatiënten van dit eiland niet meer naar Curaçao om gedialyseerd te worden. Een eigen centrum voor nierdialyse was dan ook een belangrijke wens van het eilandbestuur. Bonaire telt een kleine twintig nierdialysepatienten, die voorheen drie keer per week naar Curaçao moesten vliegen voor hun behandeling. Bij dialyse worden de functies van de nier overgenomen door een machine met een kunstnier.

Fundashon Mariadal op Bonaire heeft sinds vorig jaar een samenwerkingsverband met het VU en AMC te Amsterdam. Een nefroloog (arts gespecialiseerd in nieraandoeningen) is met het oog op de nierdialyses vanuit Amsterdam in Kralendijk gestationeerd. De samenwerking tussen Fundashon Mariadal en VU en AMC betreft overigens meer medisch specialismen. Zo waren er al langer een kinderarts, gynaecoloog, anesthesioloog, internist en een klinisch verloskundige uit Amsterdam actief.

Fundashon Mariadal is een bredere zorginstelling dan alleen een ziekenhuis. Er valt bijvoorbeeld ook een verpleeghuis onder en er wordt thuiszorg geleverd. Het is de bedoeling om de komende jaren ook de psychiatrische zorg uit te breiden en te verbeteren. In dat kader is ook een psychiater naar Bonaire uitgezonden. Minister Schippers legde vandaag de eerste steen van de psychiatrische afdeling van Fundashon Mariadal.

Vooral de verslavingszorg behoeft bijzondere aandacht in Caribisch Nederland. Schippers wil een structurele en geïntegreerde aanpak van deze problematiek, via forensische zorg (justitie, gevangenis, jeugdzorg), psychiatrische zorg en zorg voor (licht) verstandelijk gehandicapten. De bouw van een psychiatrische afdeling bij het ziekenhuis is onderdeel van deze aanpak.

Schippers is deze week op werkbezoek in Caribisch Nederland. Centraal staat daarbij de gezondheidszorg op Bonaire, Saba en Sint Eustatius

Appeltjes van Oranje 2012 bekend

Het Oranje Fonds reikt elk jaar een ‘Appeltje van Oranje’ uit. Dit is een bijzonder prestigieuze prijs voor drie sociale initiatieven, die deze keer aan de hand van het thema ‘groen’ mensen met elkaar verbonden. Na een aantal regionale voorrondes werden er tien genomineerden geselecteerd uit meer dan honderd voordrachten. Dit jaar waren daar maar liefst twee stichtingen van Bonaire bij: Stichting Mi Mes Hofito en Stichting Kunuk’i Sùr. Mi Mes Hofito mobiliseert mensen om een deel van hun tuin te bestemmen als groentetuintje om zo meer in de eigen gezonde voedselvoorziening te kunnen voorzien. De leden voorzien elkaar van tips en passen op elkaars tuin. Stichting Kunuk’i Sùr beheert en verhuurt een ontmoetingsruimte op een kunuku in Lagun. Hier komen jong en oud bij elkaar om samen in de tuin, greenhouse en keuken te werken.

De stichtingen van Bonaire zijn helaas niet tot winnaar gekozen, maar hebben tijdens de voorronde wel een cheque ter waarde van 1500 euro ontvangen en hebben deel mogen nemen aan een uitwisseling in Nederland. Ook zijn beide genomineerde organisaties uitgenodigd voor de prijsuitreiking in mei op Paleis Noordeinde door Prinses Máxima. Voormalig winnaar Stichting Project is hierbij ook uitgenodigd. Bonaire wordt dus goed vertegenwoordigd.
In januari heeft een filmploeg van Oranje Fonds de genomineerden bezocht, waarvan de resultaten te zien zijn op youtube.com/oranjefonds. Dankzij de twee nominaties is er dus veel positieve publiciteit voor het sociale veld van Bonaire geweest.

De drie winnaars van de Appeltjes 2012 zijn een project in Rotterdam waar ouders en kinderen uit de buurt samen ‘groen’ aan de slag gaan, een project in Gasselternijveen waar buren samen een cultuurhistorische perenbomenrij beheren en een wijkboerderij in Hardenberg, waar een kinderboerderij nieuw leven in werd geblazen door verstandelijk gehandicapten en scholieren te betrekken bij het onderhoud en de verzorging van de dieren.
De drie winnaars en de twee Boneriaanse genomineerden zijn te zien op youtube.com/oranjefonds.

Geen respect voor bescherming karko

De illegale karkóvangst gaat gewoon door op Bonaire, ondanks het wettelijke verbod om karko’s te vangen. Volgens de directie van Stinapa doen de Stinapa rangers alles wat mogelijk is om de karkó te beschermen en te zorgen dat het niet uitsterft. Maar het lijkt erop dat er mensen zijn die niet willen dat de karkó wordt beschermd. Ze gaan gewoon door met hun acties.
Elke dag zijn er mensen van Stinapa bij Lac om te patrouilleren of om onderzoek te doen. Bij het onderzoek naar de karkó worden de bewegingen van de karkó’s gevolgd. De dieren worden daarvoor gemerkt. Wanneer de onderzoekers na enkele dagen terugkomen om hun onderzoek te vervolgen vinden ze slechts de schelp van de karkó. Stinapa vraagt nog eens de medewerking de bevolking van Bonaire om de karkó’s met rust te laten.

Aanhouding in verband met schietpartij

De politie heeft op dinsdag 17 april, een man aangehouden in verband met de schietpartijen die op 3 maart jl. plaatsvonden ter hoogte van de shoppingmall aan de Kaya J.N.E. Craane (waarbij drie slachtoffers schotwonden opliepen) en bij een woning aan de Kaya Pueblo. Bij deze schietpartij raakte niemand gewond, wel zijn op meerdere plaatsen in het huis toen kogelgaten aangetroffen.
De verdachte, de 26 jarige L.P.O.W geboren te Curaçao, werd op zijn werkplek aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De recherche is bezig met het onderzoek.

Lagere inflatie op Caribisch Nederland in eerste kwartaal 2012

De inflatie op de eilanden van Caribisch Nederland is in het eerste kwartaal van 2012 een stuk lager dan in het voorgaande kwartaal. Dit komt doordat de prijzen in het eerste kwartaal van 2012 een stuk minder fors zijn gestegen dan in het eerste kwartaal van 2011. De inflatie was het hoogst op St. Eustatius (6,6 procent), het laagst op Bonaire (3,6 procent).

Inflatie Bonaire lager door vervoer, kleding en horeca
Op Bonaire is de inflatie in het eerste kwartaal van 2012 uitgekomen op 3,6 procent. In het vierde kwartaal van 2011 was dit nog 6,3 procent. De lagere inflatie in het eerste kwartaal van 2012 komt doordat de prijzen van vervoer, kleding en horeca minder sterk zijn gestegen.
Vervoer was in het eerste kwartaal van 2012 2,6 procent duurder dan een jaar eerder. Het voorgaande kwartaal was dit nog 7,2 procent. Kleding was in het eerste kwartaal van 2012 2,2 procent duurder (10,4 procent in het vierde kwartaal van 2011). De prijzen van de horeca lagen in het eerste kwartaal 4,2 procent hoger dan een jaar eerder, tegen 11,4 procent in het laatste kwartaal van 2011.

Forse daling inflatie op St. Eustatius
De inflatie op St. Eustatius bedroeg in het eerste kwartaal van 2012 6,6 procent. In het vierde kwartaal van 2011 was de inflatie nog 10,9 procent. De daling van de inflatie werd voor het grootste deel veroorzaakt door de veel geringere stijging van de prijzen van vervoer, van de horeca en van voeding. De prijzen van energie hadden een verhogend effect op de inflatie. Energie was in het eerste kwartaal fors duurder dan een jaar eerder, vooral door hogere elektriciteitsprijzen.

Inflatie op Saba licht gedaald
De inflatie kwam op Saba in het eerste kwartaal van 2012 uit op 5,7 procent. In het vierde kwartaal was dit nog 7,4 procent. Net als op de andere twee eilanden was de daling van de inflatie in het eerste kwartaal van 2012 het gevolg van de minder sterke prijsstijging ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011. De prijzen van horeca, voeding en vervoer lagen in het eerste kwartaal van 2012 nog wel hoger dan een jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2011 waren de prijsstijgingen echter een stuk groter. Elektriciteit was in 2012 echter flink duurder dan een jaar eerder en had een verhogend effect op de inflatie.