Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte bezoekt brandweer Bonaire

Onlangs heeft Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte een werkbezoek gebracht aan de brandweer op Bonaire. Samen met  Jair Tromp, algemeen commandant Brandweerkorps Caribisch Nederland, werd hij rondgeleid bij de brandweerkazerne op Flamingo Airport. De Rijksvertegenwoordiger maakte kennis met een aantal brandweerlieden en liet zich informeren over de werkzaamheden en het beschikbare materiaal. Jan Janga, de lokaal commandant vestiging Bonaire, bood de Rijksvertegenwoordiger namens het korps op Bonaire een schild aan van het brandweerkorps Caribisch Nederland.

Duiker ziek geworden en overleden

Zondagmiddag, 26 februari om 17.06 uur kreeg de meldkamer van de politie een melding binnen dat er een duiker onwel was geworden bij ChaChaCha beach. Het betreft een 62 jarige Fransman met de initialen R.M.
Hij was met zijn echtgenote aan het duiken geweest en toen zij beiden boven water kwamen werd de man onwel.  De patrouille en de ambulance waren zeer snel ter plaatse. De man bleek een hartaanval te hebben gehad, is gereanimeerd en door de ambulancedienst overgebracht naar het ziekenhuis alwaar hij later is overleden.

Tiener gewond bij schietpartij bij discotheek

Op 25 februari, rond 03.10 uur, ontving de politie een melding vanuit het ziekenhuis Mariadal. Daar was een jongeman, met de initialen Y.S., geboren in 1995 te Bonaire, binnengekomen met een schotwond in zijn rechterhand.
De jongeman verklaarde met een groepje buiten bij de discotheek The One aan de Kaya General C.M. Piar te hebben gestaan, toen er opeens vanuit de bijrijderplaats van een langsrijdende witte pick-up (met dubbele cabine en getinte ramen) twee maal op het groepje werd geschoten.
Tot zover nu bekend is Y.S. de enige die gewond raakte.
Mogelijk heeft de schietpartij te maken met een mishandeling welke eerder in de week heeft plaatsgevonden. De recherche heeft de zaak in onderzoek.
Personen die meer informatie hebben over dit voorval worden verzocht contact op te nemen met de politie op 7178000. Wie informatie heeft kan ook anoniem de tiplijn van de politie bellen: 717 7251.

Brandweerkorps Caribisch Nederland gaat werken met “search and rescue teams”

Het Brandweerkorps Caribisch Nederland onderzoekt de mogelijkheid om  met “search en rescue teams” te gaan werken op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Als voorbereiding hierop heeft de heer Dwayne Straum van de “Caribbean Emergency Responders Training Academy” (CERTA) in de tweede week van februari een bezoek gebracht aan de brandweer op Sint Eustatius. De heer Straum heeft geholpen met het leggen van een basis voor een Light USAR (Urban Search and Rescue team) voor de drie lokale brandweerkorpsen in Caribisch Nederland.

Ieder eiland krijgt de mogelijkheid om een “search and rescue team” van maximaal 18 personen te vormen. Mensen die geïnteresseerd zijn om deel uit te maken van zo’n team kunnen ook afkomstig zijn van de overheid of van lokale bedrijven. Iedereen die geïnteresseerd is kan contact opnemen met de plaatselijke commandant op het betreffende eiland.

De opleiding duurt ongeveer 5 weken en deelnemers ontvangen na afronding van de opleiding een certificaat.  De certificering komt overeen met de UN standaard,  die in onze regio geldt. Hierbij wordt regionaal samengewerkt en indien nodig ook met professionals uit Europa en andere delen van de wereld.

De C-E-R-T-A Urban Search and Rescue training is door de Europese Unie opgericht onder de paraplu van het R3i UNDP project, dat in december 2012 ten einde loopt. “We hopen het eerste kwartaal van dit jaar met deze training  te kunnen beginnen. Meer informatie over de exacte data volgt nog”, zegt Andre Bennett, de plaatselijke commandant van het brandweerkorps van Sint Eustatius.

Gratis afval inleveren op de landfill

Het naleven van de nieuwe “Wet Milieu BES” kan in de praktijk voor de burgers van Bonaire ook voordelen bieden.
Waar tot nu toe bij het aanbieden van afval tot 500 kg $ 4.77 aan stortingskosten werd geheven zal  nu vanaf  3 maart als proef dit tarief op zaterdag worden afgeschaft. Er is wel een voorwaarde aan verbonden en dat is dat u verzocht wordt om het afval op soort gesorteerd op de daarvoor bestemde plekken op de landfill te storten. Inmiddels zijn er door Selibon verschillende compartimenten op de landfill gemaakt, zo kan men bijvoorbeeld tuinafval, oud ijzer, oude koelkasten, hout, autobanden etcetera al apart deponeren.

Indien afval door elkaar heen gemengd wordt aangeboden heeft dit in de praktijk geen waarde en is men gedwongen het te storten op de landfill iets waar het milieu op Bonaire niet mee gediend is. Apart verzamelde afvalsoorten hebben veelal wel een waarde en deze opbrengsten moeten de nu gehanteerde stortkosten kunnen compenseren .

Het scheiden van uw afval is voor Bonaire belangrijk en zorgt daarbij ook voor een stuk extra werkgelegenheid bij de recycling ervan. Een ander voordeel is dat er direct al aanzienlijk minder afval gestort hoeft te worden daarbij is het milieu dus direct gediend.

Daarnaast hoopt Selibon met deze proef ook te bereiken dat er niet meer illegaal afval in de mondi gestort wordt, dit is zeer slecht voor het milieu en ook bepaald geen visitekaartje voor de bezoekende toeristen waar Bonaire zo van afhankelijk is.
Een duurzaam Bonaire bereikt u samen met Selibon!

Douane blijft attent op pogingen om drugs binnen te smokkelen

Afgelopen weken hebben leden van de Douane Caribisch Nederland weer de nodige drugsvangsten gedaan. Er is de afgelopen maand 690 gram cocaïne, 1115 gram hasj en 812,5 gram marihuana onderschept, met een totale straatwaarde van rond de USD 120.000,-

Het Flamingo-team, onderdeel van het team Fysiek Toezicht, heeft op Flamingo Airport verschillende aanhoudingen verricht. Zo werd er een vrouw aangehouden die met 265 gram cocaïne, vanuit Curaçao naar Bonaire kwam. Een man die met 1115 gram hasj, vanuit Nederland naar Bonaire kwam. Een vrouw die met 260 gram marihuana, vanuit Curaçao naar Bonaire kwam, en een man die met 425 gram cocaïne, naar Nederland wilde vertrekken.

Daarnaast is er door de Douane op Sint Eustatius bij een routine controle op postpakketten op het postkantoor 542 gram marihuana aangetroffen. Hierbij werden 3 personen (2 Canadezen en 1 bewoner van Sint Eustatius) aangehouden.
En in de haven van Saba werd tijdens een gezamenlijke controle met de Kustwacht, een man afkomstig uit Sint Maarten, aangehouden met 10,5 gram marihuana.

De Douane blijft attent op pogingen om drugs de eilanden binnen te smokkelen.

Rijksvertegenwoordiger roept eilandsraad Bonaire naar aanleiding benoeming griffier op tot grondig zelfonderzoek

Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte heeft vandaag de benoeming van de heer Willem Cecilia tot eilandgriffier van Bonaire goedgekeurd. De eilandsraad had daarom verzocht.
De Rijksvertegenwoordiger heeft aan de eilandsraad in een brief een toelichting op zijn goedkeuring gegeven. Aanleiding voor deze brief is het ontbreken van de benoemingsprocedure en brieven van de voormalig gezaghebber en twee leden van de vertrouwenscommissie.

De voormalig gezaghebber heeft in twee brieven aan de raad toegelicht waarom hij een benoeming van een andere kandidaat zou voorstaan. Twee leden van de vertrouwenscommissie hebben de Rijksvertegenwoordiger verzocht de benoeming van de eilandgriffier niet goed te keuren omdat deze tot stand gekomen zou zijn in strijd met het recht of het algemeen belang.

De Rijksvertegenwoordiger constateert dat van te voren niet een toereikende, op schrift gestelde, procedure is vastgesteld. In zijn brief wijst de Rijksvertegenwoordiger erop dat voor zover er sprake was van vooraf vastgestelde afspraken deze in consensus door alle leden van de vertrouwenscommissie zijn gevolgd. De voormalig gezaghebber had als voorzitter van de eilandsraad en van de vertrouwenscommissie moeten toezien op een goed verloop en inrichting van de procedure.

Drie kandidaten, waaronder de nu benoemde griffier, hebben met instemming van de vertrouwenscommissie de hele sollicitatieprocedure doorlopen. Hiermee heeft de gehele vertrouwenscommissie aangegeven dat deze drie kandidaten voldoen aan de eisen gesteld in de wervingsadvertentie. Als de leden van de vertrouwenscommissie het niet eens waren met het verdere verloop dan hadden ze de procedure kunnen doen stoppen of uit de commissie kunnen stappen. Nu stellen dat er strijd met het recht of het algemeen belang zou zijn, is het ontlopen van hun eigen verantwoordelijkheid door deze leden van de vertrouwenscommissie, stelt de Rijksvertegenwoordiger in zijn brief.

De Rijksvertegenwoordiger heeft ook vastgesteld dat door de twee leden van de vertrouwenscommissie persoonlijke gegevens, waaronder assessmentrapporten van de drie kandidaten aan derden zijn overlegd. Deze grove schending van de privacybelangen keurt hij ten zeerste af.

In zijn brief roept de Rijksvertegenwoordiger de eilandsraad op een zelfonderzoek uit te voeren naar de gang van zaken rond de benoeming van een griffier. Het ontbreken van een vooraf vastgesteld procedure, de verschillende brieven die zijn geschreven en schending van de privacybelangen van kandidaten, moeten hier aanleiding voor zijn.

De Rijksvertegenwoordiger heeft de benoeming van de heer Willem Cecilia tot eilandgriffier goedgekeurd omdat het aan hem voorgelegde eilandbesluit alle noodzakelijke documenten bevat. Er is hem niet gebleken dat er strijd is met het recht of het algemeen belang, de twee gronden waarop goedkeuring kan worden onthouden. Dit staat los van de gevoerde procedure, die geen grond vormt om goedkeuring aan de benoeming te onthouden.
Het goedkeuringsbesluit is ter kennis van de eilandraad gebracht. Deze bepaalt vervolgens vanaf welke datum de heer Cecilia de functie van eilandgriffier gaat bekleden.

 

Nieuwe gezaghebber wordt op 1 maart beëdigd

De voorzitter van de eilandsraad, Peter Silberie, heeft voor 1 maart 2012 een plechtige eilandsraadvergadering opgeroepen. De vergadering zal om 10:30 uur starten en wordt opgeroepen in verband met de beëdiging en ambtsaanvaarding van de nieuwe gezaghebber van Bonaire, mevrouw Lydia Emerencia.

Carnavalsweekend op Bonaire goed verlopen

Het carnavalsweekend op Bonaire is in goede sfeer verlopen. Vrijdag beet de scholenparde de spits af en aansluitend de teenerparade. Bands op de wagens, feestelijk versierde jungle-kinderen geraamtes en nog veel meer. Ook stonden op zaterdag en zondag, tijdens de parades in Rincon en Playa, honderden mensen in feeststemming langs de kant van de weg.
Inspecteur van politie, Melvin Sint Jago, die de leiding had van de politie-inzet bij de carnavalsevenementen meldt: “Alle evenementen zijn in goede orde verlopen. De bevolking heeft een fantastisch feest gevierd zonder noemenswaardige bijzonderheden.”

Het Korps Politie Caribisch Nederland bedankt de bevolking van Bonaire. Het was een mooi carnavalsfeest 2012.

Zaterdag 18 februari
Toch waren er nog wel wat zaken waar de politie zich mee bezig moest houden. Op zaterdag kreeg de politie rond 08.21 uur, een melding dat er bij een woning aan de Kaya Lodwijk Geeraths was ingebroken. Er worden geld, bankpassen en telefoons vermist.
Ook in Belnem was het raak. Daar werd vrijdag in een woning op de Kaya Venus en zaterdag in een woning op Lima ingebroken. Hierbij bestond de buit uit een mobiele telefoon, paspoort, portemonnee en een I-pod.
Op Lac-bay kwamen in de ochtend 6 duikers in de problemen. De melder heeft geprobeerd met een kleine boot de duikers te helpen. Ook de brandweer en de kustwacht werden gebeld. De duikers zijn allemaal weer aan land gekomen, waarbij een duiker last had van maagpijn.

Zondag 19 februari
Op  zondag werden er 2 personen aangehouden wegens openbare dronkenschap en ter ontnuchtering ingesloten. Daarna zijn de mannen weer heengezonden.
Ook was de politie aanwezig bij een aantal bemiddelingen en kleine vechtpartijen.
Rond 17.15 uur is er een patrouille gestuurd naar een aanrijding met letsel. Op de Kaminda Djabou bleek een personenauto tegen een lantaarnpaal te zijn gereden. De bestuurder is door de ambulancedienst naar het ziekenhuis vervoerd.

Kennisuitwisseling en transitieperiode Kadaster Bonaire

Onlangs is een convenant ondertekend tussen de bestuursvoorzitter mevrouw Burmanje van het Kadaster in Nederland, Inspecteur Generaal mevrouw J. Thunnissen, Directeur Kadaster Bonaire Riency Holder en  gedeputeerde Burney El Hage. Het convenant regelt onder andere de samenwerking tussen de betrokkenen en legt de basis voor de verdere ontwikkeling van het kadaster op Bonaire.

Deze ondertekening vormt een belangrijk startpunt voor een periode van kennisuitwisseling en transitie. Daarmee kan Bonaire een voorbeeldfunctie in het Caribisch gebied vervullen. Ook zijn de medewerkers van het kadaster Bonaire in dienst gekomen van het Rijksdienst Caribisch Nederland.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Kadaster in Nederland, Kadaster Bonaire en de lokale autoriteiten hebben vastgesteld dat na 10-10-10 de kadastrale taken op Bonaire in een vernieuwde vorm moeten worden uitgevoerd. Om die reden is begonnen met kennisuitwisseling en een transitieperiode waarin het kadaster Bonaire op een hoger niveau wordt getild. Uiteindelijk zal het Kadaster Nederland verantwoordelijk worden voor de kadastrale taken op Bonaire.

Tijdens haar bezoek aan Bonaire heeft mevrouw Burmanje kennis gemaakt met het kadaster van Bonaire en de diverse stakeholders. Er is vooral gesproken over de werkwijze van het kadaster Bonaire en op welke wijze kennisuitwisseling zou moeten plaatsvinden. Medio maart komen alle partijen weer bij elkaar en wordt een vervolg gegeven aan het transitieproces.